Evaluând aproape 4.500 de adulți britanici care au făcut examen radiologic cardiac, cercetătorii au constatat, de asemenea, că apnea obstructivă de somn (AOS) este subdiagnosticată în rândul celor care sforăie. Această constatare l-a surprins autorul studiului, Dr. Adrian Curta, care conduce Departamentul de radiologie cardiacă la Spitalul Universitar din Munchen, Germania.
„O altă surpriză a fost manifestarea diferită a bolii, în funcție de sex", a spus Curta. „Femeile prezintă diferite modificări ale măsurilor cardiace. Un motiv posibil pentru aceasta ar putea fi faptul că femeile cu AOS sunt mai vulnerabile la modificările cardiace".
Sforăitul puternic este un semn distinctiv al apneei obstructive de somn, care afectează între 3% și 7% dintre adulții din Statele Unite, potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA. De asemenea, caracterizată prin perioade scurte în care se oprește respirația, adesea urmată de respirație profundă, apneea de somn devine recunoscută ca un factor care contribuie la condiții grave de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile cardiace și metabolismul slab al zahărului din sânge.
Tratamentul pentru apnee în somn depinde de cauză. Tratamentele pot include intervenția chirurgicală pentru deschiderea căilor respiratorii superioare sau utilizarea unei mașini CPAP (presiune constantă a căilor respiratorii pozitive) în timpul somnului.
Aproape 4.500 de oameni analizați
Dr. Curta și colegii săi au evaluat datele de la UK Biobank, care urmărește sănătatea și bunăstarea a 500.000 de voluntari. Cercetătorii au analizat datele de la aproape 4.500 de participanți care au trecut prin examene de imagistică la inimă. Acești voluntari studiați au fost împărțiți în trei grupe: 38 cu apnee în somn obstructivă, 1.919 care raportează că sforăie și 2.536 fără AOS sau sforăit.
Atât bărbații cât și femeile, cei cu apnee în somn și sforăit, au avut tendința de a avea ventricule stângi mai mari ale inimii, ceea ce înseamnă că pereții au fost măriți și inimii îi e mai greu să pompeze sânge, a spus Curta, în prezentarea pe care a susținut-o ieri, la Congresul anual al Societății Nord Americane de Radiologie, de la Chicago.
Dar când grupul de persoane care sforăiau a fost comparat cu grupul fără aceste probleme, s-a constatat o diferență mai semnificativă în mărimea ventriculului stâng în rândul femeilor comparativ cu bărbații. Aceste modificări cardiace în simptomele raportate de subiecți sugerează o deteriorare mai rapidă a inimii la femei și ar putea indica apneea ca fiind subdiagnosticată, a spus el.
Mărire potențial periculoasă a ventriculului stâng
Constatările sugerează că tranziția de la sforăit la apnee obstructivă de somn este un proces evolutiv legat de o mărire potențial periculoasă a ventriculului stâng. Dar cercetarea nu a demonstrat că apneea de somn provoacă schimbări ale inimii, ci doar că există o asociere între cele două.
Dr. Curta a remarcat, notează medicinenet.com, că cercetătorii sunt încă nelămuriți de ce sforăitul va remodela inimile femeilor mai repede decât pe cele ale bărbaților. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege acest proces, a spus el.
„Cea mai importantă implicație clinică este aceea că avem nevoie de o mai bună prevenire pentru AOS, cum ar fi un program mai larg de informare", a spus Curta. „Persoanele care sforăie ar trebui să ceară cuiva să le observe în timpul somnului dacă prezintă perioade de oprire a respirației".
Cei cărora li se oprește respirația în timpul somnului ar trebui să se supună unui test de somn pentru a determina cât de avansată este apneea de somn și tratamentul adecvat afecțiunii, a spus Curta.
Problemele de somn la femei, subdiagnosticate
Dr. Tetyana Kendzerska, medic la Centrul de somn din Spitalul Ottawa din Canada, și are nu a fost implicată în studiu, spune că deoarece obezitatea este un contributor cunoscut la sforăit și la apneea de somn, pierderea excesului de greutate ar trebui încurajată pentru cei care au vreuna sau ambele afecțiuni.
„Știm că bărbații și femeile raportează simptome diferite pentru apneea obstructivă de somn și, drept urmare, AOS este serios subevaluată și subdiagnosticată la femei", a spus ea.
„Având în vedere că riscul cardiovascular potențial asociat cu apnee în somn poate fi mai mare la femei decât la bărbați, mai întâi avem nevoie să identificăm femeile cu apnee în somn (prin) creșterea gradului de conștientizare în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății", a adăugat Kendzerska.
Cercetarea a fost prezentată joi la reuniunea anuală a Societății Radiologice din America de Nord, din Chicago. Cercetările prezentate direct la astfel de întâlniri, de obicei nu sunt încă revizuite sau publicate, iar rezultatele lor sunt considerate preliminare până atunci.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.