Sexolog: masturbarea e precum cafeaua, o bei și trece

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Femeie
Femeie

Afirmația jurnalistului Cristian Tudor Popescu - ”fetele care se masturbează clitoridean în adolescență ar trebui să știe (…) că e posibil să li se deformeze centrul sexual de pe scoarță (n. r. cerebrală)” - este intens contestată. Redactorii DC Medical au întrebat un sexolog.

 

Predarea educației sexuale în școli, subiect intens dezbătut în ultimele zile, a dus la apariția în spațiul public a unor declarații controversate și intens criticate. Una este cea a jurnalistului Cristian Tudor Popescu. Acesta afirma la Digi24: ”Fetele care se masturbează clitoridian în adolescență ar trebui să știe, să le spună omul ăla care face curs la școală că e posibil să li se deformeze centrul sexual de pe scoarță, în așa fel încât să nu mai fie satisfăcute de relațiile sexuale normale. Asta este o chestiune medicală. Și ele nu știu acest lucru”. Declarația a fost citată și în Libertatea.

Cristian Delcea, sexolog din Cluj, susține că nu sunt studii științifice care să susțină afirmația mai sus amintită. Delcea este și conferențiar doctor la UMF Cluj unde predă Neupsihologie, Genetica comportamentului uman și Psihologie Medico-Legală. Predă și la Facultatea de Psihologie a Universității Tibiscus din Timișoara.

”Nu sunt studii pe așa ceva. E un fals afirmația că ar fi un centru pe scoarța cerebrală care ar fi afectat la femei dacă s-ar masturba. Masturbarea este doar autostimulare, e ca și cum ai bea o cafea și treci mai departe. Nu afectează, nu distruge. E o descărcare”, apreciază conf dr Cristian Delcea.

Acesta repetă că nu există studii simple, darămite meta-analize și niciun institut, nici Kinsey (un faimos și respectat institut american de cercetarea a sexualității, de analiză a relațiilor și a stării de bine), nu ar fi realizat studii care să confirme astfel de efecte ale masturbării.

Întrebat dacă fiecare om are un ”centru sexual pe scoarța cerebrală”, acesta a afirmat că ”nu și că ”nu există așa ceva”. A mai precizat că ”procesele cognitive sunt răspunzătoare de calitatea și intensitatea unui stimul excitator”.

Sexologul subliniază că acele statistici amintite de jurnalist ar fi fost realizat de ”oameni cu crezuri mai puțin validate științific”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel