Sepsis: microbiota intestinală, ce rol are și cum influențează boala

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Bacterii intestinale
Bacterii intestinale

Microbiota intestinală ar putea ajuta la combaterea unor boli precum sepsisul. Un studiu pe șoareci a arătat că microbiota are un rol important în tratarea acestei afecțiuni.

Sepsisul este o afecțiune gravă care poate duce la insuficiența organului afectat și chiar la moarte. Un nou studiu uman publicat în The FASEB Journal demonstrează pentru prima dată că microbiota intestinală a pacienților cu sepsis joacă un rol major în afectarea organelor.

Pentru a efectua experimentul, cercetătorii au comparat mai întâi compoziția microbiană fecală a două grupuri umane: unii care au avut sepsis și unii care nu au avut. Ei au observat că microbiota intestinală a fost modificată atât la nivel funcțional, cât și la nivel compozițional din primul grup, respectiv cei care au avut sepsis, comparativ cu cel din al doilea grup.

Cercetătorii au transplantat apoi fecalele la șoareci, le-au indus sepsis și au verificat leziunile organelor. Șoarecii transplantați cu fecale din primul grup au arătat leziuni hepatice mai severe decât șoarecii transplantați cu fecale din al doilea grup, chiar dacă tuturor șoarecilor le-a fost indus sepsis. Aceste descoperiri inițiale sugerează că țintirea microbiotei intestinale poate ajuta oamenii să se refacă mai repede din aceată afecțiune.

Microbiota sănătoasă, esențială în tratarea bolii

„Păstrarea microbiotei sănătoase în intestin este importantă pentru menținerea statutului imunitar normal și combaterea bolilor precum sepsisul”, a declarat Peng Chen, doctor în cadrul departamentului de fiziopatologie de la Universitatea Medicală de Sud din Guangzhou, China. Cu un studiu suplimentar, transplantul de fecale cu microbiotă sănătoasă poate fi într-o zi o nouă abordare pentru tratarea sepsisului în unitățile de terapie intensivă.

"Microbiomul este unul dintre cele mai pătrunzătoare domenii din epoca modernă a homeostaziei și patologiei umane, iar acest studiu este încă o nouă dimensiune mai interesantă", a declarat Thoru Pederson, doctor în doctorat, redactor-șef al jurnalului FASEB .

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel