Semnele deficitului de vitamine. La ce trebuie să fim atenți când suntem obosiți

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
semnele deficitului de vitamine. FOTO: Freepik @cpstock
semnele deficitului de vitamine. FOTO: Freepik @cpstock

Vitaminele sunt importante pentru proprietățile lor antioxidante, dar și pentru metabolismul organismului, pe toate cele patru direcții ale sale.

Vitaminele sunt nutrienți esențiali cu roluri importante pentru sănătate, printre care menținerea barierei de apărare a mucoaselor și de creștere a rezistenței la infecții, metabolismul (proteic, glucidic, lipidic, mineral), sinteza unor structuri indispensabile - acizii din molecula de ADN, enzimele sau factorii de coagulare, procesele de oxidare și aterogeneza, potrivit Centrului Medical de Diagnostic și Tratament Victor Babeș.

O alimentație echilibrată poate asigura necesarul de vitamine, însă există în care avem un deficit de vitamine, iar acest lucru se vede în starea generală de sănătate.

”Deficitul vine în cantitatea în care noi o avem în organism și o rulăm. Este un metabolism al acestor vitamine, minerale, oligoelemente pe care noi le absorbim, încercăm să funcționeze, să ajungă acolo unde e nevoie de ele și pe unele din ele le excretăm, pe altele nu în cantitate mai mică sau mai mare. Și în funcție de asta apare acest deficit de vitamine prin care vedeți că organismul are o stare de oboseală”, a declarat dr. Carmen Pavelescu, medic pediatru, la Vorbește lumea de la Pro Tv.

Tipuri de vitamine

În acest moment există 13 vitamine cunoscute, care se împart în vitamine liposolubile (dizolvabile în grăsimi) și hidrosolubile (dizolvabile în apă).

Categoria vitaminelor liposolubile cuprinde:

- vitamina A

- vitamina D

- vitamina E

- vitamina K.

Vitaminele hidrosolubile cuprinde:

- vitaminele din complexul B-urilor (B1 - tiamină, B2 - riboflavină, B3 - niacină, B5 - acid pantotenic, B6 - piridoxină, B7 - biotină, B9 - acid folic, B12 - cobalamină)

- vitamina C.

Deficitul de vitamine, cauze

Există situații în care se ajunge la deficit de vitamine ca urmare a unui aport prea mic de nutrienți, dar sunt și situații în care o anumită condiție medicală sau consumul unor anumite medicamente poate să reducă din capacitatea organismul de a absorbi aceste vitamine.

”Dacă vorbim de metabolismul vitaminelor, vorbim de absorbție. Odată ce le ingerăm prin dietă, ele se concentrează în organismul nostru în anumite cantități, nu foarte mari. O să vorbim de vitamine și noi vorbim de miligrame, deci vorbim de o cantitate de fier de aproximativ 5g în organismul nostru și atunci cantitățile sunt foarte mici.

Ca să menționez compuși chimici, sunt peste 60 în organismul nostru. Dar cei mai importanți sunt carbonul, hidrogenul, oxigenul, azotul. Aceștia sunt principali în ceea ce constă organismul și formarea elementelor și a proceselor chimice în organismul nostru.

Și atunci organismul vine și metabolizează toate aceste vitamine, minerale, oligoelemente prin mecanisme mai sănătoase sau mai puțin sănătoase. Aici depinde de fiecare organism în parte.

Dacă noi suntem sănătoși, le absorbim, tubul digestiv integru.

Nu există disfuncționalități, nu există patologie care să vină cu un deficit de absorbție, atunci vitaminele noi le asimilăm, le încorporăm în organism. Începe un întreg proces de circulație acolo unde e nevoie de ele”, a mai spus medicul.

Deficitul de vitamina A

Vitamina A este importantă pentru sănătatea ochilor, iar deficitul acesteia se observă printr-o vedere mai slabă, dar și printr-o tulburare a imunității.

”Toate astea sunt într-un proces, nu putem spune doar deficit de vitamină A. Vorbim de un complex de vitamine, vitamine hidrosolubile, vitamine liposolubile”, a mai spus medicul, precizând că vitaminele liposolubile se absorb în prezența sărurilor biliare și sunt eliminate prin materiile fecale, în timp ce vitaminele hidrosolubile se elimină prin urină.

”Odată ce apare un deficit de absorbție, vă dați seama că n-o să avem numai deficit de vitamina A. Dacă noi avem o tulburare la nivel gastro-intestinal, o să scadă și D-ul, și E-ul, și K-ul”, a subliniat medicul.

Deficitul de vitamina D

În ceea ce privește deficitul de vitamina D, medicul afirmă că acesta apare cu vârsta, dar sunt și anumiți factori favorizanți pentru aceasta.

”Persoanele vârstnice încep să aibă o absorbție din ce în ce mai scăzută cu înaintarea în vârstă. Vorbim de pacienții care au piele mai închisă la culoare.

 Și atunci metabolizarea vitaminei și a precursorului se face mai greu la persoanele acestea”, a mai spus medicul. Această vitamină, formată din vitamina D2 și D3, este ”fabricată” sub acțiunea radiațiilor UV, fiind numită și ”vitamina soarelui”, iar pentru sintetizare sunt suficiente și numai 15 minute de expunere la soare. De altfel, în perioada sezonului rece este indicat să se suplimenteze vitamina D, având în vedere că stăm mult mai puțin la soare, dar și pentru că cea mai mare parte a corpului ne este acoperită.

Deficitul de vitamina D se manifestă prin dureri inexplicabile, sistem imunitar scăzut, stare de indispoziție, musculatură slăbită, dificultăți în digestie, fragilitatea pielii și alte afecțiuni dermatologice, reducerea funcției cognitive, afte bucale și alte afecțiuni orale, probleme de reproducere.

Deficitul de vitamina E

Vitamina E este o vitamină cu un important rol de antioxidant, și este, de fapt, un grup de opt compuși liposolubili. Dintre aceste opt forme chimice, alfa-tocoferolul îndeplinește cel mai bine cerințele dietetice ale omului.

Simptomele deficitului de vitamina E includ

- dificultate cu mersul pe jos sau coordonare

- dureri musculare sau slăbiciune

- tulburări vizuale

- răul general, arată Healthline.

Deficitul de vitamina K

Potrivit dr. Carmen Pavelescu, deficitul de vitamina K se manifestă prin sângerări, prin echimoze la nivelul pielii. ”Vitamina K intervine intervine în procesul de coagulare și atunci acolo unde oamenii se știu că au și tulburări de genul acesta, vitamina K este un lucru de urmărit și în cazul în care există deficit, el trebuie corectat, trebuie avut grijă.

Vitamina K, vitamina E, ele sunt într-o contradicție una cu cealaltă și atunci ce face una? Da, vitamina K intervine coagulare, vitamina E provoacă sângerarea și atunci foarte multe din procesele acestea trebuie recomandate de un medic și indicațiile trebuie făcute strict de către un medic pentru că există interacțiuni și atunci trebuie să vină cu beneficii”, a mai spus medicul.

Deficitul de vitamina B

Vitaminele B sunt importante pentru a se asigura că celulele organismului funcționează corect. Acestea ajută organismul să transforme alimentele în energie (metabolism), să creeze noi celule sanguine și să mențină sănătatea celulelor pielii, a celulelor creierului și a altor țesuturi ale corpului.

Din acest complex de vitamine fac parte: B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acidul pantotenic), B6 (priridoxina), B7 (biotina), B9 (acidul Folic), B12 (cianocobalamina), fiecare având funcția sa. Complexul de vitamine B apare adesea în aceleași alimente.

”Aici intervine procesul bine cunoscut, vitamine hidrosolubile, care se absurd și ele vin și influențează metabolismul celular la nivel energetic.Vorbim de energie, dar și de partea de concentrare, de atenție, de procese cognitive. Avem foarte multă nevoie de aceste vitamine din complexul B tocmai ca să fim și pe partea proceselor cognitive funcțional”, a mai spus medicul.

În privința carențelor de vitamina B, aceasta stă la baza oboselii accentuate.

Deficitul de vitamina C

Această vitamină intervine în procesul de apărare al organismului, fiind un puternic antioxidant.

”Acționează la nivel celular, deci acționează ca niște coenzimele, vin cu beneficiul lor la nivelul energetic, în celulele care au nevoie de energie din partea noastră.

Ce se întâmplă la nivel celular? Ele sunt stimulate să funcționeze și atunci producem anticorpi și toate mecanismele imune în organismul nostru. Funcționează în parametri optimi dacă nivelul de vitamină CE este și el corespunzător. La fel, dacă luăm fier, o să cerem vitamină C pentru că ele împreună se influențează reciproc și o să stimulăm absorbția de fier prin administrarea de vitamină C”, a mai spus medicul.

Scăderea imunității și starea de oboseală pot fi semne ale unui deficit de vitamina C. Acesta poate fi acoperit din alimentație, de exemplu, un ardei gras mediu poate conține 169% din necesarul de vitamina C, în timp ce o portocală de 100 de grame are doar 81% din necesar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel