Sedentarismul, cât de mult îți crește riscul de deces prin cancer. Ce te salvează

Dana Lascu |
Data publicării:
Comportamentul sedentar
Comportamentul sedentar

Sedentarismul este asociat cu riscul de deces prin cancer, arată un nou studiu. Cercetătorii au descoperit și cât de ușor e să-ți scazi acest risc.

În primul studiu care analizează măsurile obiective ale comportamentului sedentar și legătura acestuia cu mortalitatea prin cancer, cercetătorii de la Universitatea din Texas și de la MD Anderson Cancer Center au descoperit că o inactivitate mai mare a fost asociată independent cu un risc mai mare de a muri de cancer.

Cei mai sedentari subiecți au avut un risc cu 82% mai mare de mortalitate prin cancer, comparativ cu cei mai puțin sedentari. Pentru a măsura activitatea fizică a subiecților, cercetătorii au folosit un accelerometru, în loc să se bazeze pe ce auto-raportează aceștia despre nivelurile lor de activitate. 

„Acesta este primul studiu care arată în mod definitiv o asociere puternică între a nu te mișca și moartea prin cancer", a spus dr Susan Gilchrist, profesor asociat de prevenție a cancerului și autor principal al studiului, publicat în JAMA Oncology (link direct).

„Constatările noastre arată că perioada de timp petrecută stând de o persoană înainte de un diagnostic de cancer este predictiva pentru timpul până la decesprin cancer”.

Sedentarismul, ce poți face

De asemenea, cercetătorii au descoperit că înlocuirea a 30 de minute de sedentarism cu activitate fizică a fost asociată cu un risc mai mic cu 31% de moarte prin cancer, asta pentru activitate cu intensitate moderată cum ar fi ciclismul, și cu un risc cu 8% mai mic de moarte prin cancer pentru activitatea cu intensitate ușoară, cum ar fi ca mersul. 

„Conversațiile cu pacienții mei încep întotdeauna cu motivul pentru care nu au timp să facă exerciții fizice", a spus dr Gilchrist, care conduce programul MD Anderson Healthy Heart.

„Le spun să ia în considerare să stea în picioare 5 minute în fiecare oră la serviciu sau să urce pe scări în loc de cu liftul. S-ar putea să nu pară mult, dar acest studiu ne spune că activitatea ușoară are beneficii pentru supraviețuire în caz de cancer”, a mai arătat medicul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel