Serul cu retinol versus crema cu retinol. Cine ar trebui să le folosească

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
retinol foto:freepik@sergio_pulp&@jcomp
retinol foto:freepik@sergio_pulp&@jcomp

Serul cu retinol versus crema cu retinol. Cum le poți folosi, în funcție de tipul tău de ten.

Retinolul pare a fi ingredientul suprem anti-îmbătrânire, potrivit medicilor dermatologi din întreaga lume. Este o formă de vitamina A care crește regenerarea celulară, încetinește degradarea colagenului și elastinei, netezește liniile fine și ridurile și curăță acneea. Serurile și cremele sunt produse de îngrijire a pielii cu cea mai mare concentrație de ingrediente active, cum este retinolul.

Vezi și: Lista alimentelor bogate în potasiu. Sunt esențiale pentru reglarea tensiunii arteriale

Ser cu retinol vs. cremă

foto:freepik@colnihko

Un ser cu retinol este un produs de îngrijire a pielii cu concentrații ridicate de retinol, formulat pentru a reduce ridurile și a rejuvena pielea. Textura sa este apoasă sau ușor uleioasă și pătrunde în piele mai rapid și mai adânc decât o cremă. Un ser are în general mai puține ingrediente.

Cremele cu retinol conțin retinol și agenți hidratanti care ajută la reducerea semnelor de îmbătrânire și întăresc bariera de protecție a pielii pentru a preveni pierderea de umiditate. Cremele sunt mai groase și conțin emulsificatori și alte ingrediente. Sunt mai puțin iritante și uscă pielea mai puțin decât serurile.

Serurile și cremele cu retinol au același ingredient de bază, dar diferă în concentrația ingredientului și ce alte componente sunt adăugate. De asemenea, au o textură diferită și sunt destinate tipurilor specifice de piele.

Un ser cu retinol are o concentrație mai mare de retinol decât o cremă. În funcție de produs, poate conține între 0,1 și 1% retinol. Poate include și alte ingrediente active, cum ar fi antioxidanții (vitamina C, vitamina E sau niacinamida).

Cremele cu retinol conțin retinol, dar includ și agenți hidratanti care hidratează pielea și blochează umiditatea, cum ar fi acidul hialuronic, ceramidele, acizii grași (cum ar fi omega-3) și uleiurile.  Acestea ajută la prevenirea roșeții, exfolierii și descuamării pe care le poate cauza retinolul, în special la utilizatorii noi.

Principala diferență practică între serurile și cremele cu retinol este tipul de piele destinat.

Serurile cu retinol sunt potrivite pentru persoanele cu piele grasă, mixtă sau predispusă la acnee, deoarece sunt pe bază de apă și mai ușoare. Pătrund adânc fără a bloca porii și fără a lăsa un reziduu gras.

Persoanele cu piele uscată și sensibilă ar trebui să folosească o cremă cu retinol în loc de un ser, deoarece cremele hidratează și hrănesc în plus față de efectele de întărire a pielii.

Cum se folosesc

foto: freepik@nensuria

Este important să introduceți retinolul treptat, deoarece poate cauza iritații. În primele câteva săptămâni, aplicați-l o dată sau de două ori pe săptămână. Când pielea se obișnuiește cu el, creșteți frecvența la o dată pe zi.

Produsele cu retinol sunt, de obicei, utilizate seara, deoarece retinolul crește sensibilitatea la soare. Dacă îl utilizați dimineața, asigurați-vă că aplicați și cremă cu factor de protecție solară.

Pentru folosirea serului cu retinol, spălați-vă bine fața cu un cleanser. Aplicați un strat subțire de ser cu retinol. Continuați apoi rutina cu celelalte seruri (care nu conțin acizi sau alte ingrediente iritante) și cu o cremă hidratantă. 

Înainte de folosirea cremei cu retinol, curățați-vă fața. Aplicați combinatia obișnuită de produse - toner sau ser. Aplicați crema cu retinol ca ultim pas în rutina de îngrijire a pielii de seară. 

Efecte secundare

Retinolul este un ingredient puternic în îngrijirea pielii care poate provoca potențial următoarele probleme ale pielii:

- Roșeață

- Uscăciune

- Mâncărime

- Arsuri

- Exfoliere

- Descuamare

Introduceți treptat produsele care conțin retinol pentru a evita simptomele neplăcute.

Alegerea unui ser sau a unei creme cu retinol depinde de tipul de piele al utilizatorului și de problemele specifice ale pielii. În general, pielea grasă beneficiază de seruri, iar crema este mai potrivită pentru pielea uscată și sensibilă.

Puteți folosi un ser cu retinol și o cremă cu retinol împreună, dar două produse cu retinol cresc șansele de iritare. Dacă alegeți să le combinați, aplicați ambele produse în straturi subțiri.

Vezi și: Căderea genelor: cauze, tratament. Este un semn al stresului excesiv

Retinolul este ingredientul principal în îngrijirea pielii, ajutând la umplerea, netezirea și întărirea pielii. Însă înainte de introducerea acestuia în rutina dvs. de îngrijire a pielii, consultați medicul dermatolog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel