Simptomele de sevraj la întreruperea antidepresivelor afectează 15% din pacienți. Implicații pentru pacienți și medici

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Antidepresive Foto: Freepik @branin
Antidepresive Foto: Freepik @branin

Aproximativ 15% dintre cei care renunță la antidepresive experimentează simptome de sevraj, subliniind necesitatea unei gestionări eficiente a acestui proces.

O revizuire sistematică și o meta-analiză publicată în The Lancet Psychiatry a constatat că aproximativ 15% dintre indivizi experimentează simptome de sevraj atunci când renunță la antidepresive. Simptomele severe au fost observate în aproximativ 3% din cazuri, un risc mai mare fiind legat de anumite medicamente.

Studiul subliniază importanța unor îndrumări bazate pe dovezi pentru pacienți și medici pentru a gestiona eficient procesul de întrerupere a tratamentului.

Cercetătorii subliniază faptul că aceste simptome nu se datorează dependenței și pot fi atenuate cu un sprijin adecvat. De asemenea, simptomele severe de întrerupere au apărut la aproximativ 3% dintre cei care au întrerupt medicația.

Aceștia subliniază faptul că, deși antidepresivele sunt eficiente pentru multe persoane cu tulburări depresive, acestea nu funcționează pentru toată lumea și pot provoca efecte secundare neplăcute. Prin urmare, este crucial atât pentru medici, cât și pentru pacienți să aibă o înțelegere clară, bazată pe dovezi, a ceea ce ar putea apărea atunci când antidepresivele sunt întrerupte.

Simptomele de sevraj

Un studiu confirmă faptul că multe persoane se confruntă cu simptome de întrerupere a tratamentului atunci când încetează să mai ia antidepresive, unele dintre ele având simptome mai severe. Aceste simptome nu se datorează faptului că antidepresivele creează dependență. Este esențial ca persoanele care renunță la antidepresive să fie consiliate, monitorizate și sprijinite de medici.

Cu toate acestea, constatările consolidează datele din numeroase studii, reasigurând că simptomele de întrerupere nu sunt atât de ridicate precum sugerează unele studii individuale și analize anterioare.

Estimările anterioare ale simptomelor de întrerupere se bazează pe studii observaționale, care nu pot determina în mod fiabil cauza și efectul. Studiile randomizate controlate (SRC) pot identifica cu mai multă acuratețe simptomele cauzate direct de medicament față de cele nespecifice, influențate de așteptările pacienților sau ale practicienilor.

Studiul a urmărit să determine probabilitatea apariției simptomelor de întrerupere cauzate de întreruperea tratamentului cu antidepresive, incidența probabilă a simptomelor severe și diferențele dintre diferitele tipuri de antidepresive. O meta-analiză a 79 de studii, inclusiv 44 de SRC și 35 de studii observaționale, a constatat că 31% dintre persoanele care au întrerupt administrarea de antidepresive au prezentat cel puțin un simptom, cum ar fi amețeli, dureri de cap, greață, insomnie sau iritabilitate.

Simptomele severe au apărut la aproximativ 3% dintre participanți. Întreruperea tratamentului a fost asociată cu un risc mai mare de simptome severe în comparație cu alte antidepresive. În studiile controlate randomizate, 17% dintre participanți au prezentat simptome asemănătoare întreruperii tratamentului la întreruperea tratamentului cu un placebo, ceea ce sugerează că aproximativ jumătate dintre simptome s-ar putea datora așteptărilor negative sau simptomelor nespecifice.

Vezi și: Stresul și riscul de demență: cum afectează nivelurile de cortizol rezervele cognitive. Efectele stresului asupra funcțiilor cognitive

Foto: Freepik @racool_studio

Impactul sindromului de întrerupere a tratamentului cu antidepresive

Un studiu realizat de UTHealth Houston a constatat că simptomele de întrerupere a tratamentului cu antidepresive nu sunt neobișnuite, cu o incidență de aproximativ 15%. Aceste simptome afectează unul din șase până la șapte pacienți care își întrerup medicația.

Înțelegerea simptomelor potențiale de sevraj poate ajuta medicii și pacienții să determine momentele optime pentru începerea, ajustarea și întreruperea medicamentelor.

Sindromul de întrerupere a tratamentului cu antidepresive (ADS) poate dura luni de zile, nu doar 1-2 săptămâni. Îndentificarea antidepresivelor care sunt mai susceptibile de a provoca simptome severe de sevraj este utilă din punct de vedere clinic pentru un management mai informat și mai atent al întreruperii medicației.

Un studiu realizat de David Merrill, psihiatru geriatric și director al Pacific Neuroscience Institute's Pacific Brain Health Center din cadrul Providence Saint John's Health Center, a evidențiat importanța înțelegerii simptomelor de întrerupere a tratamentului la pacienți.

Psihiatrul a sugerat că pacienții ar trebui să fie informați că simptomele de întrerupere sunt posibile, dar nu inevitabile, și că este mai puțin probabil să fie severe. Dacă oprirea unui medicament devine o problemă, pacienții ar trebui să își informeze medicul pentru a ajuta la determinarea celui mai bun curs de acțiune. Merrill a sugerat că reluarea temporară a medicamentului întrerupt și reîncercarea procesului de întrerupere a tratamentului poate diminua simptomele de întrerupere.

David Merrill a subliniat, de asemenea, importanța conștientizării simptomelor de sevraj pentru a înțelege siguranța și eficacitatea antidepresivelor și pentru a reduce stigmatizarea care înconjoară tratamentul sănătății mintale.

Renunțarea lentă la antidepresive poate fi cea mai bună soluție

Studiile nu arată nicio diferență între reducerea treptată a tratamentului și întreruperea bruscă a acestuia, dar reducerea treptată este probabil mai sigură. Înțelegerea simptomelor sindromului de întrerupere a tratamentului antidepresiv (ADS) poate preveni întreruperea bruscă a medicației. Este esențial să se avertizeze pacienții cu privire la riscurile întreruperii acestor medicamente și să facă acest lucru sub îndrumarea unui doctor cu experiență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel