Simptome atribuite hipertensiunii arteriale care arată altceva. Mituri demontate

Dana Lascu |
Data publicării:
Hipertensiunea arterială
Hipertensiunea arterială

Sunt multe simptome-mituri puse pe seama hipertensiunii arteriale, unele nu au nici măcar un sâmbure de adevăr. Iată cele mai comune concepții greșite legate de tensiunea ridicată:

Simptomele hipertensiunii arteriale, la început, sunt greu de remarcat. În ciuda pagubelor pe care hipertensiunea le poate provoca arterelor din inima, creier, rinichi și alte zone ale corpului, de obicei nu veți simți nimic până când tensiunea arterială nu va atinge niveluri extrem de ridicate. Iată câteva concepții greșite comune despre simptomele hipertensiunii arteriale:

Dureri de cap

Un mit vechi este acela că tensiunea arterială ridicată este o cauză frecventă a durerilor de cap. În realitate, numai o criză hipertensivă determină o durere de cap hipertensivă. O criză hipertensivă este definită ca tensiunea arterială sistolică de 180 mmHg sau mai mare și / sau o presiune diastolică de 120 mmHg sau mai mare, după ghidurile americane. Concluzia este că nu puteți privi durerile de cap ca fiind un simptom fiabil al hipertensiunii arteriale și nici nu puteți considera o lipsă de durere de cap ca un semn că tensiunea arterială este bine controlată.

Epistaxisul (sângerarea nazală)

La fel cum durerile de cap nu sunt simptomele obișnuite ale hipertensiunii arteriale, cu excepția persoanelor aflate într-o criză hipertensivă, epistaxisul (sângerările nazale) sunt semne de avertizare care au fost asociate în mod eronat cu tensiunea arterială crescută. Hipertensiunea arterială excesivă poate duce la apariția sângerărilor, dar să nu credeți că sunteți în ordine dacă nu aveți așa ceva.

Cea mai frecventă cauză a sângerărilor nazale este aerul uscat. Căptușeala interioară a nasului conține multe capilare. Când respirați aer uscat, membranele nazale pot deveni uscate, ceea ce face ca vasele mici de sânge să fie sensibile la sângerare.

Citește și: Hipertensiunea arterială secundară, cauze și simptome

De asemenea, este posibil să aveți un risc mai mare de apariție a hemoragiei nazale dacă luați în mod regulat aspirină și alte medicamente anticoagulante (care subțiază sângele), cum ar fi warfarina, apixaban, dabigatran, rivaroxaban, clopidogrel și prasugrel.

Dacă luați aceste medicamente și aveți frecvent hemoragii nazale, spuneți-i medicului dumneavoastră. Este posibil să aveți nevoie de modificări ale tratamentului.

Puseele de căldură

Dacă fața începe să se înroșească și vă simțiți încins, cauzele pot varia de la a fi supraîncălzit din cauza exercițiilor fizice până la o reacție la alcool sau alimente picante. Anumite produse cosmetice pot provoca înroșirea, la fel ca expunerea la soare sau vânt.

Dar înroșirea pielii nu se numără printre simptomele hipertensiunii arteriale. Este posibil să aveți hipertensiune arterială și să vă confruntați cu un puseu de căldură, dar hipertensiunea arterială nu este de obicei cauza acesteia. Dacă e vorba de o criză hipertensivă sigur veți avea și alte simptome.

Amețeli

Amețelile au fost, de asemenea, asociate cu tensiunea arterială ridicată, dar este mai probabil să experimentați astfel de senzații dacă aveți tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială). Anumite medicamente antihipertensive vă pot face să vă simțiți amețit, ceea ce este un semn că puteți avea nevoie de o doză mai slabă sau de un medicament diferit.

Citește și: Tensiunea arterială ridicată dimineața, ce boli poate ascunde

De asemenea, puteți prezenta amețeli ca un simptom de accident vascular cerebral, pentru care hipertensiunea arterială este principalul factor de risc. Dacă vă simțiți amețit și aveți alte simptome de accident vascular cerebral - cum ar fi o durere de cap bruscă, furnicături sau amorțeală (în special pe o parte a corpului), dificultăți de vorbire sau înțelegere, pierderea coordonării sau căderea facială – sunați imediat la 112.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel