Semnul din ochi care îți arată dacă vei face AVC sau demență

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Semnul din OCHI care iți arată dacă vei face AVC sau demență - Foto: Freepick
Semnul din OCHI care iți arată dacă vei face AVC sau demență - Foto: Freepick

Care este semnul din ochi care prezice dacă poți face accident vascular cerebral sau demență.

Ochii sunt un semn bun al anumitor probleme de sănătate și un mare ajutor pentru medici să-și dea seama dacă pacientul ar putea suferi un accident vascular cerebral (AVC)

Potrivit oamenilor de știință, persoanele care prezintă acest semn la ochi au un risc crescut de a suferi un accident vascular cerebral, precum și posibile simptome de demență.

Este vorba despre semnul retinopatiei, care afectează vasele mici de sânge care alimentează retina. Această afecțiune poate duce la modificări ale vederii, cum ar fi probleme la citire sau la vederea obiectelor îndepărtate.

Potrivit Institutului Național de Oftalmologie din SUA, vasele de sânge deteriorate pot prezenta scurgeri și pot provoca tulburări de vedere, cum ar fi pete întunecate sau dungi asemănătoare pânzei de păianjen.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că retinopatia mai severă este legată de un risc mai mare de accident vascular cerebral. Iar în spatele acestui fapt se află existența unor vase de sânge bolnave.

Realizatorii studiului au constatat că persoanele cu semne de retinopatie au fost de două ori mai susceptibile de a raporta un istoric de accident vascular cerebral, comparativ cu cele care nu prezentau semne de boală oculară. În mod similar, aceștia aveau cu 70% mai multe șanse să raporteze probleme de memorie, un potențial indicator al demenței.

Rezultatele se bazează pe mai mult de 5.500 de adulți americani care au participat la un studiu guvernamental de sănătate în curs de desfășurare. Toți au fost supuși unor scanări ale retinei pentru a vedea dacă au retinopatie.

S-a constatat că aproape 700 dintre aceștia aveau această afecțiune oculară, în timp ce 289 aveau antecedente de accident vascular cerebral, iar aproximativ 600 au raportat probleme de memorie.

Carmen Șerban, după diagnosticul de cancer: Medicul mi-a zis că anul viitor nu voi mai fi aici dacă nu fac asta. Nimic nu e întâmplător

Există două tipuri de retinopatie:

1. Retinopatia diabetică

2. Retinopatia hipertensivă

Retinopatia diabetică este o afecțiune oculară care se poate dezvolta dacă aveți diabet de tip 1 sau 2. Aceasta este cauzată de deteriorarea unei părți a ochiului numită retină, care este importantă pentru vedere.

Deși este posibil să începeți doar cu probleme ușoare de vedere, unii oameni își pot pierde în cele din urmă vederea. Dar vestea bună este că pierderea vederii din cauza retinopatiei diabetice poate fi adesea prevenită.

Semnalele trimise de la retină la creier vă permit să vedeți. Diabetul afectează retina atunci când nivelurile ridicate de zahăr din sânge provoacă deteriorarea vaselor de sânge.

Retinopatia diabetică este cea mai frecventă cauză a orbirii care poate fi prevenită, potrivit Asociației Americane de Diabet și este, de asemenea, cea mai frecventă boală oculară la persoanele cu diabet.

Pe de altă parte, în retinopatia hipertensivă, retina este stratul de țesut situat în partea din spate a ochiului, un strat care transformă lumina în semnale nervoase care sunt apoi trimise la creier pentru interpretare.

Atunci când tensiunea arterială este prea mare, pereții vaselor de sânge ale retinei se pot îngroșa. Acest lucru poate face ca vasele de sânge să se îngusteze, ceea ce limitează apoi accesul sângelui la retină. În unele cazuri, retina devine umflată.

În timp, tensiunea arterială ridicată poate provoca deteriorarea vaselor de sânge ale retinei, poate limita funcția retinei și poate exercita presiune asupra nervului optic, provocând probleme de vedere. Această afecțiune se numește retinopatie hipertensivă.

Ce boli riști din cauza stresului și emoțiilor negative. Semnele date de crampe, greață și durerea de stomac

Care sunt simptomele retinopatiei diabetice și care sunt simptomele retinopatiei hipertensive

Este neobișnuit să aveți simptome în primele etape ale acestei afecțiuni. Simptomele retinopatiei diabetice adesea nu apar până când nu se produc daune majore în interiorul ochiului. Puteți preveni daunele nevăzute prin gestionarea nivelului de zahăr din sânge și prin efectuarea unor examene oftalmologice regulate pentru a vă monitoriza sănătatea ochilor.

Atunci când simptomele apar, acestea pot include:

- observarea de flotoare sau pete întunecate

- dificultăți de vedere pe timp de noapte

- vedere încețoșată

- dificultăți în distingerea culorilor

- pierderea vederii

Retinopatia diabetică afectează de obicei ambii ochi.

În cazul, retinopatiei hipertensive, atunci când simptomele apar, acestea pot include:

- reducerea vederii

- umflarea ochilor

- spargerea unui vas de sânge

- vedere dublă însoțită de dureri de cap

Cereți imediat ajutor medical dacă tensiunea arterială este ridicată și dacă aveți brusc modificări ale vederii.

Care sunt cauzele retinopatiei diabetice și care sunt cauzele retinopatiei hipertensive

Ingredientul plin de quercetină care topește grăsimea și te protejează de cancer. O linguriță face minuni

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pe perioade lungi de timp provoacă retinopatie diabetică. Acest exces de zahăr deteriorează vasele de sânge care alimentează retina cu sânge. Tensiunea arterială ridicată este, de asemenea, un factor de risc pentru retinopatie.

Retina este un strat de țesut în partea din spate a ochiului. Este sensibilă la lumină și, atunci când lumina intră în ochi, trimite semnale nervoase către creier. În creier, aceste semnale sunt traduse în ceea ce vedeți.

Atunci când vasele de sânge ale retinei sunt deteriorate, acestea se pot bloca, ceea ce întrerupe o parte din alimentarea cu sânge a retinei. Această pierdere a fluxului de sânge poate determina creșterea altor vase de sânge mai slabe. Aceste noi vase de sânge pot avea scurgeri și pot crea țesut cicatricial care poate cauza pierderea vederii.

Este greu de spus cu exactitate câte persoane cu diabet vor dezvolta retinopatie. Într-un studiu din 2016, 44% dintre persoanele cu diabet au avut retinopatie, în timp ce un studiu din 2017 a raportat 24,5%.

Cu cât aveți diabet mai mult timp, cu atât cresc șansele de a dezvolta retinopatie diabetică. Păstrarea diabetului sub control poate ajuta la încetinirea progresiei.

Care sunt cauzele retinopatiei hipertensive?

Tensiunea arterială ridicată prelungită, sau hipertensiunea arterială, este principala cauză a retinopatiei hipertensive. Hipertensiunea arterială este o problemă cronică în care forța sângelui împotriva arterelor dumneavoastră este prea mare.

Forța este rezultatul pompării sângelui din inimă și în artere, precum și al forței create în timp ce inima se odihnește între bătăile inimii.

Atunci când sângele se deplasează prin corp la o presiune mai mare, țesutul care alcătuiește arterele va începe să se întindă și, în cele din urmă, să se deterioreze. Acest lucru duce la multe probleme în timp, potrivit Healthline.

Retinopatia hipertensivă apare în general după ce tensiunea arterială a fost constant ridicată pe o perioadă îndelungată. Nivelul tensiunii arteriale poate fi afectat de:

- o lipsă de activitate fizică

- excesul de greutate

- consumul de prea multă sare

- un stil de viață stresant

Hipertensiunea arterială ridicată este, de asemenea, ereditară.

Complicații ale retinopatiei diabetice

Retinopatia diabetică poate provoca alte câteva probleme oculare grave. Printre acestea se numără edemul macular diabetic (DME), glaucomul neovascular și dezlipirea de retină.

- Edemul macular diabetic (DME) apare atunci când centrul retinei, sau macula, începe să se umfle. Deoarece macula este importantă pentru o vedere precisă, edemul macular diabetic tinde să vă facă vederea încețoșată. Este o complicație destul de frecventă în rândul persoanelor cu diabet zaharat, afectând aproximativ 1 din 15 persoane cu această afecțiune.

- Glaucomul neovascular

În cazul retinopatiei diabetice avansate, creșterea vaselor de sânge anormale poate bloca uneori scurgerea lichidului din ochi. Atunci când lichidul nu se poate scurge, acest lucru provoacă glaucomul neovascular. Simptomele includ presiune și durere în ochi.

- Dezlipirea de retină

Retinopatia poate provoca formarea de țesut cicatricial pe retină. Uneori, țesutul cicatricial poate îndepărta retina de partea din spate a ochiului dumneavoastră. Desprinderea de retină este o urgență medicală care poate provoca pierderea permanentă a vederii.

Semnele de avertizare ale desprinderii de retină includ:

- vedere încețoșată

- flotoare bruște și numeroase

- vedere întunecată sau întunecată

- lumini intermitente în partea laterală a vederii

Complicații ale retinopatiei hipertensive

 

De ce trebuie să mănânci brânză sau șuncă înainte să pleci de acasă. Monica Pop: Aproape toată populaţia e expusă contaminării

- Neuropatie optică ischemică, care apare atunci când tensiunea arterială ridicată blochează fluxul sanguin normal în ochi, deteriorând nervul optic. Nervul optic transportă imaginile a ceea ce vedem către creier.

- Ocluzia arterei retinei, care apare atunci când arterele care transportă sângele către retină sunt blocate de cheaguri de sânge. Când se întâmplă acest lucru, retina nu primește suficient oxigen sau sânge. Acest lucru duce la pierderea vederii.

- Ocluzia venelor retinei, care apare atunci când venele care transportă sângele departe de retină devin blocate de cheaguri de sânge.

- Ischemia stratului de fibre nervoase, sau deteriorarea fibrelor nervoase, care poate duce la apariția unor pete de vată de bumbac sau a unor leziuni albe pufoase pe retină.

- Hipertensiunea malignă, care este o afecțiune rară ce determină creșterea bruscă a tensiunii arteriale, interferând cu vederea și provocând pierderea bruscă a vederii. Aceasta este o afecțiune care poate pune viața în pericol, potrivit aceleiași surse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel