Medicul Vasi Rădulescu a explicat pe blogul său personal care sunt simptomele bolilor cu transmitere sexuală (BTS sau boli venerice). Potrivit lui, unele boli pot să nu aibă simptome, însă unele sunt semne care ar trebui să ne trimită la medic.
Iată ce a scris el:
Da, e vorba despre acele boli pe care ai senzația că nu le poți lua, că sunt rare și e vorba doar de ghinion. Da, cumva e ghinion, dar e lipsă de educație sexuală și medicală, de informare, naivitate cu privire la cât de frecvente sunt și cât de ușor se pot transmite.
Termenul de boală cu transmitere sexuală este utilizat pentru a se referi la o afecțiune transmisă de la o persoană la alta prin contact sexual. O persoană poate contracta o BTS având relații sexuale vaginale, anale sau orale neprotejate cu cineva care are BTS. O astfel de boală poate fi numită și infecție sau boală venerică.
Asta nu înseamnă că sexul este singurul mod de transmitere a bolilor cu transmitere sexuală. În funcție de fiecare infecție, ele pot fi transmise și prin împărțirea acelor (utilizarea drogurilor intravenoase) și alăptarea.
Simptomele bolilor cu transmitere sexuală la bărbați
Este posibil să contactezi o BTS fără a dezvolta simptome. Dar unele BTS provoacă simptome evidente. La bărbați, simptomele frecvente includ:
durere sau disconfort în timpul sexului sau urinării
răni, umflături sau erupții pe sau în jurul penisului, testiculelor, anusului, feselor, coapselor sau gurii
scurgeri neobișnuite sau sângerări la nivelul uretrei
testicule dureroase sau umflate
Simptomele specifice pot varia, în funcție de BTS.
Simptomele bolilor cu transmitere sexuală la femei
În multe cazuri, bolile cu transmitere sexuală nu provoacă simptome vizibile. Atunci când dau simptome, cele mai comune includ:
durere sau disconfort în timpul sexului sau urinării
răni, umflături sau erupții pe sau în jurul vaginului, anusului, feselor, coapselor sau gurii
scurgeri neobișnuite sau sângerări vaginale
senzație de mâncărime / usturime la nivelul organelor genitale
Simptomele specifice pot varia de la o BTS la alta.
Mergi la medic de urgență dacă simți că ceva nu e în regulă. Alege contactul sexual protejat doar cu prezervativ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.