Sedentarismul, asociat cu grave probleme de sănătate. Poate duce chiar la deces

Monika Baciu |
Data publicării:
sedentarismul - FOTO: Freepik@mockupdaddy-com
sedentarismul - FOTO: Freepik@mockupdaddy-com

Acest obicei poate provoca mari probleme de sănătate. Poate duce chiar la deces.

Cercetările din SUA au descoperit că statul pe loc pentru perioade lungi poate crește riscul de deces, chiar și în condițiile în care faci exerciții fizice. Studiul a demonstrat că atât timpul total petrecut în stare sedentară, cât și durata sesiunilor de sedentarism sunt asociate cu un risc crescut de moarte. Riscul este cel mai mare pentru cei care petrec mai mult de 12,5 ore pe zi fiind sedentari și când perioadele de sedentarism depășesc zece minute la rând.

Limitările studiului

Toți cei 8.000 de participanți aveau vârsta de 45 de ani și peste, deci rezultatele pot să nu fie reprezentative pentru alte grupe de vârstă. De asemenea, datele privind activitatea au fost colectate doar timp de o săptămână, ceea ce poate să nu fie reprezentativ pentru nivelurile de activitate pe întreaga durată a studiului, care a fost de patru ani, potrivit The Conversation.

Problemele accelerometrului

Studiul a utilizat un accelerometru montat pe șold pentru a măsura activitatea fizică. Deși această metodă este mai obiectivă decât autoevaluarea participanților, ea nu poate distinge între posturi, cum ar fi așezatul și statul în picioare, care sunt diferite din punct de vedere fiziologic și pot fi importante pentru sănătate.

Impactul sedentarismului

Cercetările efectuate asupra adulților australieni sugerează că riscul crescut de deces asociat cu sedentarismul prelungit rămâne valabil chiar și pentru cei care sunt fizic activi timp de mai mult de 300 de minute pe săptămână, de două ori mai mult decât recomandările actuale. Această tendință a fost observată în toate sexe, grupuri de vârstă și categorii de indice de masă corporală, inclusiv în rândul celor cu boli cardiovasculare preexistente și diabet.

Rezultatele studiului pot fi interpretate greșit. O revizuire a articolelor din presa australiană a arătat că unele publicații sugerează că beneficiile activității fizice sunt complet anulate de prea multă ședere, ceea ce poate conduce la o reacție negativă și demotivantă în rândul oamenilor.

Ce poți face pentru a reduce riscurile

Statul îndelungat - FOTO: Freepik

Este esențial să urmezi recomandările privind activitatea fizică și să întrerupi perioadele lungi de ședere. Începe prin a integra mai multă mișcare în viața ta de zi cu zi. Mergi pe jos sau folosește bicicleta pentru navetă, ia pauze regulate la muncă, ridică-te și fă plimbări scurte prin birou. Încearcă întâlniri în picioare sau în mers și utilizează un birou reglabil pe înălțime pentru a reduce timpul petrecut pe scaun.

Modificări simple ale stilului de viață

Adoptă trucuri simple, cum ar fi folosirea scărilor în locul lifturilor și efectuarea de exerciții ușoare în timpul timpului liber. Încorporează copiii în activitățile fizice pentru a face mișcare mai distractivă și mai accesibilă. Folosește tehnologia pentru a-ți monitoriza activitatea și include activități casnice, cum ar fi curățenia, ca parte a rutinei tale zilnice.

Nu toate soluțiile sunt potrivite pentru toată lumea, dar este important să faci mici schimbări care să altereze modelele de sedentarism. În cele din urmă, evită perioadele lungi de ședere și diversifică-ți activitatea zilnică – corpul tău îți va mulțumi pentru efort.

Sedentarismul, riscuri

Studiile sugerează că șederea prelungită consumă mai puțină energie decât starea în picioare sau mișcarea. Această tendință este legată de mai multe probleme de sănătate, inclusiv obezitatea și sindromul metabolic, care include tensiune arterială crescută, glicemie ridicată, exces de grăsime abdominală și colesterol nesănătos. De asemenea, șederea prelungită este asociată cu un risc crescut de moarte din cauza bolilor cardiovasculare și cancerului.

Cercetătorii au analizat 13 studii privind efectele timpului petrecut în șezut și activitatea fizică. Rezultatele au arătat că persoanele care stau mai mult de opt ore pe zi fără a face mișcare au un risc de moarte similar cu cel provocat de obezitate și fumat. Totuși, studiul a descoperit că 60 până la 75 de minute de activitate fizică moderată pe zi pot contracara efectele negative ale șederii prelungite. Alte cercetări au arătat că pentru cei mai activi, timpul petrecut în șezut are un impact minim asupra riscului de moarte.

Pentru a îmbunătăți sănătatea, cercetătorii sugerează că micșorarea timpului petrecut în șezut și creșterea mișcării sunt esențiale. Începe prin a te ridica în picioare atunci când ai ocazia și găsește modalități de a merge în timp ce lucrezi. 

Fă pauze de la ședere la fiecare 30 de minute.Stai în picioare în timp ce vorbești la telefon sau te uiți la televizor. Chiar și mișcarea ușoară poate avea un impact semnificativ. Aceasta ajută la arderea caloriilor, poate duce la pierderea în greutate și la creșterea energiei. În plus, activitatea fizică contribuie la menținerea tonusului muscular, îmbunătățirea mobilității și sprijinirea bunăstării mentale, în special pe măsură ce îmbătrânești, notează Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel