Semnul de pe față care arată dacă suferi de boli cardiovasculare. Dacă observi ASTA, ai un risc de 10 ori mai mare de a avea boli de inimă

Monika Baciu |
Data publicării:
semnul de pe fata care arata daca suferi de boli cardiovasculare - FOTO: Freepik@kuprevich
semnul de pe fata care arata daca suferi de boli cardiovasculare - FOTO: Freepik@kuprevich

Semnul de pe față care arată dacă suferi de boli cardiovasculare. La ce trebuie să fii atent. 

Semnul de pe față care arată dacă suferi de boli cardiovasculare. Aveți riduri? Localizarea lor poate ”semnaliza” înfundarea arterelor și hipertensiunea arterială. Cercetarea sugerează că ridurile de pe frunte ar putea semnala un risc de zece ori mai mare de boli de inimă.

Ridurile sunt un efect secundar inevitabil al îmbătrânirii, dar mai multe studii sugerează că ridurile pot fi cauzate și de afecțiuni subiacente. Se crede că anumite vase de sânge de pe față pot fi mai sensibile la acumularea de plăci, ceea ce face ca ridurile să apară mai pronunțat în anumite zone. Acest fapt i-a determinat pe cercetători să creadă că semnele bolilor vasculare, cum ar fi ateroscleroza și hipertensiunea arterială, pot apărea pe diferite părți ale feței.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă înghiți pastilele fără apă. Trei riscuri la care te supui. Cum trebuie să stai când înghiți medicamentele

Studiu întins pe 20 de ani

În cadrul unui studiu desfășurat pe parcursul a 20 de ani, cercetătorii au verificat starea de sănătate a peste 3.0000 de adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 32 și 62 de ani.

La sfârșitul perioadei de urmărire, cercetătorii au descoperit că persoanele cu riduri adânci pe frunte aveau un risc de 10 ori mai mare de a dezvolta boli de inimă.

Oamenii de știință au sugerat că, deoarece vasele de sânge de pe frunte sunt mai subțiri decât cele situate în alte părți ale corpului, este mai ușor de observat prezența plăcii.

În cazul aterosclerozei, arterele se înfundă cu plăci pline de colesterol, care limitează spațiul disponibil pentru trecerea sângelui. În timp, îngustarea arterelor devine atât de extremă încât riscul de evenimente cardiovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral și infarctul, crește substanțial, potrivit Express.

Vezi și: Ciroza alcoolică, boală hepatică și de adicție. Liana Gheorghe: 70% din pacienți sunt alcoolici. 20-30% recidivează

Femeile fără riduri, cel mai mic risc de a dezvolta boli de inimă

Cercetarea a constatat că femeile care aveau pielea ridată minim sau deloc - un scor zero - prezentau cel mai mic risc. Doctorul Yolanda Esquirol, profesor asociat de sănătate ocupațională la Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse, Franța, a precizat că ridurile sunt un bun indicator al sănătății inimii.

”Cu cât scorul ridurilor este mai mare, cu atât crește riscul de mortalitate cardiovasculară”, a precizat dr. Yoilanda Esquirol.

Constatările ar trebui luate cu un strop de sare, deoarece cercetările care confirmă legătura dintre ridurile de pe frunte și bolile cardiovasculare sunt puține. Dovezile anecdotice sugerează că o frunte ridată reflectă factori legați de stilul de viață, cum ar fi o dietă nesănătoasă și un accident vascular cerebral, care contribuie la un risc cardiovascular mai mare.

Mai mult, alte studii au descoperit o legătură potențială între ridurile faciale și prezența hipertensiunii arteriale. În 2020, o cercetare publicată în Iranian Journal of Public a evaluat dacă există o corelație între tensiunea arterială și sănătatea pielii la studenții coreeni.

Studiul a constatat că ridurile s-au dovedit a avea o corelație semnificativă cu tensiunea arterială sistolică și cu tensiunea arterială diastolică.

”În concluzie, porii și ridurile sunt corelate pozitiv cu tensiunea arterială. Sunt necesare studii viitoare pentru a examina efectele tensiunii arteriale asupra porilor și ridurilor”, au notat cercetătorii.

Vezi și: De câte ori pe zi este normal să ai scaun. Ce boală gravă poți avea dacă mergi de mai mult de 3 ori la toaletă. Care este aspectul normal al scaunului

Constatările au întărit cercetările anterioare ale oamenilor de știință din Olanda, care au descoperit o corelație similară între riscul de boli cardiovasculare al unei persoane și vârsta percepută în 2013.

S-a constatat că participanții din grupul cu cel mai mic risc de boli cardiovasculare păreau cu peste doi ani mai în vârstă decât cei din celelalte grupuri, pe baza fotografiilor fețelor lor.

”Ceea ce este interesant este că investigațiile ulterioare vor permite identificarea exactă a trăsăturii de pe față care semnalizează tensiunea arterială a unui individ”, au mai notat oamenii de știință.

Deși riscul bolilor de inimă și al hipertensiunii arteriale crește substanțial pe măsură ce o persoană îmbătrânește, se pot face multe pentru a atenua aceste riscuri.

Identificarea simptomelor clinice asociate cu fiecare boală pare a fi un pas necesar pentru a le aborda. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel