Sensibilitatea la frig, semn al disfuncției glandei tiroide. Ce probleme poți avea

Monika Baciu |
Data publicării:
hipotiroidism - FOTO: Freepik@EyeEM
hipotiroidism - FOTO: Freepik@EyeEM

Sensibilitatea la frig poate fi ușor trecută cu vederea în sezonul rece. Tuturor ni se pare normal ca atunci când temperaturile scad să ne fie frig. Numai că această senzație poate ascunde, de fapt, probleme ale glandei tiroide.

Tiroida subactivă, cunoscută și sub numele de hipotiroidism, este o afecțiune în care tiroida nu produce suficient hormon tiroidian pentru a satisface nevoile organismului.

Tiroida este o glandă endocrină situată în partea frontală a gâtului, care reglează metabolismul prin eliberarea hormonilor tiroidieni. Acești hormoni sunt esențiali pentru funcționarea normală a organismului, inclusiv pentru reglarea temperaturii corpului, a metabolismului energetic și a creșterii.

Tiroida este o mică glandă în formă de fluture, situată în partea din față a gâtului, chiar în fața traheei, care eliberează hormoni reglatori ai creșterii și dezvoltării prin intermediul metabolismului.

Unele persoane pot suferi de o tiroidă fie subactivă, fie hiperactivă, ceea ce poate duce la producerea unei cantități inadecvate de hormoni necesari, iar multe funcții ale organismului pot începe să încetinească dacă nu există o producție corespunzătoare de hormoni.

Hipotiroidismul, simptome                                                

O tiroidă subactivă înseamnă că tiroida nu produce suficienți hormoni pentru organism, iar simptomele comune ale unei tiroidi subactive includ luare în greutate, oboseală și depresie.

Cu toate acestea, există un alt simptom al acestei "boli invizibile" care poate fi ușor observat, în special în timpul iernii - și este important ca oamenii să fie mereu atenți la acesta, chiar dacă pare destul de vag.

Sensibilitatea la frig este un simptom pe care nu mulți oameni îl cunosc. În timpul verii, este mai dificil de observat, dar cei cu o tiroidă subactivă pot observa acest simptom mai ales în timpul iernii, potrivit Mirror.

Cu toate acestea, simptomele tiroidei pot fi adesea confundate cu alte probleme.

Hipotiroidism - FOTO: Freepik

"Dacă sunteți la vârstă la care ați putea să vă așteptați la menopauză, este posibil să credeți că ați început menopauza în loc să aveți o tiroidă subactivă", potrivit NHS.

Vezi și: Trucul ingenios care te scapă de depunerile de săpun din baie. Folosește acest ingredient din bucătărie

NHS a împărtășit cele mai comune simptome și a îndemnat oamenii să-și viziteze medicul de familie dacă observă oricare dintre următoarele:

- oboseală

- luare în greutate

- depresie

- sensibilitate la frig

- piele și păr uscate

- dureri musculare

Atât bărbații, cât și femeile pot fi afectați de o tiroidă subactivă, dar este cel mai frecvent întâlnită la femei. Există, de asemenea, posibilitatea ca și copiii să fie diagnosticați cu această afecțiune, la fel cum există posibilitatea ca bebelușii să se nască cu ea.

Cea mai simplă modalitate de a afla dacă o persoană suferă de această afecțiune este printr-un test de sânge.

Vezi și: Steagul roșu al cirozei hepatice. Semnul dat de culoarea scaunului

O tiroidă hiperactivă este opusul, când se produce prea mult hormon tiroidian. Potrivit NHS, simptomele includ:

- nervozitate, anxietate și iritabilitate

- schimbări de dispoziție

- dificultăți de somn

- oboseală persistentă și slăbiciune

- sensibilitate la căldură

- umflarea gâtului din cauza unei glande tiroide mărite (gută)

- ritm cardiac neregulat și/sau neobișnuit de rapid (palpitații)

- tremurături 

- pierdere în greutate

Vezi și: Afecțiunea dureroasă pe care ai putea să o dezvolți din cauza telefonului. Care este greșeala pe care o faci

Hipotiroidismul, tratament

O tiroidă subactivă poate fi ușor tratată. Administrarea zilnică a unor comprimate pentru a ajuta la înlocuirea hormonilor pe care tiroida nu îi produce în cantitate suficientă poate ajuta la echilibrarea organismului, dar, din nefericire, nu există niciun mod de prevenire a unei tiroide subactive.

Este dificil de detectat în stadiile incipiente, deoarece simptomele pot fi similare cu multe alte afecțiuni și pot evolua foarte lent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel