O clasificare relativ nouă a depresiei este cunoscută sub numele de tulburare depresivă persistentă (PDD) sau distimie. Definiția distimiei ajută la distincția dintre persoanele care suferă de un singur episod de tulburare depresivă majoră (MDD) și cele a căror depresie persistă mult mai mult, notează University Health News.
Simptomele distimiei, deși sunt de lungă durată, sunt mai puțin intense decât cele asociate cu un episod de depresie majoră.
O persoană este diagnosticată cu distimie atunci când are o stare de spirit depresivă care durează doi ani sau mai mult, în plus față de cel puțin două dintre următoarele simptome ale depresiei:
Schimbarea apetitului, cu scădere în greutate sau creștere în greutate
Oboseala sau lipsa de energie
Sentimentul că a fost încetinit mental și fizic, sau agitat și neliniștit
Sentimente de lipsă de valoare sau de vinovăție
Pierderea interesului pentru activitățile care erau odată plăcute
Gânduri recurente de moarte sau sinucidere
Dormi prea puțin sau prea mult
Probleme cu concentrarea și / sau luarea de decizii de zi cu zi
Simptome suplimentare de distimie
Alături de simptomele de mai sus - toate folosite de medici pentru a identifica prezența distimiei (numită și tulburare distimică) - persoanele cu această afecțiune pot prezenta oricare dintre următoarele:
Scăderea activității, eficienței și a productivității
Furia sau ostilitatea excesivă
Sentimentul că nu puteți face nimic corect
Sentimentele de vinovăție și griji pentru trecut
inutilitate
Iritabilitate (mai ales la copii)
Tristețe, goliciune
Dorind să evite oamenii sau activitățile sociale
Din păcate, este posibil să suferiți atât de simptome de distimie, cât și de MDD, o formă standard a depresiei. Aceasta se poate manifesta ca o depresie de grad inferior care durează ani cu o agravare care apare din când în când. De exemplu, o persoană care s-a simțit obosită și incapabilă să obțină vreo bucurie reală din viață de ani de zile, dar acum este aproape imposibil să se ridice din pat dimineața și începe să aibă gânduri de suicid, poate fi diagnosticat cu ambele afecțiuni.
Multe persoane cu simptome de distimie suferă de afecțiune atât de mult timp încât nu știu ce simte că nu ești deprimat. De fapt, poate nici nu își dau seama că au depresie, considerând că simptomele lor sunt doar o parte a vieții.
Afecțiunea începe adesea în adolescență sau chiar în copilărie, ceea ce contribuie la percepția în rândul persoanelor care suferă că simptomele sunt „normale". Din această cauză, multe persoane cu distimie pot să nu-și raporteze simptomele la medic.
Simptome de distimie: un indiciu de probleme potențial grave?
Lăsată netratată, distimia poate contribui la riscul de a dezvolta o serie de alte probleme. Acestea includ:
Sinucidere
Productivitate scăzută la școală și muncă
Dezvoltarea durerii cronice și a altor probleme medicale
Dezvoltarea altor tulburări de sănătate mintală, inclusiv alte forme de depresie și anxietate, precum și tulburări de personalitate
Dezvoltarea problemelor cu dependența și consumul de substanțe
Dezvoltarea problemelor de relație și a conflictelor familiale
Probleme la școală sau la serviciu
O calitate a vieții în general mai mică
Distimia este asociată cu tipuri specifice de personalități. În special, persoanele cu următoarele caracteristici de personalitate sunt mai susceptibile să sufere de afecțiune:
Pesimist
Autocritic
Având o perspectivă constant negativă
Având o stimă de sine scăzută
Tendința de a depinde excesiv de ceilalți pentru sprijin emoțional
Oamenii prezintă, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta distimie dacă au un istoric familial de depresie sau de orice alt tip de depresie, dacă au cunoscut un eveniment traumatic în viața lor sau dacă au o altă tulburare de sănătate mintală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.