Secvențierea probelor pozitive COVID: la ce folosește și cum se face

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:

Oficialii explică că secvențierea probelor pozitive COVID constituie un proces care se face pentru a obține informații legat de modul de răspândire al coronavirusului în România.

Autoritățile subliniază ce este secvențierea unei probe pozitive COVID și la ce folosește.

”Secventierea probelor pozitive cu SARS-COV-2 este un proces realizat pentru a obține informații utile pentru înțelegerea modului de răspândire, în special dacă la nivel national există sau nu transmitere comunitară a uneia dintre variantele virusului.

Pentru a atinge acest obiectiv, probele supuse secvențierii sunt recoltate în mod aleatoriu, din fiecare județ din țară. Nu există drept criteriu pentru secvențiere analizarea probelor de la persoanele decedate din cauza infecției cu SARS-COV-2”, se arată într-o informare.

Secvențierea se face potrivit metodologiei stabilite de INSP, care se găsește AICI.

Ministrul Sănătății, prof dr Alexandru Rafila, a explicat, săptămâna trecută, că am atins deja vârful acestui al 5-lea val și că de acum numărul cazurilor ar trebui să înceapă să scadă treptat. Pentru săptămâna viitoare, specialistul nu crede că vom avea mai mult de 35.000 de cazuri noi de COVID pe zi. 

„Avem această corelație între situația cazurilor care se înregistrează duminica, măsurând situația de sâmbătă, și cea a cazurilor de marți. Totdeauna am avut valori în general de două ori mai mari marți decât duminică, pentru că este sfârșit de săptămână, și astăzi ați văzut că am avut în jur de 16.500 de cazuri, nu mă aștept ca marți (n. r. azi, 8 februarie) să fie mai mult de 35.000 de cazuri, oricum sensibil mai puțin decât în urmă cu o săptămână, în aceeași zi”, a explicat prof dr Alexandru Rafila, în această seară. 

Omicron a devenit varianta dominantă a noului coronavirus în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European (SEE), a anunțat vineri Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), într-un nou raport. Conform raportului, în România varianta OMICRON nu este deocamdată dominantă, ci răspândită, cu o prevalență de 37,8% din cazurile de COVID diagnosticate. „Începând cu 20 ianuarie 2022, varianta Omicron a fost identificată în toate țările UE/SEE. Între 20 decembrie 2021 și 9 ianuarie 2022, au existat 23 de țări UE/SEE cu volum de secvențiere adecvat care au raportat o prevalență estimată a variantei de îngrijorare Omicron de 69,4%”, se arat în noul raport săptămânal (link direct raport) dat publicității de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel