Semnul timpuriu al riscului de AVC. E dat încă din adolescență. Legătura dintre performanța cognitivă și AVC

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
AVC Foto: Freepik @DC Studio
AVC Foto: Freepik @DC Studio

Performanțele cognitive scăzute în adolescență sunt asociate cu un risc de trei ori mai mare de accident vascular cerebral ischemic până la vârsta de 50 de ani.

Un studiu publicat în Journal of Epidemiology & Community Health a examinat legătura dintre performanțele cognitive ale adolescenților și accidentul vascular cerebral la vârsta adultă. Accidentul vascular cerebral este o problemă semnificativă de sănătate publică, cauzând rate ridicate de spitalizare, invaliditate pe termen lung și deces.

În timp ce incidența accidentului vascular cerebral este în scădere la persoanele în vârstă, aceasta este în creștere în rândul celor sub 50 de ani. Studiul sugerează că slaba capacitate cognitivă poate fi legată de determinanții sociali de sănătate, cum ar fi poziția socioeconomică și educația, care sunt puternic asociate cu riscul de accident vascular cerebral. Cercetările anterioare au arătat rezultate contradictorii.

A fost efectuat un studiu care examinează legătura dintre funcția cognitivă a adolescenților și accidentul vascular cerebral în rândul a 1,70 milioane de adolescenți. Studiul a implicat 1 741 345 de adolescenți care au fost supuși unor evaluări extensive ale funcției cognitive înainte de serviciul militar între 1987 și 2012.

Performanța cognitivă a fost împărțită în categorii ridicate, medii și scăzute. Studiul s-a încheiat cu un prim accident vascular cerebral incident, un accident vascular cerebral ischemic și o hemoragie intracerebrală. Cercetătorii au utilizat modele de regresie cu hazard proporțional Cox pentru a determina raporturile de hazard (HR) pentru accidentul vascular cerebral ischemic inițial între 2014 și 2018.

Citește și: Legătura surprinzătoare dintre somn și singurătate. O nouă abordare pentru problemele sociale

Foto: Freepik @rawpixel.com

Variabele au inclus vârsta, sexul biologic, indicele de masă corporală (IMC), nivelul de educație, statutul socioeconomic rezidențial și diabetul. Cercetătorii au efectuat evaluări de urmărire până la episodul de accident vascular cerebral, 31 decembrie 2018, sau deces, oricare dintre acestea a survenit mai întâi. Studiul a urmărit să înțeleagă relația dintre funcția cognitivă și accidentul vascular cerebral la adolescenți.

Un studiu care a implicat 1.741.345 de participanți a constatat că abilitatea cognitivă scăzută a fost asociată cu un risc de trei ori mai mare de accident vascular cerebral ischemic până la vârsta de 50 de ani. Studiul a constatat că persoanele cu o capacitate cognitivă scăzută aveau rate mai mari ale ambelor tipuri de accidente vasculare cerebrale, în special ale accidentului ischemic, care a crescut de la 3,9 la 14 cazuri la 106 ani individuali.

Cercetătorii au găsit corelații doză-răspuns, fiecare unitate de scor z cognitiv mai slab fiind legată de un risc de accident vascular cerebral cu 33% mai mare.

Vezi și: De ce este mai bine să te antrenezi afară. Legătura dintre exercițiile în aer liber și îmbunătățirea funcției îmunitare și sănătății mintale

Studiul a constatat, de asemenea, că slaba capacitate mentală din adolescență este asociată cu un risc de trei ori mai mare de accident vascular cerebral ischemic până la vârsta de 50 de ani. Asocierea pozitivă dintre funcția cognitivă scăzută pe parcursul adolescenței și riscul de accident vascular cerebral este independentă de mediul sociodemografic, IMC sau starea de sănătate.

Studiul sugerează că sunt necesare evaluări cuprinzătoare dincolo de factorii de risc standard pentru accident vascular cerebral. Performanța cognitivă poate ajuta la identificarea persoanelor cu risc ridicat, permițând strategii de intervenție timpurie pentru a aborda posibile variabile mediatoare, cum ar fi educația, analfabetismul în domeniul sănătății și comportamentele legate de sănătate. Asistența socială și de sănătate timpurie pentru cei cu o funcție cognitivă mai slabă este esențială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel