O serie de noi simptome ale long-Covid au fost identificate de oamenii de știință britanici, în urma unui studiu recent, notează Sky News.
Oficiul Național de Statistică (ONS) din Regatul Unit a estimat că două milioane de persoane au rămas cu sechele post Covid, în baza propriilor declarații, potrivit sursei menționate.
Dintre acestea, 1,4 milioane au declarat că au avut prima dată Covid sau au suspectat că au avut boala cu cel puțin trei luni ănainte, în timp de peste 800.000 au fost infectați pentru prima dată cu cel puțin 12 luni înainte.
Alți peste 370.000 au declarat că au avut Covid la începutul pandemiei.
Acum, o nouă cercetare, bazată pe dosarele de sănătate anonime a 2,4 milioane de persoane din Marea Britanie, care a fost realizată la Universitatea din Birmingham și este publicată în revista Nature Medicine, a descoperit mai multe simptome noi.
Potrivit ONS, ratele sechelelor Covid sunt mai mari în rândul femeilor, al celor cu vârste cuprinse între 35 și 69 de ani, al persoanelor care locuiesc în zonele mai defavorizate, al celor care lucrează în domeniul asistenței sociale, al învățământului și educației sau al asistenței medicale și al celor care au alte afecțiuni sau dizabilități.
Oboseala continuă să fie cel mai des întâlnit simptom - resimțit de 55% dintre cei care au declarat că au long Covid urmată de 32% cu dificultăți de respirație, 23% cu tuse și 23% cu dureri musculare.
Cum să oprești căderea părului
Potrivit noului studiu, pe lista simptomelor de long Covid se află:
- amnezia;
- apraxia, o tulburare de vorbire neurologică, ce se caracterizează prin probleme de exprimare în mod coerent și consecvent, deși există intenția de a fi realizate;
- incontinența intestinală;
- căderea părului;
- disfuncție erectilă;
- halucinații;
- umflarea membrelor.
Datele au fost colectate între ianuarie 2020 și aprilie 2021 și au cuprins 486.149 de persoane cu infecție anterioară și 1,9 milioane de persoane fără indicii de infecție cu COVID-19.
Acest studiu a folosit doar datele pacienților nespitalizați, ale căror simptome au fost clasificate de oamenii de știință în trei categorii distincte: simptome respiratorii, probleme de sănătate mintală și cognitivă; o gamă mai largă de simptome.
În aceasta din urmă au fost adăugate căderea părului și disfuncțiile sexuale.
Dr. Shamil Haroon, profesor clinician asociat în domeniul sănătății publice la Universitatea din Birmingham și autor principal al studiului, a declarat că speră ca rezultatele să ajute medicii.
”Această cercetare validează ceea ce pacienții le-au spus clinicienilor și factorilor de decizie politică pe tot parcursul pandemiei, și anume că simptomele COVID de lungă durată sunt extrem de ample și nu pot fi explicate pe deplin de alți factori, cum ar fi factorii de risc din stilul de viață sau condițiile de sănătate cronice”, a precizat Haroon.
Efectele secundare post-COVID. Insomnia și tulburările menstruale se află printre ele
Pandemia cu COVID 19, decretată în martie 2020, are încă multe necunoscute în privința efectelor secundare asupra omenirii, notează EatThis, care subliniază că aceasta a afectat fiecare persoană în mod diferit, mai mult, parte dintre oameni continuă să aibă simptome persistente pentru o perioadă lungă de timp.
În plus, există efecte surprinzătoare pe care experții medicali le anunță că se pot întâmpla.
Care sunt efectele secundare ale infectării cu COVID
Pierderea auzului. Dr. Sunjya Schweig, doctor în medicină, susține că ”s-a constatat că infecția cu COVID, o infecție virală, afectează celulele din urechea internă. Virusul intră în nas și poate trece prin trompa lui Eustachio, care leagă nasul de urechea mijlocie.
Odată ajuns acolo, poate infecta în mod activ secțiunea cohleară a urechii, afectând auzul. Acest lucru a fost observat și în cazul altor infecții virale, cum ar fi în cazul gripei. În plus, deoarece COVID poate afecta aproape fiecare sistem de organe majore ale corpului, poate afecta și sistemul vascular.
Din cauza acestei localizări, pierderea auzului sau tinitus - o senzație de țiuit în ureche - poate urma infecției acute cu Covid. În timp ce acest lucru dispare adesea după infecția acută, au existat rapoarte de pierdere a auzului sau tinitus persistent la persoanele care se confruntă cu Covid de lungă durată”, potrivit sursei menționate. Citește mai departe AICI.
Noile simptome Covid
Potrivit unui studiu din Marea Britanie, citat de Antena 3, valul șase al pandemiei a venit cu alte simptome decât au fost în precedentele:
- durere de cap 49%
- nas înfundat, secreții nazale sau tuse fără expectorație 40%
- tuse expectorantă 37%
- voce răgușită 35%
- strănut 32%
- oboseală 27%
- dureri musculare 25%
- amețeli ușoare 18%
- ganglionii gâtului inflamați 15%
- durere oculară 14%
- alterarea gustului, dureri în piept, febră 13%
- frisoane 12%
- dificultăți de respirație, dureri de urechi 11%
- pierderea mirosului 10%
În România, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 12.353 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 7.398 mai multe față de ziua anterioară. 2.502 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
Vezi și: Ce este Languishing, noul SINDROM post-COVID. Ciurea: E greu să faci față la așa ceva!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.