Silvio Berlusconi a murit la vârsta de 86 de ani. Starea de sănătate a extravagantului magnat al mass-mediei care a condus trei guverne italiene s-a deteriorat semnificativ în ultimii ani.
Magnatul media, care a condus trei guverne italiene între 1994 și 2011 și al cărui partid, Forza Italia, este un partener secundar în actuala coaliție de guvernare, suferea de leucemie de ceva timp.
Berlusconi a fost unul dintre cei mai extravaganți politicieni italieni, revenind în politică în 2017, în ciuda unei cariere pătate de scandaluri sexuale, nenumărate acuzații de corupție și o condamnare pentru fraudă fiscală.
Ce este leucemia mielomonocitară cronică
El a murit la spitalul San Raffaele din Milano, unde a petrecut șase săptămâni în această primăvară sub tratament pentru o infecție pulmonară legată de o leucemie mielomonocitară cronică înainte de a fi reinternat, notează The Guardian.
Leucemia mielomonocitară cronică (LMMC) este un tip de leucemie, un grup de cancere care perturbă formarea și activitatea celulelor sanguine.
De cele mai multe ori, leucemia afectează leucocitele, sau celulele albe din sânge. Leucemia mielomonocitară cronică este un tip mai rar de leucemie care afectează celulele stem mieloide din măduva sanguină.
Leucemia mielomonocitară cronică afectează celulele stem mieloide din măduva osoasă. Acestea sunt celule stem care produc celule sanguine precum:
- Globule roșii (RBC). Aceste celule transportă oxigenul și alte substanțe nutritive către organele și țesuturile corpului dumneavoastră.
- Globule albe din sânge. Numite granulocite și monocite, aceste celule răspund la infecții și boli.
- Trombocite. Aceste celule formează cheaguri de sânge pentru a ajuta la oprirea sângerărilor.
Atunci când aveți leucemie mielomonocitara cronică, aveți un număr crescut de monocite în sânge (monocitoză). În plus față de nivelurile mai mari decât în mod normal de monocite, este posibil să aveți, de asemenea, un număr crescut de globule albe imature, numite blastocite.
Supraabundența de monocite și de blastocite înlătură celulele sanguine sănătoase, cum ar fi globulele roșii, trombocitele și granulocitele. Acest lucru duce la apariția simptomelor leucemiei mielonomocitare cronice.
Leucemia mielomonocitară cronică este clasificată drept un neoplasm mielodisplastic/mioproliferativ. Acest lucru este din cauza faptului că, în timp ce leucemia mielomonocitară este o afecțiune distinctă, aceasta are în comun caracteristicile altor două afecțiuni:
- Sindroamele mielodisplastice (SMD). SMD este un grup de afecțiuni sanguine înrudite. Atunci când aveți SMD, celulele dumneavoastră sanguine sunt atipice și nu se dezvoltă corespunzător, ceea ce duce la mai puține celule sanguine sănătoase. MDS poate evolua spre leucemie mieloidă acută (AML).
- Neoplaziile mieloproliferative (MPN). MPN-urile sunt creșteri anormale în care celulele stem mieloide produc niveluri mai mari decât cele normale de hematii, globule albe sau trombocite. Aceste hematii, globule albe sau trombocite nu funcționează așa cum o fac de obicei. MPN-urile pot evolua, de asemenea, spre AML, potrivit Healthline.
Leucemia mielomonocitară cronică, cât de frecventă este
Leucemia milomonocitară cronică este un tip rar de leucemie. Societatea Americană de Cancer estimează că aceasta apare doar la 4 din 1 milion de persoane din Statele Unite pe an, ceea ce înseamnă 1.100 de diagnostice noi în fiecare an.
Majoritatea persoanelor diagnosticate cu CMML au vârsta de 60 de ani și peste. Leucemia mielomonocitară cronică este, de asemenea, mai frecventă la bărbați decât la femei.
Leucemia mielomonocitară cronică, factori de risc
În acest moment, cauza exactă a leucemiei milomonicotare cronice este necunoscută. Experții cred că modificările genetice pot cauza producția crescută de monocite care se observă la persoanele cu această afecțiune.
Factorii potențiali de risc pentru leucemia mielomonocitară cronică includ:
- vârsta de 60 de ani sau mai mult
- sexul masculin
- să aveți anumite modificări genetice, cum ar fi cele din genele TET2, SRSF2 și ASXL1
- să fi urmat un tratament anterior pentru cancer care a inclus chimioterapie sau radioterapie
Leucemia mielomonocitară cronică, simptome
CMML se poate dezvolta lent în timp, astfel încât este posibil să nu prezentați simptome la început. Din acest motiv, este posibil ca medicul dumneavoastră să detecteze CMML atunci când un test de sânge de rutină constată niveluri crescute de monocite sau de WBC totale.
Simptomele leucemiei mielomonocitare cronice încep să apară atunci când nivelurile ridicate de monocite și blastocite vă înlătură celulele sanguine sănătoase. Unele dintre cele mai frecvente simptome ale leucemiei mielomonocitare cronice sunt:
- oboseală
- dificultăți de respirație
- vânătăi sau sângerări ușoare
- anemie
- infecții frecvente
- febră
- transpirații nocturne
- scăderea apetitului
- pierdere neintenționată în greutate
- splina sau ficatul mărit, care poate duce la disconfort abdominal
Leucemia mielomonocitară cronică, tratament
Dacă aveți leucemie mielomonocitară cronică, dar nu prezentați simptome, medicul dumneavoastră poate alege să vă monitorizeze starea fără tratament. Acest lucru se numește așteptare vigilentă.
Opțiunile de tratament includ:
- transplant de celule stem
- chimioterapie
- îngrijire de susținere
Ce alte boli a avut Silvio Berlusconi
În 2016, a suferit o intervenție chirurgicală pentru a înlocui o valvă aortică defectă și a fost internat în spital cu COVID în septembrie 2020. El a avut complicații persistente legate de virus, o experiență pe care a descris-o ca fiind "cea mai rea din viața mea".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.