Sedentarismul, asociat cu riscul crescut de demență

Monika Baciu |
Data publicării:
sedentarismul - FOTO: Freepik@irinagost2015
sedentarismul - FOTO: Freepik@irinagost2015

Aceste două activități zilnice comune sunt legate de un risc ridicat de demență. Pur și simplu distrug creierul.

Vezi și: Vinul și dieta mediteraneeană, efecte asupra inimii. Moderația e secretul

Un nou studiu, condus de Universitatea din Australia de Sud, a descoperit rezultate surprinzătoare despre modul în care activitățile zilnice pot influența sănătatea creierului și riscul de a dezvolta demență. Cercetarea, care a observat 397 de adulți vârstnici pe parcursul a 24 de ore, a avut ca scop explorarea legăturii dintre activitățile zilnice și deteriorarea cognitivă.

În timp ce unele activități au fost considerate benefice pentru sănătatea creierului, altele s-au dovedit a avea un efect dăunător. Studiul arată că activități precum cititul, meșteșugurile, discuțiile cu prietenii și chiar ascultatul de muzică sau rugăciunea pot ajuta la menținerea funcției cognitive. Pe de altă parte, experții avertizează că obiceiurile precum vizionarea TV-ului și jocurile video ar putea contribui la declinul cognitiv.

Obiceiurile sedentare, asociate cu riscul crescut de demență

Dr. Maddison Mellow, un cercetător-cheie implicat în studiu, a explicat că nu toate comportamentele sedentare sunt dăunătoare. De fapt, activitățile sedentare care promovează stimularea mentală sau angajamentul social—precum cititul sau conversațiile—s-au dovedit benefice. Totuși, activitățile pasive, precum vizionarea TV și jocurile video, au avut un impact negativ asupra sănătății creierului.

Dr. Mellow a subliniat că, deși sfatul general de a "mișca mai mult, sta mai puțin" rămâne valabil atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea a creierului, legătura dintre comportamentele sedentare și funcția cognitivă necesită o abordare mai nuanțată.

"Tipul de activitate este important", a spus dr. Maddison Mellow, potrivit Surrey Live.

Vezi și: Vitamina D în doze mari, impact asupra diabetului. Ce efect are, de fapt, Vitamina D

Sedentarismul, asociat cu demența - FOTO: Freepik@irinagost2015

Privitul la televizor, nesănătos pentru creier

Cu Crăciunul aproape, mulți oameni se pregătesc pentru maratoane de filme festive. În timp ce Dr. Mellow recunoaște că vizionarea TV-ului poate fi o modalitate relaxantă de a te destinde, ea sugerează câteva ajustări mici pentru a sprijini sănătatea creierului pe termen lung.

"Pentru a obține cele mai bune beneficii pentru sănătatea creierului și a corpului, ar trebui să prioritizezi mișcarea care este plăcută și care îți crește ritmul cardiac. Dar chiar și mici schimbări de cinci minute pot avea beneficii", sfătuiește Dr. Mellow.

De exemplu, dacă ești hotărât să ai un maraton de filme de Crăciun, încearcă să faci pauze pentru activități fizice sau o activitate stimulativă din punct de vedere cognitiv, cum ar fi cititul, pentru a construi treptat obiceiuri mai sănătoase.

Experții sunt de acord că factorii de stil de viață joacă un rol major în prevenirea sau întârzierea apariției demenței, studiile sugerând că până la 45% din cazurile de demență ar putea fi evitate prin modificări ale stilului de viață.

Vezi și: Consumul de cafea pe stomacul gol, asociat cu creșterea inflamației. Cauzează tulburări digestive, diabet și boli cardiace

Alți factori care contribuie la apariția demenței

Universitatea din Oxford a subliniat anterior factori suplimentari care contribuie la riscul de demență, precum oboseala, consumul de alcool și chiar poluarea. Cercetările au arătat că anumite regiuni ale creierului sunt deosebit de vulnerabile la daunele provocate de diabet, poluarea atmosferică din traficul rutier și consumul de alcool, toate fiind factori majori de risc pentru demență.

Mai mult, variațiile genetice pot juca un rol în modul în care creierul răspunde acestor factori de mediu, influențând riscul de afecțiuni precum boala Alzheimer și Parkinson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel