Pofta de mâncare poate să apară pe neașteptate, mai ales dacă ți-e puțin foame și vezi o reclamă la un aliment apetisant. Emoțiile tale pot fi, de asemenea, motivul pentru care îți dorești ciocolată sau chipsuri, chiar dacă hormonii ar putea juca un rol în pofta de mâncare. Poftele alimentare pot indica ocazional deshidratarea sau dezvoltarea unor obiceiuri alimentare legate de anumite mese.
Uneori, gusturile distincte - cum ar fi cele sărate, dulci sau amare - îți pot spune de ce are nevoie organismul tău. Poftele alimentare sărate pot indica o deficiență de proteine, în timp ce poftele alimentare de carbohidrați sau dulci pot indica o creștere a numărului de calorii. Poate părea neobișnuit să dorești alimente acre, cum ar fi oțetul sau lămâile, chiar dacă organismul tău nu are nevoie de ele.
Deși motivele care stau la baza dorinței oamenilor de a mânca alimente acre sunt încă neclare pentru cercetătorii din domeniul alimentar, medicina tradițională chineză și Ayurveda ar putea oferi unele informații: potrivit acestor practici medicale alternative, poftele tale sunt un semn al unui dezechilibru corporal.
Vezi și: Valoarea nutrițională ascunsă a cartofilor. Care este cel mai sănătos mod de preparare
Ce spune medicina tradițională chineză despre alimentele acre
Conform medicinei tradiționale chineze, cele cinci componente ale energiei care alcătuiesc lumea sunt: lemnul, focul, pământul, metalul și apa. O anumită poftă pentru un anumit tip de aliment este un semn că una dintre aceste energii nu este în armonie. O preferință pentru alimentele acre, de exemplu, poate însemna un dezechilibru al elementului Lemn, asociat cu qi-ul ficatului și al vezicii biliare. Potrivit Centrului Yinova, dacă te simțiți stresat, poate fi un semn de stagnare a qi-ului ficatului.
Deoarece alimentele acre influențează inițial ficatul, ele au un efect calmant asupra organismului. Qi-ul ficatului poate duce la dureri de cap, insomnie sau tensiune arterială crescută, iar ficatul controlează emoțiile. Îți poți reechilibra emoțiile și trezi acest qi mâncând ceva acru.
Practicienii medicinei chinezești favorizează folosirea oțetului negru pentru a fluidiza qi-ul ficatului blocat. Alimentele acre, cum ar fi varza murată, murăturile sau citricele, ajută, de asemenea, la trecerea organismului tău de la lunile reci și lente de iarnă la dezvoltarea primăverii, potrivit HealthDigest.
Foto: Freepik
Ce spune Ayurveda despre alimentele acre
Gusturile sunt împărțite în șase categorii de către sistemul medical alternativ Ayurveda, care este legat de yoga. Aceste categorii sunt: dulce, acru, sărat, picant, amar și astringent. Alimentele care sunt acrișoare ajută la digestie și mențin acuitatea mentală. Anumite alimente vă mențin dosha, sau tipul de personalitate, într-un bun echilibru. Cele cinci elemente de pământ, aer, eter, foc și apă sunt combinate în trei tipuri de către doshas.
Deoarece Vatas sunt conectate la aer și eter (conform Maharishi Ayurveda), alimentele acide, precum lămâia, au calități de încălzire care li se potrivesc bine. Căldura din mesele acre ajută la echilibrarea Vata, care ar putea fi perturbată de probleme digestive, circulație deficitară sau epuizare.
Cu toate acestea, consumul de alimente acre îl va face probabil pe Pitta, care este legat de foc și apă, să se simtă mai furios. Deoarece dosha Kapha este cunoscută pentru digestia sa lentă, este benefic pentru Kaphas să consume alimente acre cu moderație. Ayurveda spune că consumul unor cantități mari de alimente și băuturi acide sau fermentate ar putea provoca gelozie sau agresivitate. Vinul, berea și lichiorul sunt catalogate ca făcând parte din această categorie de alimente acide de către Ayurveda.
În concluzie, în timp ce poftele moderne pentru gusturi specifice, cum ar fi cel acru, pot părea inexplicabile, sistemele tradiționale, cum ar fi medicina chineză și Ayurveda, oferă perspective pătrunzătoare asupra dezechilibrelor care stau la baza acestor dorințe. Fie că este vorba de qi-ul ficatului care are nevoie de stimulare sau de alinierea cu dosha cuiva pentru echilibru, înțelegerea acestor principii străvechi poate oferi o abordare holistică pentru a aborda poftele și a promova bunăstarea generală.
Ca și în cazul oricărei îndrumări legate de sănătate, este esențial să te consultați cu profesioniști în aceste domenii pentru a adapta recomandările la nevoile și contextele individuale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.