Sforăitul, asociat cu hipertensiunea. Poate duce la probleme cardiace sau AVC

Monika Baciu |
Data publicării:
sforaitul - FOTO: Freepik@simakovdprm@Precise99
sforaitul - FOTO: Freepik@simakovdprm@Precise99

Acest obicei banal afectează inima și poate provoca AVC. Poate duce la complicații grave sau chiar deces.

Vezi și: Analiza avansată a proteinelor, tehnica de cartografiere ce încetinește creșterea celulelor canceroase

Un studiu recent de la Universitatea Flinders a descoperit că persoanele care sforăie regulat, în special bărbații supraponderali de vârstă mijlocie, sunt mai expuse riscului de a dezvolta hipertensiune (tensiune arterială ridicată) necontrolată. Sforăitul, adesea considerat o simplă problemă de somn, poate fi un semn de avertizare timpurie pentru probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile de inimă sau accidentele vasculare cerebrale.

Cercetătorii au folosit dispozitive de monitorizare la domiciliu pentru a observa sforăitul și tensiunea arterială la peste 12.000 de oameni timp de nouă luni. Studiul a arătat că cei care sforăie frecvent au un risc mai mare de a avea tensiune arterială ridicată, iar acest risc crește și mai mult dacă suferă și de apnee de somn (oprirea respirației în timpul somnului).

Un studiu recent condus de experți în somn de la Universitatea Flinders a descoperit o legătură semnificativă între sforăitul regulat și riscul de hipertensiune necontrolată, în special în rândul bărbaților supraponderali de vârstă mijlocie. Această cercetare revoluționară subliniază potențialul sforăitului de a fi un indicator timpuriu al unor probleme grave de sănătate, cum ar fi tensiunea arterială ridicată.

Vezi și: Pilula 3 în 1 care reglează tensiunea arterială. Este necesară o singură doză

Sforăitul, asociat cu tensiune arterială crescută - FOTO: Freepik@Wavebreak Media

Sforăitul, asociat cu tensiune arterială crescută

Publicat în npj Digital Medicine, studiul este cel mai mare de acest fel și primul care utilizează monitorizarea la domiciliu pe o perioadă extinsă. A constatat că sforăitul nocturn regulat este puternic asociat cu tensiunea arterială crescută și hipertensiunea necontrolată. Echipa de cercetare, condusă de Dr. Bastien Lechat, a folosit date din trackere de somn și monitoare de tensiune arterială înregistrate la FDA pentru a evalua peste 12.000 de participanți la nivel global timp de nouă luni.

Rezultatele au fost surprinzătoare: 15% dintre participanți, majoritatea bărbați supraponderali, sforăiau mai mult de 20% din noapte, ceea ce a fost corelat cu un risc crescut de hipertensiune.

"Pentru prima dată, putem spune obiectiv că există o legătură semnificativă între sforăitul nocturn regulat și tensiunea arterială ridicată", afirmă Dr. Lechat.

Suprapunerea între sforăit și apneea de somn

Studiul subliniază, de asemenea, suprapunerea dintre sforăit și apneea de somn, ambele fiind adesea cauzate de probleme similare. Potrivit profesorului Danny Eckert, directorul Centrului de Sănătate a Somnului de la Universitatea Flinders și co-autor al studiului, persoanele care sforăie regulat aveau aproape de două ori mai multe șanse de a avea hipertensiune necontrolată în comparație cu cei care nu sforăiau.

Acest risc s-a dublat și mai mult la cei care sufereau atât de sforăit regulat, cât și de apnee de somn. Rezultatele sugerează că sforăitul poate servi drept semnal de avertizare pentru apneea de somn și, mai larg, pentru o calitate slabă a somnului – ambele putând agrava riscul de tensiune arterială ridicată.

Vezi și: Medicamentele pentru refluxul gastric, asociate cu demența. Duc și la alte probleme medicale

Implicațiile pentru sănătate ale hipertensiunii necontrolate

Hipertensiunea, termenul medical pentru tensiunea arterială constant ridicată, este o cauză principală a unor afecțiuni severe de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și insuficiența renală. Studiul Universității Flinders subliniază importanța tratării sforăitului nu doar ca un zgomot deranjant, ci ca o potențială problemă gravă de sănătate.

"Sforăitul în sine poate fi un semn de avertizare timpuriu al tensiunii arteriale ridicate", spune profesorul Eckert, care subliniază că abordarea problemelor legate de somn ar putea avea un impact major asupra gestionării hipertensiunii.

Monitorizarea la domiciliu pentru perspective mai profunde

Studiul este notabil prin utilizarea senzorilor plasați sub saltea și a monitoarelor de tensiune arterială la domiciliu, ceea ce a permis monitorizarea continuă pe parcursul mai multor nopți, într-un mediu real. Acest lucru a oferit un nivel de perspectivă fără precedent asupra conexiunilor dintre sforăit, apneea de somn și hipertensiune, consolidând importanța calității somnului în evaluările medicale.

"Acesta este cel mai mare studiu realizat până în prezent care investighează potențialele relații dintre sforăit, apneea de somn și hipertensiune, folosind evaluări obiective în casele oamenilor. Rezultatele subliniază necesitatea de a considera sforăitul ca parte a îngrijirii clinice, în special în gestionarea hipertensiunii" , spune Dr. Lechat.

Pentru persoanele care sforăie regulat și prezintă semne de somn insuficient, cum ar fi somnolența excesivă în timpul zilei sau probleme respiratorii observate în timpul nopții, cercetătorii recomandă consultarea unui medic. Este posibil ca un studiu al somnului să fie necesar pentru a evalua mai bine impactul asupra sănătății generale și pentru a determina dacă sunt necesare intervenții terapeutice.

Vezi și: Medicamente care pot cauza edem. Măsurile care reduc umflăturile

Un semnal de alarmă pentru gestionarea hipertensiunii

Descoperirile din acest important studiu deschid calea pentru explorări ulterioare privind tratamentele direcționate împotriva sforăitului și dacă acestea pot reduce riscul de hipertensiune și complicațiile asociate.

"Aceste rezultate subliniază importanța considerării sforăitului ca un factor în îngrijirea sănătății și tratamentul problemelor legate de somn", concluzionează Dr. Lechat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel