Condimentul care topește grăsimea. Ce să pui în mâncare ca să scapi de balonare, gaze și colon iritabil. Scade colesterolul și combate stresul

Semintele de chimen - Foto: Freepik @jcomp @timolina
Semintele de chimen - Foto: Freepik @jcomp @timolina

Acest condiment te ajută să slăbești, te scapă de balonare și de sindromul colonului iritabil. Are potențial anticancerigen și scade colesterolul.

Semințele de chimen au fost folosite de mii de ani pentru proprietățile lor medicinale și culinare. Aceste semințe mici, de culoare neagră sau maro închis, conțin o serie de substanțe benefice pentru sănătatea noastră.

Chimenul joacă de câțiva ani și un rol medicinal în multe părți ale lumii, inclusiv în Asia de Sud-Est și în Iran.

Gândire negativă: metode să-ți schimbi percepția. Mădălina Chițac: Încercăm să ne protejăm de durerea ce va urma

Rinita alergică: primul simptom care apare. Răzvan Hainăroșie: Problema apare cu polipoză nazală. Dacă NU trece după o săptămână, mergi la medic

Interesul oamenilor pentru chimen a crescut recent, deoarece cercetări mai noi încep să susțină unele dintre presupusele sale beneficii pentru sănătate.

Iată o listă e beneficii ale semințelor de chimen:

Semințele de chimen conțin antioxidanți puternici, cum ar fi tiochinona, care pot ajută la combaterea stresului oxidativ din organism și la prevenirea daunelor celulare.

Semințele de chimen au proprietăți antiinflamatorii și pot ajută la reducerea inflamațiilor din organism, ceea ce este important pentru prevenirea bolilor cronice.

Consumul regulat de semințe de chimen poate sprijini sistemul imunitar datorită conținutului de antioxidanți și compuși antiinflamatori.

Semințele de chimen pot ajută la îmbunătățirea digestiei și pot reduce simptomele indigestiei, cum ar fi balonarea și gazele.

Mai mult, consumul de semințe de chimen poate ajuta la controlul greutății prin reducerea apetitului și îmbunătățirea metabolismului.

Un studiu din 2015, la care au participat adulți supraponderali, a comparat efectele de pierdere în greutate ale chimenului cu cele ale unui medicament pentru pierderea în greutate și ale unui placebo.

După 8 săptămâni, cercetătorii au constatat că atât grupul cu chimen, cât și cel cu medicamente pentru pierderea în greutate au pierdut cantități semnificative de greutate. Persoanele din grupul de chimen au înregistrat, de asemenea, o scădere a nivelului de insulină.

Un alt studiu din 2014, citat de Medical News Today, a constatat că femeile cu supraponderabilitate și obezitate care au consumat 3 grame de pudră de chimen în iaurt în fiecare zi, timp de 3 luni, au înregistrat scăderi semnificative ale greutății corporale, ale dimensiunii taliei și ale grăsimii corporale.

Semințele de chimen pot ajută la menținerea sănătății pielii datorită conținutului lor de antioxidanți și proprietăților antiinflamatorii.

Mai mult, consumul a 3g de pulbere de chimen pe zi a dus la scăderea nivelului de colesterol total, la scăderea lipoproteinei cu densitate scăzută, sau a colesterolului "rău", și a trigliceridelor.

Cei care au consumat pudră de chimen au avut, de asemenea, niveluri mai ridicate de lipoproteine cu densitate mare, sau colesterol "bun".

Studiile au arătat că semințele de chimen pot ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce este benefic pentru persoanele cu diabet zaharat.

În plus, cercetările preliminare sugerează că semințele de chimen ar putea avea potențial anticancerigen, datorită compusilor activi.

Un mic studiu pilot din 2013, citat de Medical News Today, a analizat efectele consumului de picături de ulei esențial de chimen asupra simptomelor sindromului de colon iritabil (IBS). După 4 săptămâni, participanții la studiu au observat îmbunătățiri ale multor simptome, cum ar fi durerile de stomac și balonarea.

Chimenul poate juca un rol în a ajuta organismul să gestioneze stresul. Chimenul poate ajuta la combaterea efectelor stresului prin faptul că funcționează ca un antioxidant. Cercetătorii au descoperit că semințele de chimen au fost un antioxidant mai eficient decât vitamina C.

Deși semințele de chimen au numeroase beneficii pentru sănătate, ele nu trebuie să înlocuiască un regim alimentar echilibrat și un stil de viață sănătos.

În ce preparate poți pune semințe de chimen. De ce să le prăjești înainte să le pui în mâncare

Semințele de chimen pot fi adăugate în diverse preparate culinare pentru a le da un gust și o aromă distincta, dar și pentru a beneficia de proprietățile lor nutritive.

Poți pune semințe de chimen în:

- Pâine cu semințe de chimen

- Salate

- Legume la cuptor

- Supă. Semințele de chimen pot fi utilizate pentru a condimenta supele și ciorbele, oferindu-le o aromă distinctă.

- Carne și pește

- Murături

- Paste

- Tofu sau alternative vegetariene la carne

- Smoothie-uri

Înainte de a adăuga semințele de chimen în orice preparat, asigură-te că le prăjești ușor într-o tigaie fără ulei pentru a elibera aroma lor. De asemenea, folosește-le cu moderație, deoarece au un gust destul de intens.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel