Setea excesivă și bolile pe care le ascunde. La ce să fii atent când ți-e sete

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Setea – FOTO: Pexels@Andrea_Piacquadio
Setea – FOTO: Pexels@Andrea_Piacquadio

Setea excesivă poate ascunde mai multe boli, de aceea medicii recomandă să fim atenți dacă această stare persistă.

Setea excesivă sau polidipsia, cum este denumită în termeni medicali, reprezintă senzația de sete exagerată, nevoia anormală de a bea lichide continuu. Potrivit medicilor este normală senzația de sete după ce am consumat alimente picante sau după ce am făcut exerciții fizice când este cald.

Cauze

Setea excesivă poate fi cauzată de pierderile mari de lichide prin transpirație, vărsături, hemoragii, diaree sau poate fi simptomul unor afecțiuni medicale mai grave. Studiile de specialitate arată că setea excesivă poate fi asociată cu:

- pierderea rapidă de lichide în timpul exercițiilor fizice

- consumul de alimente picante sau sărate

- diaree

- vărsături

- transpirații abundente

 - pierderea unei cantități mari de sânge (hemoragie)

- anumite medicamente eliberate cu prescripție medicală, inclusiv litiu, diureticele sau anumite medicamente antipsihotice

- consumul exagerat de alcool sau cofeină

- pierderea lichidelor corporale din fluxul de sânge în țesuturi din cauza unor arsuri severe, infecții grave sau a insuficienței renale, cardiace sau hepatice

- deshidratare

- diabet zaharat

Vezi și: Alimentele dăunătoare pentru creier. Care alimente ucid inteligența

Semnale de alarmă

Atunci când setea persistă chiar și după hidratare, vederea este încețoșată, apare senzația de foame excesivă sau există leziuni care nu se vindecă este obligatoriu să ne prezentăm la medic. În plus, persoanele care au diabet zaharat și se confruntă cu senzația de sete excesivă trebuie să se adreseze medicului.

Alți factori care pot produce sete

Tutunul poate afecta cât de multă salivă produce corpul. Acest lucru poate duce la uscarea gurii și la senzația de sete. Fumatul poate face saliva mai groasă și usucă gura. 

Atunci când corpul nu are suficiente globule roșii, fie pentru că sunt distruse sau pierdute prea multe, fie pentru că nu se fac suficiente, există riscul să fie anemie. Setea excesivă este un simptom al acesteia, împreună cu senzația de amețeală sau leșin, un puls rapid și crampe musculare.

Vezi și: Înțepăturile de țânțari, purtătoare de boli. Trucuri simple pentru a evita înțepăturile de țânțari

Recomandare

Medicii recomandă consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi pentru ca organismul să funcționeze în parametri corespunzători.  Se recomandă ca la fiecare 2-3 ore să se consume un pahar cu apă.

Cantitatea minimă de apă trebuie să crească dacă facem mișcare, suntem expuși unei temperaturi ambiante mai ridicate, consumăm alimente foarte dulci, sărate sau picante sau urmăm anumite tratamente. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel