Semnul că ai diabet tip 2. Apare noaptea, dar mulți îl ignoră. Dr. Marius Sava: Apare încă de la început

Diabet tip 2 - Foto: Freepik @missisya
Diabet tip 2 - Foto: Freepik @missisya

Care sunt primele semne și simptome ale diabetului tip 2. Un prim semn apare chiar pe timpul nopții, dar mulți îl ignoră complet.

Diabetul de tip 2 este o boală care durează toată viața și care împiedică organismul să utilizeze insulina așa cum ar trebui.

Persoanele de vârstă mijlocie sau mai în vârstă sunt cele mai predispuse la acest tip de diabet. Înainte se numea diabet la adulți sau diabet zaharat. Dar diabetul de tip 2 afectează și copiii și adolescenții, în principal din cauza obezității infantile, potrivit WebMD.

Diabetul de tip 2 este cea mai frecventă formă de diabet.

Insulina este un hormon produs de pancreas. Acesta acționează ca o cheie pentru a permite zahărului din sânge să intre în celulele din organism pentru a fi utilizat ca energie. Dacă aveți diabet de tip 2, celulele nu răspund în mod normal la insulină. Aceasta se numește rezistență la insulină.

Pancreasul produce mai multă insulină pentru a încerca să determine celulele să răspundă. În timp, pancreasul nu poate ține pasul, iar glicemia crește, pregătind terenul pentru prediabet și diabet de tip 2, potrivit CDC.

Nivelul ridicat de zahăr din sânge este dăunător pentru organism. Poate cauza alte probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă, pierderea vederii și boli renale.

Sunteți predispus la diabet de tip 2 dacă:

- Aveți prediabet

- Aveți exces de greutate

- Aveți 45 de ani sau mai mult

- Aveți un părinte, un frate sau o soră cu diabet de tip 2

- Sunteți activ fizic de mai puțin de 3 ori pe săptămână

- Ați avut vreodată diabet gestațional (diabet în timpul sarcinii)

- Dacă aveți boala ficatului gras non-alcoolic, puteți fi, de asemenea, la risc pentru diabetul de tip 2.

Puteți preveni sau întârzia diabetul de tip 2 prin schimbări dovedite ale stilului de viață. Acestea includ scăderea în greutate dacă sunteți supraponderal, o dietă sănătoasă și o activitate fizică regulată.

"La început poate să apară transpirația nocturnă. Transpirăm noaptea, asta e, e cald. Dar transpirația nocturnă e din cauza jocului glicemie - insulină. Scade glicemia foarte tare și când scade începi să ai frisoane, apoi crește, apoi scade și începi să transpiri.

Începi să nu-ți mai simți picioarele foarte bine, începe să-ți cadă părul de pe picioare.

Începi să ai tulburări de vedere și nu știi de ce.

Începi să ai greață, începi să ai vărsături și tot felul de probleme care nu te duc cu gândul că ai avea o problemă atât de gravă.

Apare setea excesivă. Corpul încearcă să elimine glucoza din sânge și ți-e sete. Și pentru că ți-e sete și corpul încearcă să elimine zahărul te duci și des la toaletă. Și urinezi frecvent, ăsta e alt semn de diabet.

Semnele pot apărea și la început, pentru că e glicemia foarte crescută și să nu fie boala atât de avansată încât să nu mai poți face nimic", a spus Dr. Marius Sava,  un renumit medic specialist în somnologie și patologia somnului, unul dintre cei mai urmăriți medici în mediul online, în podcastul "Acasă la Măruță".

 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel