Simptome infarct, nu le ignorați mai ales când călătoriți

Dana Lascu |
Data publicării:

Nu ignorați simptomele de infarct în timp ce călătoriți și păstrați numere de urgență la îndemână. Acesta este mesajul principal al unui studiu prezentat pe 2 martie la Congresul „Acute Cardiovascular Care 2019”, un congres al Societății Europene de Cardiologie (ESC).

Boala cardiovasculară este principala cauză a morții naturale în rândul persoanelor care călătoresc, dar, până în prezent, perspectivele pe termen lung pentru cei care au un infarct în timpul unei călătorii nu sunt cunoscute.

Chemați urgent ambulanța

„Atunci când călătoriți și suferiți de simptome de infarct cum ar fi dureri în piept, gât, spate, stomac sau umeri, care durează mai mult de 15 minute, chemați fără întârziere o ambulanță", a spus autorul studiului, Dr Ryota Nishio Departamentul de Cardiologie, Universitatea Juntendo Shizuoka Hospital, Izunokuni, Japonia, citat de sciencedaily.com.

Acest studiu observațional a inclus 2.564 de pacienți care au avut un atac de cord și un tratament rapid cu un stent (intervenție coronariană percutanată, PCI) între 1999 și 2015 la Spitalul Juntendo Shizuoka. Spitalul se află pe peninsula Izu, o destinație turistică populară lângă Muntele Fuji și este centrul regional pentru PCI.

Cercetătorii au comparat caracteristicile demografice și clinice ale rezidenților versus cele ale persoanelor care călătoresc. Pacienții au fost urmăriți timp de 16 ani, iar ratele de deces au fost comparate între grupuri. Datele privind mortalitatea au fost colectate din dosare medicale, contacte telefonice și chestionare transmise prin poștă.

Un total de 192 de pacienți (7,5%) călăreau la debutul atacului de cord. Pacienții care călătoreau erau mai tineri și aveau o prevalență mai mare a infarctului miocardic cu elevație ST (STEMI), un tip grav de atac de cord, în care o arteră majoră care alimentează cu sânge inima este blocată.

Perioada mediană de urmărire a fost de 5,3 ani. Locuitorii au avut o rată semnificativ mai mare de deces din toate cauzele (25,4%) față de nerezidenți (16,7%, p = 0,0015), dar rata decesului cauzată de cauzele cardiace a fost comparabilă între grupuri.

E important să primești tratament prompt

Infarctul în timpul unei călătorii au fost asociat cu un risc de 42% mai mic de deces pe termen lung decât în cazul rezidenților, după ajustarea pentru vârstă, sex, hipertensiune, diabet, dislipidemie, boală renală cronică, fumat, atac anterior de inimă, clasa Killip, 2 și STEMI (rata de risc ajustată 0,58, interval de încredere 95% 0,38-0,83, p = 0,0020).

„Studiul nostru arată că rezultatele pe termen lung, după un infarct în timpul unei călătorii pot fi bune dacă primești tratament prompt", a spus dr. Nishio. „Este important ca, atunci când ați depășit faza de urgență imediată și vă întoarceți acasă, să consultați medicul dumneavoastră pentru a afla cum vă puteți reduce riscul unui al doilea eveniment prin îmbunătățirea stilului de viață și, eventual, luând medicamente preventive".

„Am aflat, de asemenea, că pacienții aveau risc mai mare de a muri în timpul urmăririi dacă au fost mai bătrâni, au suferit un atac de cord anterior sau au avut o boală renală cronică. Dacă vă aflați în oricare dintre aceste grupuri sau aveți alți factori de risc - tensiunea arterială, fumatul sau obezitatea-, este deosebit de important să vă asigurați că știți numărul de urgență de acasă dar și din orice destinație de călătorie ați avea".

Dr. Nishio a menționat că pacienții locali au avut o rată mai mare de deces non-cardiac, în principal din cauza cancerului.

„Acest lucru se poate datora faptului că majoritatea nerezidenților provin din zone urbane unde oamenii tind să fie mai conștienți de sănătate, să caute în mod activ sfaturi medicale și să aibă accesibilitate mai mare la tratament decât în zone izolate, cum ar fi peninsula Izu", a explicat el.

„În plus, a avea un infarct în timp ce ești departe de casă este un eveniment traumatizant care poate lăsa sechele de durată, dar și o mai bună conștientizare a sănătății atunci când pacientii se întorc acasă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel