”Sforăitul este un zgomot pe care îl dă fluxul de aer când străbate traiectul aerului în organism. Aerul când intră la noi în plămâni, trece prin nas, faringe, laringe, se duce în trahee și plămâni. Dacă acest traiect se îngustează, fluxul de aer trece mai zgomotos, iar acest lucru se întâmplă de la nas.
Dacă avem o obstrucție, o îngustare, a traiectului aerului începând cu nasul și se duce mai jos, spre faringe și trahee, atunci avem acest zgomot mai proeminent.
Ce trebuie să știm este că toată lumea sforăie, chiar și femeile”, a declarat doctorul Ana Maria Apostu, medic primar ORL.
Cauzele sforăitului sunt diverse
De la o ostrucție nazală, din cauza deviației de sept;
Din cauza unei rinite cronice hipertrofice;
Noaptea, când stăm la orizontală, cornetele nazale din interiorul nasului se umflă mai tare și consecutiv nasul se înfundă mai tare și se sforăie mai tare;
Sedentarismul și obezitatea;
Oboseala;
Consumul de alcool, deoarece acesta relaxează musculatura limbii și a gâtului.
De altfel, susține medicul, chiar dacă se intervine chirurgical la nivelul nasului, prin corectarea deviației de sept, cu o respirație corectă în timpul zilei și a nopții, încă mai există riscul ca respectiva persoană să sforăie.
”Aerul va trece ușor prin nas, dar va ajunge în gât, unde pot să fie niște amigdale foarte mari care să se unească pe linia mediană și atunci, degeaba străbate nasul aerul, dacă în gât se lovește ceva, spațiul este mai îngust și sforăim”, a mai spus medicul.
Cum se poate trata deviația de sept. Medic: Noaptea se agravează și mai tare
Aerul, odată intrat prin nas este încălzit instantaneu, igienizat și umidificat, și ajunge în plămâni la 36 de grade C. De acest proces sunt responsabile cornetele nazale, situate pe laturile exterioare ale nasului.
Poluarea prea mare, fumul de țigară, alergenii, cu toții sunt factori creșterii în volum a cornetelor nazale, fapt care duce la o afecțiune comună - rinita cronică hipertrofică.
”Mulți oameni spun că afară este mai mult praf decât în casă, dar nu, este același aer și ai închis geamurile și cantitatea de praf a crescut și inflamația cornetului va fi mai mare. Trebuie să stăm în spații deschise, să nu fie aer condiționat, căci acesta este un factor foarte agresiv asupra mucoasei nazale, și vor crește și mai mult în volum aceste cornete. (...) Noaptea se agravează și mai tare, pentru că stăm la orizontală, pentru că atunci când stăm la orizontală, stagnează sângele jos, la nivelul cornetelor nazale”, a explicat dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL, în cadrul emisiunii Doctor de Bine, de la PRO TV.
Dacă la începutul vieții deviația de sept nu ne afectează prea tare, cu înaintarea în vârstă aceasta se asociază cu inflamația cornetelor. Tratamentul deviației de sept se poate face chirurgical, fiind redat confortul vieții persoanei ce suferă de această afecțiune. Medicul susține că primul pas, chirurgical, este de a merge pe respectiva deviație de sept, apoi pe reducerea în volum a cornetelor.
De ce este important un nas sănătos
”Organismul îmbătrânește și are nevoie de mai mult oxigen pentru că vasele de sânge se strâng, iar sângele care irigă țesuturile, în general, este cantitativ mai mic prin strângerea vaselor și cantitatea de oxigen trebuie să crească, pentru că volumul de sânge este mai mic”, a explicat medicul, adăugând că sângele care îmbătrânește este mai vâscos și urcă mult mai greu la creier, motiv pentru care trebuie să asigurăm sănătatea nasului. Citește mai mult AICI (https://www.dcmedical.ro/cum-se-poate-trata-deviatia-de-sept-medic-noaptea-se-agraveaza-si-mai-tare_638696.html)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.