Seva de mesteacăn, băutura naturală extrasă din copaci. Ce beneficii are și la ce să fii atent când o consumi

Monika Baciu |
Data publicării:
seva de mesteacan - FOTO: Freepik@amarinchenko
seva de mesteacan - FOTO: Freepik@amarinchenko

Seva de mesteacăn este consumată de secole datorită proprietăților sale benefice.

Seva de mesteacăn este folosită și în produse cosmetice și alte produse de îngrijire a pielii. Seva de mesteacăn se recoltează la începutul primăverii.

În timpul iernii, mesteacănul stochează substanțe nutritive care sunt eliberate mai târziu în seva lor. Atunci când este exploatată, seva de mesteacăn este un lichid limpede, incolor și cu un gust ușor dulceag. După 2-3 zile, aceasta începe să fermenteze, dezvoltând o aromă mai acidă.

Este consumată ca atare sau transformată în alte produse, cum ar fi siropul, berea, vinul și hidromelul, notează Healhline.

În prezent, apa de mesteacăn îmbuteliată este disponibilă online și în magazine. Rețineți că produsele comerciale din mesteacăn adăpostesc frecvent zaharuri și arome adăugate.

Seva de mesteacăn din comerț poate conține, de asemenea, zaharuri și arome adăugate.

Vezi și: Cele 6 alimente pe care nu ar trebui să le consumi dacă ai probleme cu inima. Îți agravează boala și îngustează vasele de sânge

Seva de mesteacăn, beneficii

Deși cercetările sunt limitate, seva de mesteacăn poate oferi mai multe beneficii pentru sănătate.

Sursă bună de mulți nutrienți

Seva de mesteacăn oferă numeroși nutrienți, în special vitamine și minerale. Din punct de vedere istoric, marinarii o beau chiar pentru a se feri de scorbut. Mulți factori afectează compoziția nutritivă a sevei de mesteacăn, inclusiv geografia, tipul de sol și chiar specia specifică și vârsta copacului. Cu toate acestea, este în general săracă în calorii și zahăr, în timp ce este bogată în nutrienți precum magneziu și mangan.

Studiile relevă, de asemenea, cantități variabile de fosfor, potasiu, acid folic, vitamina C și cupru. În plus, seva de mesteacăn furnizează cantități mici de aminoacizi și cantități mari de antioxidanți polifenoli, care ajută la combaterea stresului oxidativ din organism.

Vezi și: Nocturia, urinarea din timpul nopții, cauze. Cum poți preveni trezitul din toiul nopții

Seva de mesteacă, bogată în mangan

Seva de mesteacăn împachetează o cantitate impresionantă de 130% din DV pentru mangan în doar 10,2 uncii (300 ml). Acest mineral esențial este vital pentru dezvoltarea și menținerea oaselor.

De fapt, studiile au arătat că, atunci când este combinat cu calciu, zinc și cupru - toate acestea se găsesc în apa de mesteacăn - manganul poate ajuta la reducerea pierderii osoase a coloanei vertebrale la femeile în vârstă. 

În plus, manganul ajută la formarea unui antioxidant numit superoxid dismutază (SOD), care protejează celulele împotriva daunelor oxidative și poate reduce riscul de apariție a mai multor boli cronice.

Mai mult, acest mineral vă ajută la digestia proteinelor, a carbohidraților și a colesterolului și poate ajuta la gestionarea zahărului din sânge și la prevenirea crizelor de epilepsie.

Vezi și: Cauza principală a cancerului. Streinu-Cercel: 85-90% dintre îmbolnăviri țin de asta. Neoplasmul pulmonar, cea mai mare problemă oncologică pe care o generează

Seva de mesteacăn, proprietăți antioxidante

În timp ce cantitățile specifice variază, apa de mesteacăn este bogată în antioxidanți polifenoli, care vă protejează celulele împotriva daunelor provocate de moleculele instabile numite radicali liberi.

Cercetările sugerează că polifenolii pot proteja împotriva mai multor afecțiuni, inclusiv a bolilor de inimă, a diabetului de tip 2, a osteoporozei, a bolii Alzheimer, a bolii Parkinson și chiar a anumitor forme de cancer.

În plus, un studiu efectuat în seva de mesteacăn alb a identificat betulina, un compus vegetal pe care organismul dumneavoastră îl transformă în acid betulinic. Deși cercetările sunt limitate, acest acid ar putea avea proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene.

Seva de mesteacăn conține, de asemenea, vitamina C, care funcționează ca un puternic antioxidant.

Vezi și: Ce s-a descoperit în apa din România, la stațiile de epurare. Streinu-Cercel: Surprizele sunt mari, trebuie făcut ceva! Germeni cu mutații. Toate spitalele au același lux de evacuare

Seva de mesteacăn poate stimula sănătatea pielii

Seva de mesteacăn a devenit un ingredient popular în loțiuni și alte produse cosmetice datorită proprietăților sale hidratante și antioxidante. Un studiu în eprubetă a constatat că înlocuirea apei cu seva de mesteacăn într-un produs de îngrijire a pielii a crescut semnificativ producția de celule cutanate numite keratinocite, sugerând că seva poate ajuta la menținerea sănătății și întinerirea pielii.

Aceste beneficii se pot datora parțial conținutului de vitamina C din seva de mesteacăn, care s-a dovedit că stimulează producția de colagen - o proteină care ajută la menținerea pielii puternice, elastice și hidratate.

În plus, vitamina C vă protejează pielea împotriva razelor UV dăunătoare, care pot provoca riduri și alte semne de îmbătrânire. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări privind efectele sevei de mesteacăn asupra sănătății pielii - atât ca băutură, cât și ca ingredient în produsele cosmetice.

Seva de mesteacăn poate întări părul

Deoarece ajută la producția de colagen și la absorbția fierului, vitamina C din apa de mesteacăn vă poate întări părul. Cercetările demonstrează că atât colagenul, cât și fierul susțin creșterea și structura părului. În plus, vitamina C protejează împotriva radicalilor liberi, care pot deteriora celulele capilare și pot împiedica creșterea părului.

Deși remediile populare folosesc apa de mesteacăn pentru a trata căderea părului, în prezent nu există dovezi care să susțină această aplicație.

Vezi și: Copiii, pendulare între părinți, după divorț. Leca, avertisment: Nu îți transforma, ca părinte, copilul într-un confident. Niciodată

Seva de mesteacăn, o modalitate delicioasă de hidratare

Seva de mesteacăn este mai săracă în calorii și zahăr decât băuturile similare, cum ar fi apa de arțar sau de cocos. Deși uneori este comercializată ca o sursă bună de electroliți datorită conținutului său de magneziu și potasiu, nicio cercetare nu susține în prezent utilizarea ei pentru hidratare după exerciții fizice.

Acestea fiind spuse, gustul său unic și conținutul său de minerale fac din apa de mesteacăn o opțiune bună pentru persoanele care caută o alternativă aromată la apă.

Vezi și: Alergii și intoleranțe alimentare: de ce apar, care sunt primele semne de alarmă. Alimentele care dau cele mai multe alergii și intoleranțe. Bălănică: Necesită chiar și internare în Urgență

Posibile dezavantaje

Seva de mesteacăn este în general considerată sigură atunci când este consumată cu moderație. Acestea fiind spuse, din cauza cercetărilor limitate, potențialele sale efecte secundare nu sunt pe deplin înțelese.

Un studiu efectuat pe persoane cu alergii la polenul de mesteacăn a constatat că 39% dintre participanți au fost testați pozitiv la seva de mesteacăn în timpul unui test de zgâriere a pielii. Prin urmare, orice persoană alergică la polenul de mesteacăn ar trebui să fie precaută atunci când încearcă apa de mesteacăn.

În plus, cel mai bine este să vă limitați consumul, deoarece apa de mesteacăn prezintă un risc de toxicitate cu mangan. Acest lucru poate fi deosebit de periculos pentru persoanele cu funcție hepatică deficitară.

Limita superioară tolerabilă actuală pentru mangan este de 9-11 mg pe zi pentru adulți și de 2-6 mg pe zi pentru copii, variind în funcție de vârstă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel