Pe lângă faptul că aduce un strop de culoare în farfurie, sfecla este foarte nutritivă și este plină de vitamine esențiale, minerale și compuși vegetali, dintre care mulți au proprietăți medicinale.
"Ca garnitură pentru mesele de Crăciun, sfecla roșie, fiind o sursă excelentă de antioxidanți, nitrați naturali, stimulează și sinteza oxidului nitric, cu rol vasodilatator, astfel încât este indicată ca adjuvant în tratamentul hipertensiunii", susține medicul nutriționist Anca Hâncu.
Acesta, însă, nu este singurul său efect benefic asupra sănătății pe care îl are.
De asemenea, sfecla roșie aduce și o favorizare a digestiei, prin stimularea drenajului biliar. Apoi, având un conținut ridicat de fibre și un index glicemic mediu, în același timp, va favoriza curățarea colonului fiind un adjuvant în reducerea riscului de cancer. Și nu numai.
Aș menționa și faptul că este un adjuvant pentru tratamentul împotriva anemiei, prin conținutul mare de fier, de magneziu și de vitamina B6”, arată dr. Anca Hâncu.
Sfecla roșie, ce beneficii are pentru sănătate
Sfecla este plină de vitamine și minerale, dar cu un conținut scăzut de calorii și grăsimi. Sunt, de asemenea, o sursă bună de mai multe substanțe nutritive cheie, inclusiv folat, mangan și cupru.
Sfecla roșie conține o concentrație mare de nitrați, care pot ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Acest lucru poate duce la un risc redus de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Consumul de sfeclă roșie poate spori performanța atletică prin îmbunătățirea utilizării oxigenului și a rezistenței. Pentru a le maximiza efectele, consumați-le cu 2-3 ore înainte de antrenament sau competiție.
Sfecla roșie poate avea o serie de efecte antiinflamatorii, deși sunt necesare cercetări suplimentare la om.
Sfecla roșie este o sursă bună de fibre, ceea ce este benefic pentru sănătatea digestivă și reduce riscul mai multor afecțiuni cronice de sănătate.
Sfecla roșie conține nitrați, care pot crește fluxul sanguin către creier și pot îmbunătăți funcția cognitivă. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu.
Unele studii arată că anumiți compuși care se găsesc în sfeclă ar putea avea proprietăți de combatere a cancerului. Totuși, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine această potențială legătură.
Sfecla roșie are un conținut ridicat de apă, moderat de fibre și proteine și un conținut scăzut de calorii. Toate aceste proprietăți vă pot echilibra aportul de energie și vă pot îmbunătăți calitatea dietei.
Sfecla roșie este o legumă delicioasă și versatilă care este ușor de adăugat la dieta dumneavoastră. Dacă este posibil, alegeți sfecla care se simte grea pentru mărimea ei, cu vârfurile verzi încă atașate, potrivit Healthline.
Cu ce este sănătos să mai mănânci friptura
- Piure de cartofi cu conținut scăzut de carbohidrați și conopidă.
- Varză de Bruxelles crocantă
- Fasole verde la grătar
- Ciuperci prăjite
- Legume italienești
- Fasole verde
- Anghinare la cuptor
VEZI ȘI:
Cozonac, rețetă. Sorin Bontea, secretul care-l face fraged și pufos. Unde ai greșit până acum
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.