Sedentarismul este boala omului modern și aduce o mulțime de probleme pentru sănătate.
"Sedentarismul este o boală a omului modern și reprezintă faptul că avem tendința să ne deplasăm cu mijoace de transport în comun, a crescut incidența locurilor de muncă în care tot ce se întâmplă se întâmplă la birou și atunci când ne recreem, avem tendința să ne recreem tot în repaos.
Este o problemă seriosă pentru că reprezintă a patra cauză de mortalitate globală și reprezintă faptul că desfășurăm o activitate fără să ne mișcăm. Viața noastră se desfășoară stând la birou sau acasă și deși facem anumite activități, consumul energetic e mult mai mic în această perioadă. Astfel, chiar dacă șofăm, chiar dacă lucrăm la calculator, chiar dacă stăm în bancă la școală, consumul este mic și tot sedentarism se numește.
El afectează toate categoriile de vârstă, de la copii, până la adulți și la persoanele vârstnice și este nociv pentru stare de sănătate în general, nu numai pentru bolile cardiovasculare. Începe cu afectarea sistemului osteoarticular, obezitate, pentru că atunci când stăm se dezvoltă și obiceiurile alimentare nu foarte sănătoase și favorizează apariția diabetului, hipertensiunii arteriale, boala cardiac ischemice și chiar AVC.
Este bine de spus că se asociază și cu anumite tipuri de cancer.
Inima, în timpul efortului fizic, declanșează o serie întreagă de mecanisme care sunt extrem de importante pentru sănătate. (...) Crește colesterolul bun care reprezintă un factor de protecție pentru inimă", a declarat Luminița Rotară, medic cardiolog, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Câtă mișcare trebuie să faci pentru o inimă sănătoasă
"Toate societățile de cardiologie recomandă minim 30 de minute pe zi și 150 de minute de sport pe săptămână de activitate fizică moderată, adică o activitate pe care putem să o desfășurăm prin plimbare, mersul pe bicicletă.
Sau 75 de minute de activitate mai riguroasă pe săptămână, adică o activitate mai intensă precum tenis, mersul la sală sau alergatul.
În timpul unei zile, mersul la piață, alegerea drumului mai lung, utlizarea scărilor, coborârea din mijloacele de transport cu o stație mai devreme sau parcatul mașinii mai la distanță sunt metode extrem de eficiente pentru creșterea timpului de activitate fizică și pentru creșterea numărului de pași", a mai spus medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.