Sensibilitatea baroreflexului, diagnostic potențial al demenței. Este asociată cu capacitatea organismului de a regla tensiunea arterială.

Monika Baciu |
Data publicării:
dementa - FOTO: Freepik@ lucigerma
dementa - FOTO: Freepik@ lucigerma

Acest test comun îți arată dacă ai demență.

Cercetările recente sugerează că sensibilitatea baroreflexului cardiac, un mecanism cheie în reglarea tensiunii arteriale, ar putea servi drept predictor semnificativ pentru riscul de demență și mortalitate în rândul vârstnicilor. Acest studiu revoluționar subliniază importanța monitorizării funcției baroreflexului, în special la seniorii care nu urmează tratamente antihipertensive.

Prezentarea studiului

Un studiu prospectiv de cohortă a fost realizat pentru a investiga relația dintre sensibilitatea baroreflexului și riscul de demență și deces la 1.819 adulți vârstnici (vârsta medie de 71 de ani, 62,6% femei). Cercetătorii au evaluat sensibilitatea baroreflexului măsurând corelația dintre schimbările în tensiunea arterială sistolică și intervalele de bătăi ale inimii ulterioare. O sensibilitate mai mare indica o mai bună reglare autonomă a tensiunii arteriale, potrivit Medscape.

Rezultatele cheie

În decursul studiului, care a durat în medie 14,8 ani, 421 de participanți au dezvoltat demență, dintre care 324 au fost diagnosticați cu boala Alzheimer. Studiul a relevat că sensibilitatea baroreflexului redusă a fost legată de un risc crescut de demență și mortalitate, în special în rândul celor care nu luau medicamente antihipertensive.

Pentru cei care nu utilizau aceste medicamente, raportul hazardului ajustat (aHR) pentru demență a fost de 1,60, iar pentru mortalitatea din orice cauză a fost de 1,76.

Medicamentele antihpertensive, impact

Studiul a arătat că legătura dintre sensibilitatea redusă a baroreflexului și riscul crescut de demență a fost semnificativ influențată de utilizarea sau nu a medicamentelor antihipertensive. Asocierea a fost semnificativă statistic doar în rândul celor care nu utilizau aceste medicamente, subliniind o posibilă diferență în modul în care reglarea tensiunii arteriale ar putea afecta riscul de demență în populația vârstnică.

Capacitatea baroreflexului - FOTO: Freepik@Max4e

Implicații pentru practica medicală

Această cercetare sugerează că sensibilitatea baroreflexului ar putea fi un biomarker valoros pentru detectarea timpurie a demenței. Autorii propun ca monitorizarea funcției baroreceptoare, care scade odată cu vârsta, ar putea oferi informații esențiale despre riscul de demență și mortalitate în rândul vârstnicilor. Acest lucru ar putea ghida intervenții mai timpurii și tratamente personalizate, mai ales în cazul seniorilor care nu urmează tratamente antihipertensive.

Constatările subliniază potențialul sensibilității baroreflexului ca un instrument predictiv și un obiectiv terapeutic în lupta împotriva demenței.

Astfel, sensibilitatea baroreflexului cardiac (capacitatea organismului de a regla tensiunea arterială) ar putea fi un indicator important al riscului de demență și mortalitate în rândul vârstnicilor. Cercetătorii au monitorizat 1.819 adulți vârstnici pe o perioadă de aproximativ 15 ani și au descoperit că o sensibilitate scăzută a baroreflexului era asociată cu un risc mai mare de a dezvolta demență și deces, în special la cei care nu luau medicamente pentru hipertensiune.

Aceasta sugerează că măsurarea sensibilității baroreflexului ar putea ajuta la depistarea timpurie a demenței și ar putea ghida tratamentele personalizate pentru vârstnici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel