Sevrajul de cofeină, impact negativ. Remedii pentru a scăpa de durerea de cap

Monika Baciu |
Data publicării:
sevrajul de cofeina - FOTO: Freepik@marinaghanis98
sevrajul de cofeina - FOTO: Freepik@marinaghanis98

Asta se întâmplă dacă nu bei cafea. Sunt cinci efecte negative pe care le poți experimenta.

Vezi și: Trei suplimente care șterg celulele bolnave și îmbătrânite din corp. Ce să mănânci ca să trăiești mai mult: Mai ales după vârsta de 40 de ani

Durerile de cap cauzate de sevrajul de cofeină sunt un efect secundar comun atunci când se reduce sau se elimină consumul de cofeină. Conform John Hopkins Medicine, chiar și o doză mică de cofeină zilnic, cum ar fi o singură ceașcă de cafea, poate provoca dependență, ceea ce face dificil să renunți fără a experimenta simptome de sevraj. Durerile de cap sunt printre cele mai frecvente simptome, adesea cauzate de modificările fluxului sanguin către creier.

De ce sevrajul de cofeină declanșează dureri de cap

Cofeina îngustează vasele de sânge din creier. Când încetezi să consumi cofeină, aceste vase de sânge se dilată, crescând fluxul sanguin, ceea ce poate declanșa o durere de cap. Pentru consumatorii obișnuiți de cofeină, această schimbare poate fi un efect secundar vizibil și inconfortabil al reducerii sau eliminării consumului.

Remedii pentru durerile de cap cauzate de sevrajul de cofeină

Sunt disponibile mai multe remedii pentru ameliorarea durerilor de cap cauzate de sevrajul de cofeină.

Calmante fără prescripție medicală

Calmantele fără prescripție medicală, precum ibuprofenul, acetaminofenul și aspirina, pot ajuta la ameliorarea durerilor de cap cauzate de sevraj. Unele medicamente includ chiar cofeină ca ingredient activ, ceea ce ajută organismul să le absoarbă mai repede și le crește eficacitatea cu 40%. Totuși, este important să limitezi utilizarea acestor medicamente pentru a evita durerile de cap de revenire, potrivit Healthline.

Vezi și: Fumatul, asociat cu un declin cognitiv semnificativ la adulții în vârstă. Accelerează degradarea creierului

Aplică ulei de mentă

Uleiul de mentă poate servi ca remediu natural. Unele studii sugerează că ingredientul activ al mentei, mentolul, poate reduce durerea de cap prin reducerea inflamației și a tensiunii musculare. Poți masa câteva picături de ulei de mentă pe tâmple pentru a obține alinare.

Hidratează-te

Cofeina este un diuretic, ceea ce înseamnă că poate provoca deshidratare. Deshidratarea în sine poate duce la dureri de cap, deoarece provoacă o ușoară contractare a creierului, declanșând receptorii de durere. Consumul adecvat de apă, cel puțin opt pahare pe zi, este esențial pentru a preveni durerile de cap cauzate de cofeină.

Folosește o compresă cu gheață

Aplicarea unei comprese cu gheață pe cap sau pe ceafă poate ajuta la reducerea durerii de cap prin amorțirea zonei sau modificarea fluxului sanguin. Terapia cu gheață este un tratament comun pentru migrene și s-a dovedit că reduce durerea în unele cazuri.

Vezi și: Pacientul, în centrul ghidurilor cardiologice. Prof. dr. Eduard Apetrei: Noi nu tratăm valoarea tensiunii arteriale, ci vom trata bolnavul care are hipertensiune arterială

Stimulează punctele de presiune

Acupresiunea poate, de asemenea, să amelioreze durerile de cap. Apăsarea anumitor puncte ale corpului, cum ar fi zona dintre baza degetului mare și degetul arătător, poate reduce tensiunea musculară și simptomele durerii de cap. Practicarea acupresiunii timp de cinci minute pe fiecare mână poate ajuta.

Odihnește-te

Somnul poate fi atât un declanșator, cât și un tratament pentru durerile de cap. Pentru mulți oameni, un pui de somn sau culcarea mai devreme poate ajuta la ameliorarea durerii. Totuși, este important să fii atent la modul în care corpul tău reacționează la odihnă.

Sevrajul de cofeină - FOTO: Freepik@coolvector

Cedează poftei de cofeină

Deși cedarea poftei de cofeină va calma simptomele, acest lucru perpetuează dependența. Singura modalitate de a rupe cu adevărat ciclul durerilor de cap și al sevrajului este reducerea sau eliminarea treptată a consumului de cofeină.

Gestionarea simptomelor sevrajului de cofeină

Durerile de cap nu sunt singurul simptom al sevrajului de cofeină. Alte efecte pot include oboseală, energie scăzută, dificultăți de concentrare și stare proastă. Aceste simptome încep de obicei în decurs de 24 de ore după reducerea consumului de cofeină și pot dura până la o săptămână.

Vezi și: Medicamentul care distruge cancerul. Rezultate uimitoare pe pacienți. Cătălin Radu: Are cele mai bune date de supraviețuire din tot ce există. Avem foarte mulți pacienți care au răspuns la tratament

Reducerea treptată a dependenței de cofeină

În loc să renunți brusc la cofeină, este recomandat să o reduci treptat pentru a evita simptome severe de sevraj. Reducerea consumului de cofeină cu 25% în fiecare săptămână poate ajuta la o tranziție mai ușoară. Ținerea evidenței consumului de cofeină, inclusiv din surse precum ceaiul, sucurile și ciocolata, poate fi utilă.

Când ar trebui să mergi la medic

Deși majoritatea oamenilor pot gestiona sevrajul de cofeină pe cont propriu, anumite simptome pot necesita o vizită la medic. Consultă un specialist dacă durerile de cap sunt însoțite de greață, slăbiciune, confuzie sau tulburări de vedere, sau dacă durerile de cap devin mai frecvente sau severe în timp.

Durerile de cap cauzate de sevrajul de cofeină sunt o experiență temporară, dar inconfortabilă, pentru cei care încearcă să-și reducă consumul. Cu o gestionare corespunzătoare, inclusiv reducerea treptată a cofeinei și folosirea unor remedii precum hidratarea și acupresiunea, aceste simptome pot fi minimizate. Totuși, dacă durerile de cap persistă sau se agravează, este important să consulți un specialist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel