Semnul care îți arată că ai colesterolul mărit. Efectele, catastrofale

Monika Baciu |
Data publicării:
colesterol - FOTO: Freepik@Ruslan Batiuk
colesterol - FOTO: Freepik@Ruslan Batiuk

Colesterolul ridicat nu tinde să producă semne de avertizare perceptibile, ceea ce-l face extrem de periculos. Acest semn poate să indice o problemă gravă.

Nivelurile constant ridicate pot provoca "moartea" țesutului și acest lucru poate emana anumite mirosuri. Colesterolul ridicat înseamnă că ai prea mult colesterol - o substanță ceroasă produsă în interiorul ficatului tău - în sângele tău. Nivelurile constante ridicate de colesterol pot avea o serie de efecte distructive asupra organismului, cum ar fi boala arterială periferică.

Boala arterială periferică este o afecțiune în care se acumulează depozite grase în artere, restricționând alimentarea cu sânge a mușchilor piciorului. Din păcate, colesterolul ridicat nu tinde să prezinte simptome până când acest proces este în curs.

Gangrena, semn al bolii arteriale periferice indus de colesterolul mărit

Un semn revelator al bolii arteriale periferice indus de colesterol este gangrena, iar acest lucru poate emana un miros neplăcut. Gangrena - un semn netratat al bolii arteriale periferice este "moartea țesutului corpului ca urmare a scăderii alimentării cu sânge", explică Centrul Medical UT Southwestern.

Complicația colesterolului poate afecta orice parte a corpului, dar începe în mod tipic în degetele de la picioare, picioare, degetele și mâinile. Conform NHS, leziunile sau veziculele în zona afectată care sângerează sau produc un puroi cu miros urât pot semnala gangrena.

Colesterolul mărit poate contribui la dezvoltarea aterosclerozei, o condiție în care arterele se îngustează și se rigidizează din cauza acumulării de plăci de colesterol pe pereții arteriali. Această îngustare poate reduce fluxul de sânge către diferite părți ale corpului.

Când fluxul de sânge este grav afectat, poate duce la ischemie, o lipsă severă de sânge și oxigen în țesuturi. Dacă această condiție nu este tratată, poate duce la moartea țesuturilor afectate, rezultând în gangrenă. Gangrena este o afecțiune medicală gravă în care o parte a corpului, de obicei extremitățile, moare și începe să se descompună din cauza lipsei de sânge.

Astfel, deși colesterolul mărit nu cauzează direct gangrena, poate contribui la dezvoltarea unor condiții (precum ateroscleroza) care, la rândul lor, pot duce la gangrenă. 

Alte semne generale ale bolii arteriale periferice includ:

Colesterol mărit - FOTO: Freepik@brgfx

- Durerea în picior care nu dispare când încetezi să faci exerciții

- Răni la picior sau la degetele de la picioare care se vindecă foarte lent sau deloc

- O diferență semnificativă de temperatură în partea inferioară a piciorului sau degetului față de restul corpului

- Ischemia critică a membrelor, un simptom rar, dar sever care implică pierderea totală a circulației în picior și care rezultă în mod tipic în amputație.

Cum să îți reduci riscul de boală arterială periferică

Scăderea nivelurilor ridicate de colesterol poate reduce riscul de dezvoltare a bolii arteriale periferice și a altor complicații legate de colesterol. Primul pas este să te testezi pentru colesterolul ridicat. Absența generală a simptomelor înseamnă că singura modalitate fiabilă de detectare a colesterolului ridicat este să faci un test de sânge. Medicul de familie ar putea sugera să faci un test dacă crede că nivelul tău de colesterol ar putea fi ridicat.

După un diagnostic formal, va trebui să faci schimbări în stilul de viață pentru a reduce nivelurile ridicate de colesterol. Schimbarea dietei tale este esențială și există anumite schimbări dietetice care te pot ajuta.

Înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate este o modalitate excelentă de a-ți reduce colesterolul, spune organizația de caritate Heart UK.

La ce să renunți

Asta înseamnă renunțarea la unt, untură, ghimbir și brânzeturi grase și opțiuni pentru unturi vegetale, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui și de măsline.

Alte surse de grăsimi nesaturate includ avocado, nuci și semințe și pește gras. Exercițiul fizic poate, de asemenea, să lovească decisiv nivelurile ridicate de colesterol.

Conform NHS, ar trebui să încerci să faci cel puțin 150 de minute (2,5 ore) de exercițiu pe săptămână.

Câteva lucruri bune de încercat când începi includ:

- Mersul pe jos - încearcă să mergi suficient de repede încât inima să înceapă să bată mai repede

- Înotul

- Ciclismul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel