Condimentul care previne formarea mucegaiului pe murături. Are proprietăți anticancerigene și adaugă savoare

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
semintele de mustar - FOTO: Freepik@gpointstudio
semintele de mustar - FOTO: Freepik@gpointstudio

Condimentul care previne formarea mucegaiului în cazul murăturilor. În plus, conține o cantitate impresionantă de vitamine și minerale necesare funcționării organismului.

Condimentul care previne formarea mucegaiului în cazul murăturilor. Previne dezvoltarea bacteriilor și adaugă savoare. Adăugarea de semințe de muștar la murături poate fi o tradiție în anumite culturi sau regiuni. De asemenea, este o chestiune de gust personal, iar unii oameni pur și simplu apreciază gustul și textura adăugate de semințele de muștar.

Semințele de muștar, beneficii

Semințele de muștar, în special, sunt bogate în mai multe minerale, cum ar fi cuprul, calciul, fierul, magneziul, fosforul, potasiul, sodiul, zincul, manganul și seleniul.

Semințele de muștar sunt, de asemenea, o sursă bună de mai multe vitamine, inclusiv vitaminele C și K, tiamină, riboflavină, vitamina B6 și acid folic. Ele au un procent ridicat de fibre alimentare și sunt o sursă valoroasă de mai mulți compuși bioactivi, cum ar fi antioxidanți și acizi grași polinesaturați.

Muștarul se servește de obicei în cantități mici, datorită aromei sale puternice și înțepătoare.

Făcând parte din familia cruciferelor, este bogat în antioxidanți și glucozinolați, un grup de compuși care conțin sulf. Există și alte substanțe chimice, cum ar fi izotiocianații și sinigrina, care sunt derivate din glucosinolați și au beneficii specifice pentru sănătate, potrivit WebMD.

Vezi și: Boala gravă descoperită de români când au mers să doneze sânge. Carla Tănasie: Poți să descoperi niște boli în fazele incipiente dacă te duci să îți faci aceste analize

Semințele de muștar, efect antimicrobian

Unul dintre ingredientele importante ale semințelor de muștar este sinigrina, care este responsabilă pentru gustul său picant.Atunci când semințele de muștar sunt digerate, aceasta duce la descompunerea sinigrinei și la formarea unui compus numit izotiocianat de alil (AITC). Cercetările au arătat că AITC are proprietăți antimicrobiene extinse care protejează împotriva unei varietăți de tulpini bacteriene.

Sinalbina, prezentă în unele specii de muștar, este, de asemenea, derivată din glucosinolat și se descompune într-un tip de izotiocianat. S-a demonstrat că are proprietăți antimicrobiene chiar mai puternice decât sinigrina.

Unele studii au arătat, de asemenea, efectele puternice ale AITC asupra inhibării enzimelor esențiale pentru activitățile metabolice ale bacteriilor. Acest lucru duce la deteriorarea membranei bacteriilor și reduce impactul nociv al acestora.

Severitatea activității antibacteriene diferă în funcție de tipul de muștar din care provin semințele, care dictează numărul de glucozinolați prezenți. Cu toate acestea, toate tipurile de semințe de muștar prezintă o activitate antimicrobiană considerabilă.

Vezi și: 8 alimente pentru păr, unghii și piele. Vitamina care promovează producția de cheratină

Semințele de muștar pot avea activitate anticancerigenă

Compușii care conțin grupe reactive de azot au fost, de asemenea, legați de procesele cancerigene. Cercetările au arătat că sinigrina provoacă moartea celulelor canceroase, deși mecanismul exact al activității anticancerigene a derivatului de glucozinolat este încă neclar.

S-a emis ipoteza că efectul inhibitor al sinigrinei se datorează efectului său modificator asupra anumitor enzime care scad riscul de deteriorare a ADN-ului țesuturilor care sunt vizate de agenții cancerigeni. Deși aceste cercetări sunt promițătoare, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina mecanismele exacte ale efectelor sale anticancerigene.

Vezi și: De ce ar trebui să îți schimbi parfumul toamna. Care este motivul pentru care nu ar trebui să folosești același parfum pe tot parcursul anului

De ce se adaugă semințe de muștar la murături

Semințele de muștar sunt adăugate la murături pentru mai multe motive:

Gust și aromă: Semințele de muștar adaugă o aromă distinctă și un gust ușor picant la murături. Acest lucru poate îmbogăți experiența gustativă și face murăturile mai interesante.

Conservare: Muștarul conține compuși cu proprietăți antimicrobiene, cum ar fi izotiocianatele, care pot ajuta la conservarea murăturilor. Acești compuși pot preveni dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului, contribuind astfel la păstrarea murăturilor proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp.

Textură: Semințele de muștar pot adăuga o textură crocantă și plăcută murăturilor. Aceasta poate fi o calitate dorită, mai ales în cazul murăturilor care sunt lăsate să se marineze pentru o perioadă mai lungă.

În concluzie, semințele de muștar sunt adăugate la murături pentru a le oferi un gust și o aromă mai bogată, pentru a ajuta la conservare și pentru a îmbunătăți textura. Este o alegere opțională, iar utilizarea lor depinde de preferințele individuale și de tradițiile locale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel