Persoanele care au simptome care pot fi asociate cu boala COVID-19 trebuie să urmeze anumiţi paşi, pentru a verifica dacă sunt pozitivi sau nu. De asemenea, ei trebuie să se asigure că nu vor infecta și alte persoane, în cazul în care rezultatul testului este pozitiv.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat ce trebuie să facem în cazul în care prezentăm simptome asociate bolii COVID-19.
„În momentul în care prezintă simptome respiratorii sau febră, regula ar trebui să fie aceea de autoizolare și regăsirea celui mai bun prieten, cum spuneam și la începutul acestei pandemii, medicul de familie. Medicul de familie este cel care poate depista într-o definiție de caz necesitatea unei testări și necesitatea unui tratament acasă sau în izolare la spital. (...) Iei legătura cu medicul de familie, împreună decidem ce facem. Mergem la o testare, că întrunim toate definițiile de caz, sau facem un tratament acasă, sau împreună cu medicul decidem să mergem la o Unitate de Primire Urgențe, sau la Infecțioase”, a explicat Nelu Tătaru, citat de Antena 3.
După testare, se recomandă autoizolarea la domiciliu până la primirea rezultatului. „Avem un test pozitiv – solicităm 112 și mergem direct la Boli Infecțioase, nu mai mergem la Primire Urgențe, nu mai mergem la alte spitale. (...) Când se ajunge acolo suntem consultați – suntem simptomatic, se ia o decizie de internare în maxim 48 de ore, conform legii. Se fac evaluări complete până în 48 de ore. Medicul curant este cel care ia decizia prelungirii sau nu a izolării, sau a spitalizării, cum îi spunem noi. Atunci, trebuie un aviz de la Direcția de Sănătate Publică de prelungire a acestei spitalizări. Dacă se consideră că pacientul are simptome ușoare sau e asimptomatic și se decide izolarea lui la domiciliu, la fel, se ia un aviz de la DSP”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
Cele mai frecvente simptome ale infecţiei cu coronavirus sunt febră, tuse seacă, oboseală.
De asemenea, pot apărea şi dureri de cap și dureri musculare, durere în gât, diaree, conjunctivită, pierderea gustului sau a mirosului, o iritație la nivelul pielii sau o decolorare a degetelor de la mâini ori de la picioare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.