Semnul din ochi care îți arată că ai Alzheimer, poate fi descoperit la un control. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Ochi
Ochi

Un semn care apare în ochi și care poate fi relativ ușor de observat la un control este un bun indicator că faci Alzheimer, au descoperit cercetătorii de la Universitatea din San Diego, California. 

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, dar cercetătorii spun că de fapt ei pot fi oglinda creierului. Plăcile amiloide sunt depozite de proteine care se colectează între celulele creierului, împiedicând funcția și ducând în cele din urmă la moartea neuronală. Acestea sunt considerate un semn distinctiv al bolii Alzheimer (AD) și punctul pe care se concentrează numeroase investigații care au intenția de a reduce sau de a preveni prevină formarea acestora, inclusiv un studiu intitulat A4.

Însă depozitele de amiloid pot apărea și în retina ochiului, adesea la pacienții diagnosticați clinic cu Alzheimer, sugerând patologii similare în ambele organe - creier și ochi. Într-un studiu mic, transversal, o echipă de cercetători, condusă de oamenii de știință de la Facultatea de Medicină de la Universitatea San Diego, California, a comparat testele amiloidelor retiniene și cerebrale la pacienții din studiul A4 și un alt studiu (Evaluarea longitudinală a riscului de amiloid și Neurodegenerare), analizând riscul de neurodegenerare la persoanele cu niveluri scăzute de amiloid.

Cercetătorii au observat că prezența petelor pe retină (depozite de amiloid) se pot corela cu scanările cerebrale care prezintă niveluri mai ridicate de amiloid cerebral. Constatarea lor, enunțată în studiul publicat în ediția din 17 august a jurnalului Alzheimer's & Dementia (link direct studiu), sugerează că imagistica retiniană neinvazivă poate fi utilă ca biomarker pentru detectarea riscului de Alzheimer în stadiu incipient.

„Acesta a fost un mic set de date inițial obținut la screening. A implicat opt pacienți”, a arătat autorul principal dr Robert Rissman, Profesor de neuroștiințe la Școala de Medicină UC San Diego și director al Biomarker Core for  Alzheimer Disease Cooperative Study și Centrul de Cercetare a Alzheimer de la UC San Diego. 

„Dar aceste constatări sunt încurajatoare, deoarece sugerează că poate fi posibil să se determine debutul, răspândirea și morfologia Alzheimer - un diagnostic preclinic - folosind imagistica retiniană, mai degrabă decât RMN cerebral, mai dificil și mai costisitor. Așteptăm cu nerăbdare să vedem rezultatele imagisticii retiniene suplimentare, în timp, și a impactului solanezumab (un anticorp monoclonal, n.r.) asupra imagisticii retiniene. Din păcate, va trebui să așteptăm să vedem aceste evoluții și să analizăm aceste date, până când se finalizează studiul A4”, a mai arătat acesta. 

Următorul pas, a spus Rissman, va fi efectuarea unui studiu mai amplu pentru a documenta mai complet și a stabili relația dintre amiloidul retinal și amiloidul cerebral, atât transversal, cât și în timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel