În ciuda rarității sale, cancerul anal reprezintă o amenințare serioasă, iar 440 de vieți sunt luate anual de această boală. Previziunile indică o creștere semnificativă, ajungând la 950 de decese anuale până în 2038-2040, cu un impact disproporționat asupra celor din zonele mai defavorizate.
Faptul că unul din cinci pacienți cu cancer anal nu prezintă simptome accentuează importanța depistării timpurii. Detectarea precoce a acestor simptome poate face diferența dintre un tratament reușit și o luptă împotriva unei boli avansate și mai greu de tratat.
Cancerul anal, simptome
Cancerul anal este unul dintre tipurile mai rare de cancer, afectând în jur de 1.484 de persoane în fiecare an. Boala încă provoacă în jur de 440 de decese anual - și afectează mai multe femei decât bărbați - ceea ce înseamnă că un diagnostic precoce este esențial pentru rate de supraviețuire mai ridicate.
Potrivit Cancer Research, prognozele sugerează că acest număr ar putea crește de peste două ori, ajungând la 950 de decese anuale până în 2038-2040 - afectând în mod disproporționat cei "care trăiesc în cele mai sărace zone".
În timp ce una din cinci persoane cu cancer anal nu va avea deloc simptome, majoritatea vor experimenta efecte secundare care pot fi ușor ratate. Așadar, iată tot ceea ce ar trebui să urmăriți - și când să căutați ajutor medical.
NHS afirmă că există mai multe simptome ale cancerului anal, printre care:
Vezi și: Menopauza, simptome normale, dar trecute cu vederea. De ce sunt ignorate
- Sângerări din anus
- Mâncărime și durere în jurul anusului
- Mici umflături în jurul și în interiorul zonei anale
- Secreții mucoase din anus
- Probleme în controlul scaunului
- Nevoia de a merge des la toaletă cu fecale mai moi și mai apoase, potrivit Mirror.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă iei medicamente înainte de culcare. Cum îți afectează somnul
Hemoroizii, simptomul ignorat al cancerului anal
Cancer anal - FOTO: Freepik
Cu toate acestea, majoritatea acestor semne sunt adesea experimentate de cei care suferă de hemoroizi și, prin urmare, pot fi ușor trecute cu vederea. Dar, dacă aveți aceste simptome persistente sau observați o schimbare în jurul anusului "care nu este normală pentru dumneavoastră", ar trebui să contactați medicul de familie. Medicul dumneavoastră vă poate trimite la spital pentru a testa dacă simptomele dumneavoastră sunt cancerigene. Acest lucru poate include efectuarea unei biopsii a anusului și teste de sânge.
Doctorul James O'Donovan a subliniat această idee, amintind că aceste simptome nu înseamnă neapărat că aveți cancer, dar totuși ar trebui să le verificați.
"Multe dintre aceste simptome sunt întâlnite și în alte condiții și probleme mai puțin grave, precum hemoroizii, denumiți și fisuri anale, unde există o ruptură în mucoasa anală, ceea ce poate fi foarte dureros când vă pregătiți să vă deschideți intestinele.
Pentru propria dumneavoastră liniște, de obicei, este mai bine să fiți văzuți de un medic, chiar dacă aveți ceva precum cancerul anal; cu cât este depistat mai devreme, cu atât este mai tratabil", a adăugat el.
Vezi și: Alertă epidemiologică în România. Alexandru Rafila, anunț
Cancerul anal, ce este
Cancerul anal este o formă de cancer care se dezvoltă în țesuturile anusului, care este porțiunea finală a tubului digestiv. Anusul este situat la sfârșitul rectului și este deschis spre exterior, permițând eliminarea materiilor fecale din organism. Cancerul anal se dezvoltă atunci când celulele anormale se multiplică în mod necontrolat în această regiune.
Principala cauză a cancerului anal este infecția persistentă cu anumite tipuri de virusuri HPV (papilomavirus uman). Alți factori de risc includ fumatul, practicarea sexului anal, sistemul imunitar slăbit și anumite afecțiuni precum HIV.
Simptomele cancerului anal pot include sângerări rectale, mâncărime sau durere în jurul anusului, umflături mici în această zonă, secreții mucoase, precum și modificări ale obiceiurilor intestinale, cum ar fi scaunele moi și frecvente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.