Semnele banale ale cancerului de col uterin. Dr. Emel Nuraltay: Ne dorim din tot sufletul ca acest lucru să nu se mai întâmple. Ideal ar fi să nu ajungem acolo

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
cancer de col uterin - FOTO: Freepik
cancer de col uterin - FOTO: Freepik

Acestea sunt semnele aparent banale care pot indica prezența cancerului de col uterin. Dacă este diagnosticat în faze avansate, sigura terapie este paleația. 

Cancerul de col uterin este o formă de cancer care începe în colul uterin, partea inferioară a uterului care se conectează cu vaginul. Este una dintre cele mai comune forme de cancer la femei, dar poate fi tratată cu succes atunci când este detectată în stadiile incipiente.

Infecția cu HPV, factor de risc pentru cancerul de col uterin

Dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL ce este cancerul de col uterin.

Principalul factor de risc pentru cancerul de col uterin este infecția cu anumite tulpini ale virusului papiloma uman (HPV), care se transmite în general pe cale sexuală. HPV-ul poate provoca modificări în celulele colului uterin care, în timp, pot deveni canceroase.

"Trebuie să știm că principalul factor etiologic este infecția cu virusul HPV. Mai mult de 90% din cazurile de cancer de col uterin sunt secundare unei infecții cu virusul HPV și aici aș aminti tulpinile cu risc oncogen crescut.

Foarte important este ca femeia să meargă și să își facă anual controlul ginecologic, testul Papanicolau, absolut indispensabil și dacă se consideră de către medicul ginecolog și o genă HPV, care pune în evidență prezența virusului și tipul de tulpini cu care femeia este infectată", a explicat dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Afecțiunile care duc la insuficiență respiratorie. Dr. Cristian Oancea: Mare atenție!

Cancerul de col uterin, semne

Cancer de col uterin - FOTO: Freepik@ksandrophoto

Simptomele cancerului de col uterin pot include sângerări vaginale anormale, sângerări după contactul sexual, dureri pelvine sau scurgeri vaginale anormale. Cu toate acestea, în stadiile incipiente, cancerul de col uterin poate să nu prezinte simptome evidente, de aceea este importantă efectuarea regulată a testelor de screening, cum ar fi testul Papanicolau.

"Ca și semne premonitorii ale unei posibile carcinogeneze la nivelul colului uterin sunt sângerările la contactul sexual, leucoreea urât mirositoare, prezența unei secreții care deranjează și, în fazele avansate, ale bolii maligne dureri pelnive, dificultăți la urinat, dificultăți la scaun. Tot ce ține de organele care pot fi invadate într-un context malign în zona pelvină. Ideal ar fi să nu ajungem acolo.

Este atât de simplu să vizităm o dată pe an medicul ginecolog și să facem un test Papanicolau, care durează fix 30 de secunde", a mai explicat dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Cum putem distinge simptomele unei alergii de cele ale unei infecții respiratorii. Simptomul care nu se regăsește în alergii. Dr. Cristian Oancea: Se pot confunda

Cancerul de col uterin, prognostic

Tratamentul pentru cancerul de col uterin poate varia în funcție de stadiul bolii și poate include chirurgia pentru îndepărtarea tumorii și a țesutului afectat, radioterapia, chimioterapia sau o combinație a acestora.

"În faze incipiente, dacă vorbim despre un carcinom IN-SITU, adică dacă celulele maligne nu au trecut de membrana bazală, adică sunt în stadiu incipient, intervenția se poate limita doar la amputarea colului uterin. În felul acesta i se oferă femeii, inclusiv, potențialul de a concepe.

În faze avansate, cancerul este o boală invalidantă. Intervențiile, de cele mai multe ori, sunt radicale, întotdeauna însoțite de tratament adjuvant, radioterapie, brahiterapie locală și chimioterapie, dar pentru cancerul de col uterin este recomandată radioterapia.

În fazele, din păcate, când cancerul se depistează târziu, doar paleația este o soluție posibilă, însă ne dorim din tot sufletul ca acest lucru să nu se mai întâmple, având în vedere că astăzi, de Ziua Mondială a Cancerului de Col Uterin, în România încă mor în jur de 2.000 de femei pe an, aflate în perioadă fertilă", a mai explicat dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel