Simpozion: Donatorii de celule stem hematopoietice, prea puțini

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Terapie intensiva
Terapie intensiva

În Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice sunt înscriși doar 57.000 de români, jumătate din cât ar fi nevoie ca bolnavii noștri să aibă șanse reale să-și găsească un donator compatibil. Vineri, la Centrul de Presă al Romexpo, conf. univ. dr. Alina Daniela Tănase, specialist în transplant medular cum pot donatorii de celule stem să salveze vieți, va explica, în cadrul unui simpozion cu intrare liberă!

Doar 57.000 de români sunt înregistrați în Registrul Donatorilor de Celule Stem sunt pregătiți să acorde o șansă la viață semenilor lor. Dintre ei, peste 7.000 s-au înscris anul acesta.

De la înființarea Registrului Național de Celule Stem Hematopoietice, în aprilie 2013, 187 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți. Dintre aceștia doar pentru șapte pacienți au fost găsiți donatori compatibili din România. Pentru ceilalți, salvarea a venit din alte țări!

Din păcate, mai puțin de 30% dintre pacienți au un donator compatibil în familie, pentru restul de 70%, singura șansă la viată fiind găsirea unui donator compatibil neînrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice", arăta, recent, conf. univ. dr. Alina Daniela Tănase, medic primar hematologie/transplant medular, doctor în științe medicale, șef secție transplant medular la Institutul Clinic Fundeni.

Partea proastă este că atât timp cât registul român al donatorilor este prea mic pentru a da șanse bolnavilor noștri, trebuie să apelăm mereu la alții. În prezent, 43 de pacienți români sunt în așteptarea unui donator de celule stem hematopoietice.

E nevoie de dublarea numărului donatorilor

Ca șansele pacienților să crească numărul doatorilor ar trebui să fie cel puțin dublu. „Obiectivul nostru este acela de a ajunge la 100.000 de voluntari înscriși, crescând astfel la 75% șansele celor care au nevoie de un donator compatibil", declara, recent, dr. Aurora Dragomirișteanu, Director general, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Mâine, între orele 14.00 și 14.30, la Centrul de presă de la Romexpo, conf. univ. dr. Alina Daniela Tănase va vorbi despre „Transplantul medular – procedura salvatoare de vieți", la un simpozion găzduit de Asociația pentru dezvoltare sustenabilă în sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel