Demența, identificată cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Tiparul de vorbire, analizat

Monika Baciu |
Data publicării:
dementa - FOTO: Freepik
dementa - FOTO: Freepik

Acesta este un prim semn al demenței. Apare în timp ce vorbim.

Cercetătorii de la Universitatea Boston au dezvoltat un nou algoritm de inteligență artificială care ar putea revoluționa modul în care detectăm boala Alzheimer în stadiile incipiente. Folosind modelele de vorbire ale persoanelor cu deficiențe cognitive ușoare, algoritmul poate prezice cu o precizie de 78.5% dacă aceștia vor evolua spre Alzheimer în următorii șase ani.

Această descoperire ar putea permite intervenții timpurii și studii mai profunde asupra bolii, deschizând uși către tratamente mai eficiente în viitor.

Înregistrările vocale, analizate

Studiul publicat în Alzheimer's & Dementia continuă cercetările anterioare ale echipei, în care au antrenat un model - folosind înregistrări vocale de la peste 1.000 de persoane - pentru a detecta cu exactitate deficiențele cognitive.

Noul algoritm a fost antrenat pe înregistrări audio transcrise ale a 166 de persoane cu MCI, cu vârste între 63 și 97 de ani. Deoarece echipa știa deja cine dezvoltase Alzheimer, au putut utiliza o abordare de învățare automată pentru a identifica semne în discursul transcris care legau cele 90 de persoane ale căror funcții cognitive aveau să declină spre Alzheimer.

Odată antrenat, algoritmul a putut fi aplicat invers: pentru a încerca să prevadă riscul de Alzheimer din transcrieri ale unor probe de vorbire pe care nu le procesase niciodată. Alți factori importanți, inclusiv vârsta și sexul auto-raportat, au fost adăugați pentru a genera un scor predictiv final.

"Poți să vezi scorul ca fiind probabilitatea ca cineva să rămână stabil sau să treacă la demență. Am vrut să prezicem ce se va întâmpla în următorii șase ani - și am descoperit că putem face această predicție cu o încredere și o precizie relativ bune. Arată puterea AI-ului", spune informaticianul Ioannis Paschalidis de la Universitatea Boston.

Vezi și: Dupixent, tratamentul aprobat de Comisia Europeană pentru BPOC

Ce este MCI

MCI (Mild Cognitive Impairment) este o afecțiune caracterizată prin schimbări cognitive subtile care sunt considerate mai pronunțate decât cele asociate cu îmbătrânirea normală, dar nu sunt suficient de severe pentru a fi considerate demență.

Persoanele cu MCI pot prezenta dificultăți în domenii precum memoria, gândirea și limbajul, dar aceste dificultăți nu afectează semnificativ activitățile zilnice. MCI poate fi o etapă intermediară între îmbătrânirea normală și dezvoltarea ulterioară a demenței, inclusiv a bolii Alzheimer.

Vezi și: FDA a aprobat Donanemab pentru pacienții cu Alzheimer. Cum funcționează

Detectarea timpurie, importantă

Demența - FOTO: Freepik@The Yuri Arcurs Collection

În plus, detectarea timpurie ne oferă oportunitatea de a studia mai în detaliu boala și progresia ei, și de a dezvolta de acolo un tratament complet eficient. Cei cunoscuți ca fiind susceptibili să dezvolte Alzheimer pot participa la studii clinice din timp.

Există multe aspecte pozitive ale acestui abordări, dacă poate fi dezvoltată mai departe. Este genul de test care ar putea fi efectuat rapid și ieftin, chiar acasă, fără echipamente specializate. Nu necesită injecții sau mostre, doar o înregistrare, și ar putea fi chiar rulat printr-o aplicație de smartphone în viitor.

"Dacă poți să previi ce va întâmpla, ai o oportunitate mai mare și un interval de timp pentru a interveni cu medicamente, și cel puțin să încerci să previi tranziția către forme mai severe de demență", explică Paschalidis.

Înregistrările folosite aici au fost destul de rudimentare și de calitate scăzută. Cu înregistrări mai clare și date mai bune, precizia algoritmului este probabil să devină și mai bună.

Acest lucru ar putea duce la o înțelegere mai bună a modului în care Alzheimerul ne afectează în stadiile foarte timpurii - și de ce uneori se dezvoltă din MCI, iar alteori nu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel