Semnul care prevestește AVC-ul. Avertisment: Risc semnificativ și pentru infarct

Monika Baciu |
Data publicării:
migrena - FOTO: Freepik@WangXiNa
migrena - FOTO: Freepik@WangXiNa

Acest semn banal poate prevesti un AVC sau chiar infarct miocardic.

Studiile recente au arătat că persoanele cu migrenă, în special cele cu "aură” (simptome vizuale sau senzoriale înaintea durerii de cap), au un risc mai mare de a dezvolta evenimente grave cardiovasculare și cerebrovasculare (MACE), cum ar fi accidente vasculare cerebrale și infarcturi miocardice.

Migrenele cu aură, asociate cu riscul de AVC

Riscul este accentuat în special la bărbați. Cercetările au implicat peste 130,000 de participanți și au confirmat că factori precum fibrilația atrială, hipertensiunea și hiperlipidemia cresc semnificativ riscul de MACE la cei cu migrenă. De asemenea, s-a observat o interacțiune între sexul masculin și prezența aurei în ceea ce privește riscul acestor evenimente.

Mai mult, studiile au relevat că migrenele, în special cele cu aură, sunt asociate cu un risc crescut de accident vascular cerebral ischemic, mai ales la femeile tinere. Întrebările rămase includ modul în care alte caracteristici ale migrenei și tratamentele specifice pentru migrenă pot influența acest risc.

"Am confirmat că aura crește riscul pentru aceste rezultate cerebrovasculare și cardiovasculare la persoanele cu migrenă și că există un risc crescut de evenimente MACE la bărbații cu migrenă” a declarat pentru Medscape Medical News Gina Dumkrieger, PhD, analist principal în știința datelor și profesor asistent de neurologie la Mayo Clinic, Phoenix, Arizona, potrivit Medscape.

Descoperirile au fost prezentate pe 15 iunie 2024 la reuniunea anuală a American Headache Society (AHS) 2024.

Vezi și: Cancerul de sân: vârsta la care se face mamografia. Dr. Mircea Dediu: E controversată

Legătura dintre AVC și migrenă

Măsura în care migrena crește riscul de accident vascular cerebral și rezultate  nu a fost studiată pe larg.

"Încercăm să aflăm dacă factorii legați de migrenă fac mai probabilă apariția unuia dintre aceste evenimente. Cunoașterea unui factor anume care crește riscul este ceva ce pacienții și furnizorii de servicii medicale ar dori să știe”, a spus Dumkrieger.

Factori de risc

AVC - FOTO: Freepik

Folosind dosarele electronice de sănătate de la Mayo Clinic, care acoperă toate cele trei locații (Florida, Minnesota și Arizona), cercetătorii au identificat indivizii cu migrenă folosind coduri de diagnostic. Ei au analizat date despre sex, rasă și prezența aurei.

Au investigat dacă un istoric de factori de risc MACE, inclusiv fibrilația atrială, diabetul, hiperlipidemia, hipertensiunea și consumul de tutun, a afectat riscul și interacțiunea potențială a aurei cu acești factori de risc.

Evenimentele MACE au inclus infarct cerebral, hemoragie intracerebrală și infarct miocardic acut. Analiza a inclus 130.126 de participanți (80% femei, 95% persoane albe). Dintre aceștia, 6% au experimentat un eveniment MACE, iar 94% nu au experimentat.

"Am confirmat că aura crește riscul pentru un eveniment MACE, și toți factorii de risc cunoscuți pe care i-am inclus au fost, de asemenea, semnificativi” a spus Dumkrieger.

Raporturile șanselor (OR) au fost 3,82 pentru fibrilația atrială, 3,11 pentru hipertensiune și 3,06 pentru hiperlipidemie.

A fost surprinzător, a spus Dumkrieger, că sexul masculin a fost legat de un risc crescut pentru un eveniment MACE (OR, 1,40).

Vezi și: România, pas important pentru studiile clinice. Prof. dr. Alexandru Rafila: Beneficiarii sunt pacienții

"Acest lucru nu era cunoscut anterior” a spus Dumkrieger.

Legătura dintre migrenă și accidentul vascular cerebral ischemic, în special cu aură, a fost mai puternică la femei, în special la femeile tinere. Cercetătorii au găsit, de asemenea, o interacțiune între sexul masculin și aură, în ceea ce privește rezultatele MACE, a spus Dumkrieger.

"Bărbații, în general, au un risc mai mare, iar persoanele cu aură au un risc mai mare. Bărbații cu aură au, de asemenea, un risc mai mare, dar poate nu atât de mult pe cât v-ați aștepta. Nu este un lucru pur aditiv. Acesta este ceva ce trebuie să investigăm mai mult” a spus ea.

Legătura dintre migrenă și hipertensiune

Studiul a dezvăluit, de asemenea, o interacțiune între aură și hipertensiune, precum și între aură și consumul de tutun, dar și aici, riscul nu a fost aditiv, a spus Dumkrieger. Cu toate acestea, a adăugat ea, prezența aurei nu moderează riscul pentru hiperlipidemie, diabet sau fibrilație atrială.

Vezi și: Infarctul miocardic silențios, cum se manifestă. Cât de grav este să duci pe picioare un infarct tăcut

Continuă studiile

Analiza actuală face parte dintr-un studiu mai amplu care va examina mai îndeaproape aceste relații.

"Vrem să aflăm, de exemplu, de ce aura moderează unii factori de risc, dar nu și pe alții” a spus Dumkrieger.

Cercetătorii intenționează să exploreze alte caracteristici ale migrenei, cum ar fi frecvența durerilor de cap și senzațiile acestora, cum ar fi pulsațiile sau palpitările. Un alt studiu coordonat de Dumkrieger, prezentat la reuniunea AHS, investighează cum caracteristicile specifice ale migrenei și rezultatele imagistice influențează riscul complex de evenimente cardiovasculare și cerebrovasculare majore (MACE).

Această cercetare a inclus 60,454 de pacienți diagnosticați cu migrenă după 2010, împărțiți într-un grup cu MACE (1,107 de pacienți) și un grup fără MACE (59,347 de pacienți), urmăriți cel puțin doi ani. Cercetătorii au format o cohortă de pacienți cu vârsta și factori de risc similari pentru MACE, iar în final au analizat 575 de pacienți cu MACE și 652 de pacienți fără MACE.

Unul dintre rezultatele preliminare interesante ale acestui studiu a fost descoperirea că cei cu MACE aveau într-o proporție semnificativ mai mare hiperintensități ale materiei albe în comparație cu cei fără MACE, respectiv 64% față de 51%. Aceste constatări trebuie validate într-o altă cohortă utilizând date de la o altă instituție medicală pentru a confirma rezultatele. Echipa intenționează să se concentreze în viitor pe identificarea caracteristicilor specifice ale migrenei și evaluarea impactului medicamentelor pentru migrenă asupra riscului de MACE.

Studiul a arătat că persoanele cu migrenă prezintă un risc semnificativ mai mare de a suferi un accident vascular cerebral. Studiul a inclus peste 410,000 de participanți și a constatat că riscul de accident vascular cerebral este de peste trei ori mai mare la cei cu migrenă în comparație cu cei fără migrenă.

Această diferență se aplică atât pentru accidentele vasculare cerebrale ischemice cât și pentru cele hemoragice. De asemenea, s-a observat că migrena cronică crește riscul de accident vascular cerebral în general cu 3.68 ori în comparație cu cei fără migrenă, iar migrenele cu aură au un risc mai mic, dar semnificativ, comparativ cu cele fără aură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel