"Tratamentul cancerului gastric trebuie să fie aproape întotdeauna multimodal, adică multispecialitate. Cancerul gastric rarisim poate fi tratat doar de către chirurg, niciodată doar de către oncolog sau de către radioterapeut. Trebuie să fie o asociere de tratamente din mai multe specialități. Tratamentul corect pentru cancerul gastric, de altfel pentru toate tipurile de cancer, este în funcție de stadiul evolutiv. Ca să știm stadiul, trebuie să facem niște investigații. Prima investigație, în orice suspiciune de disconfort digestiv, nu mai e doar arsură sau durere în capul pieptului, poate să fie și lipsă de poftă de mâncare, lipsă de chef de viață, orice simptom care apare altfel decât comportamentul obișnuit al omului trebuie să ducă spre o investigație medicală. Diagnosticul de cancer gastric se pune pe endoscopie.
Endoscopia digestivă superioară este pentru descoperirea unei tulburări, tumori gastrice. Și ulcerul se descoperă la fel. Este un procedeu invaziv minor, făcut sub anestezie. Nu trebuie anestezie generală. Endoscopia identifică tumora sau leziunea, se face obligatoriu și biopsie. Ciupește din leziune și materialul care este recoltat se urmărește la microscop, după ce este preparat într-un anumit fel. Endoscopia ne indică localizarea, dimensiunile și aspectul. După ce avem rezultatul și știm că e vorba despre un cancer, se continuă investigațiile.", a precizat, vineri, 16 aprilie, dr. Bogdan Marțian, șeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador, la interviurile DC MEDICAL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.