Medicul nutriționist Mihaela Bilic, invitată la Interviurile DC Nedws, DC Medical și Spectacola, platforme ale DC Media Group, a spus că imediat ce vremea se răcește un anume centru nervos din organism se activează, iar corpul uman face tot posibilul să se adapteze la temperaturile joase, chiar dacă în lumea modernă în care trăim avem luxul căldurii.
„Vrem, nu vrem, instinctele noastre și stimulii pe care-i primim din interiorul organismului sunt diferiți în funcție de anotimp, tocmai pentru că noi am fost construiți în strânsă legătură cu natura, cu temperatura, cu lungimea zilei. Dacă vara centrul foamei este mai puțin stimulat, apetitul nostru este îndreptat spre lucruri care sunt mai ușoare, ușor de digerat, cu mai puține grăsimi, cu mai multă apă, imediat ce vine frigul totul se schimbă. Și asta indiferent dacă ne place sau nu, spuneam, tocmai pentru că mai trăim cum trăiau bunicii și străbunicii noștri, eu știu, mult în exterior când era iarnă, la o temperatură sub 20 de grade Celsius în case. Deci, acum și vara și iarna tot cam 22 - 24 de grade sunt la interior, însă organismul nostru își cere drepturile. Imediat ce simte, ce dă cu nasul de frig, este stimulat centrul foamei”, a arătat cunoscutul nutriționist, EEXCLUSIV la DC Media Group.
Mihaela Bilic a spus că odată cu activarea acestui centru nervos al foamei și preferințele noastre culinare se schimbă drastic, odată și c u starea de spirit. Combinate, cele două sunt „vinovate” de îngrășare.
„Deci, să nu ne mirăm că apetitul nostru crește, chiar dacă stăm la căldură, mai ales în perioada asta de izolare, în care oamenii nici măcar pentru serviciu nu mai ies prea mult din casă. Totul ți se aduce la ușă. Chiar dacă noi stăm la căldurică apetitul nostru pentru grăsimi crește. Crește pofta de mâncare, crește pofta de lucru consistente, adică avem nevoie deja de lucruri care să fie hrănitoare, sățioase, bogate în grăsime, pentru că organismul nostru crede că dacă afară este frig trebuie să avem aceste provizii de calorii. Și nu în ultimul rând, din cauza faptului că scade lungimea zilei, și că luată, se face întuneric mult mai devreme, inclusiv această zi scurtă ne aduce o stare de ușoară proastă dispoziție, nu mai suntem tonici, optimiști, exuberanți. Tot ce înseamnă sezon rece intrăm, dacă vreți, într-un /mod de semi-hibernare, suntem mai taciturni, suntem mai puțin dornici să facem mișcare, să ieșim din casă, și atunci toate aceste instincte și pofte, predispun la îngrășare. Natura ne spune mâncați mai consistent, ieșiți mai puțin afară, noi stăm la căldurică și dacă nu suntem atenți ne trezim cu kilograme în plus”, a detaliat doctorul.
Ce trebuie să mănâncăm în sezonul rece și cum anume ca să nu ne îngrășăm, aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.