Simptomele de comoție, inversate prin stimularea magnetică

Dana Lascu |
Data publicării:

Simptomele de comoție - cum ar fi pierderea echilibrului, înțelegerea neclară, tulburările de somn și abilitatea de a merge drept - pot fi inversate de un nou tip de stimularea magnetică, arată cercetările de la Universitatea din Saskatchewan (USask).

Stimularea magnetică, folosind un dispozitiv de tip laptop, timp de 20 de minute pe zi, a îmbunătățit simptomele de comoție. Mai precis, e vorba de abilitatea rozătoarelor cu comoție de a merge pe o linie dreaptă, de a naviga într-un labirint, de a alerga pe o roată și de a efectua teste cognitive, potrivit unui studiu publicat în Journal of Neurotrauma.

Comoție, o povară pentru toate categoriile de vârstă

„Comoția este o preocupare majoră de sănătate care afectează toate categoriile din societate, de la copiii al căror creier este încă în curs de dezvoltare, la persoanele în vârstă care suferă căzături", a explicat profesorul Changiz Taghibiglou, care a condus cercetarea.

„Frumusețea acestei terapii este că nu e doar eficientă, ci că este neinvazivă, ușor de utilizat și eficientă din punct de vedere al costurilor", a continuat acesta.

Echipa de la Universitatea din Saskatchewan (USask) a găsit, de asemenea, dovezi că simularea magnetică de joasă de frecvență ar putea proteja creierul de degenerarea viitoare, risc care apare avea loc în urma unor lovituri grave.

Comoțiile sau leziunile cerebrale traumatice ușoare (mTBI) reprezintă o preocupare majoră pentru sănătatea publică și pot fi cauzate de răniri în timpul activităților sportive, accidente cu autovehicule, căderi și alte traume ale capului.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că anual mai mult de 10 milioane de persoane sunt afectate de leziuni cerebrale traumatice (TBI). În Canada, unde a fost realizat studiul, 160.000 de persoane suferă anual leziuni cerebrale, peste 1.5 milioane de canadieni trăind cu consecințele acestora. Venitul pierdut din cauza dizabilități legate de leziunile cerebrale în Canada este estimat să crească de la 7,3 miliarde de dolari, la 8,2 miliarde de dolari între 2011 și 2031.

Comoția poate provoca, de asemenea, dureri de cap severe și împiedică serios capacitatea unei persoane de a gândi corect și de a îndeplini sarcini normale, de zi cu zi.

Rezultate în doar 4 zile

În doar patru zile de la tratament, rozătoarele cu comoție repetată au avut capacitatea de a efectua o varietate de teste de cunoaștere și motrice, restabilite la niveluri aproape normale. Ceasurile interne ale organismelor (circadiene), care guvernează modelele de somn și care pot fi de-sincronizate prin comoție, au fost, de asemenea, readuse la funcția lor normală.

În următoarele etape ale programului de cercetare, echipa USask intenționează să efectueze teste pe termen lung asupra rozătoarelor, urmate de studiile la om.

Șoarecii au fost expuși unor niveluri scăzute de stimulare magnetică, care imită modul în care oscilează undele cerebrale.

Șoarecii cu comoție care nu au fost tratați nu puteau să îndeplinească sarcinile comportamentale și neurologice, care includeau alergarea pe o roată fără a cădea.

Dr. Taghibiglou a constatat, de asemenea, că anumite proteine, care sunt importante pentru a proteja creierul din diferite condiții neurologice, au fost restaurate la nivelul lor normal prin stimularea magnetică de joasă frecvență. Proteinele protejează neuronii și opresc progresia inflamației post-comotice și a neurodegenerării.

Copiii și adolescenții, cei mai vulnerabili

Copiii și adolescenții sunt în mod deosebit vulnerabili la efectele adverse ale leziunilor cerebrale, deoarece creierul lor se dezvoltă încă la vârsta de 20 de ani.

„Leziunile cerebrale traumatice sunt condiții clinice care constituie provocări semnificative pentru pacienți, familiile lor și profesioniștii din domeniul sănătății", a spus dr. Yanbo Zhang, profesor de psihiatrie în Colegiul de Medicină al USask, și co-autor al lucrării.

„Pacienții pot suferi tulburări cognitive de lungă durată, schimbări emoționale și comportamentale. În prezent, nu avem un tratament eficace pentru îmbunătățirea tulburarilor cognitive. Stimularea magnetică de joasă frecvență oferă o opțiune nouă pentru tratamentul comoției. Este portabilă, neinvazivă si accesibilă ca preț."

Cercetarea privind leziunile cerebrale a fost finanțată de Departamentul Apărării Naționale din Canada, Fundația de Cercetare a Sănătății de la Saskatchewan și Fondul Comrad al Colegiului canadian al Medicilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel