Una dintre cele mai frecvente forme de demență în rândul pacienților tineri (aproximativ 45 de ani), varianta comportamentală a demenței frontotemporale (DTFvB) este cauzată în proporție de 45 la sută de excesul de proteină tau în creier, care interferează cu structura neuronală și duce la neurodegenerare.
Potrivit Medical News Today, selenatul de sodiu stimulează activitatea enzimei fosfatază 2 (PP2A) și reduce nivelurile proteinei tau, în studiile legate de demență și boala Alzheimer, studii realizate pe animale.
Astfel, dacă aceste constatări pot fi reproduse la om, s-ar putea deschide calea pentru noi opțiuni de tratament.
Recent, cercetătorii au efectuat un studiu de fază 1b pentru a înțelege profilul de siguranță și tolerabilitate al selenatului de sodiu la pacienții cu DTFvB.
Cercetătorii au constatat că selenatul de sodiu este sigur și bine tolerat la pacienții cu DTFvB și că acum se justifică continuarea studiilor pentru a investiga acest medicament.
Studiul a fost publicat în jurnalul Translational Research and Clinical Interventions al Asociației Alzheimer.
Selenatul de sodiu, sigur și bine tolerat
În cadrul acestui studiu, cercetătorii au înrolat 12 participanți cu demență, cu o medie de vârstă de 61 de ani, iar fiecare dintre aceștia a primit câte 10 mg de selenat de sodiu de trei ori pe zi, iar la săptămâna 4 au început să primească 15 mg de selenat de sodiu, care a fost menținut timp de 52 de săptămâni.
Pacienții au fost supuși unor vizite clinice la momentul inițial, în timpul tratamentului și la patru săptămâni după terminarea acestuia.
Măsurile clinice au inclus scanări RMN la momentul inițial și la săptămâna 52 pentru a calcula modificarea volumului creierului, alături de probe de sânge și de lichid cefalorahidian pentru a verifica modificările markerilor neurodegenerativi.
Pacienții au completat, de asemenea, diverse chestionare pentru a urmări măsurile cognitive, emoționale și comportamentale.
În cele din urmă, cercetătorii au constatat că selenatul de sodiu a fost sigur și bine tolerat de pacienții cu DTFvB.
În timp ce pacienții nu au prezentat niciun eveniment advers grav, toți au avut cel puțin un efect advers, cele mai frecvente dintre acestea fiind alopecia și tulburările unghiilor.
Unde se găsește selenatul de sodiu
Selenatul de sodiu poate fi găsit în mod natural în multe alimente, cum ar fi nucile de Brazilia, semințele de muștar, și produse proaspete.
Cât privește aspectul toxicitate, aceasta apare când "nutrientul" este izolat și separat de celelalte sute sau mii de factori cunoscuți și necunoscuți din alimente, cum ar fi enzimele, glyconutrientii sau mineralele.
Vezi și: Demența și factorii de risc. Neurolog: Excesele la tinereţe se plătesc târziu foarte scump
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.