Secretul longevității, dezvăluit de un profesor de la Harvard. Regula mic dejunului care întoarce timpul

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
secretul longevitatii - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
secretul longevitatii - FOTO: Freepik@Drazen Zigic

Un profesor de la Harvard susține că și-a redus vârsta biologică cu 10 ani printr-o regulă simplă.

Vezi și: Legătura dintre grăsimi și cancerul de sân triplu-negativ

David Sinclair, profesor la Centrul Paul F. Glenn pentru Cercetarea Îmbătrânirii din cadrul Universității Harvard, susține că și-a redus vârsta biologică cu un deceniu, respectând o rutină strictă.

Diferența dintre vârsta biologică și cea cronologică

Profesorul Sinclair, în vârstă de 55 de ani, afirmă că acum doi ani vârsta sa biologică era de 44 de ani. Deși vârsta cronologică reflectă numărul anilor împliniți, vârsta biologică indică starea reală a celulelor și țesuturilor. Cu cât aceasta este mai mică, cu atât organismul funcționează mai bine.

"Vestea bună este că nu este niciodată prea târziu să începi, iar procesul de îmbătrânire poate fi încetinit la orice vârstă. Începem chiar să găsim metode de a inversa anumite aspecte ale îmbătrânirii. Eu am început să mă preocup de acest aspect la începutul vârstei de 30 de ani", a declarat el pentru GQ, potrivit Surrey Live.

Vezi și: Antidepresivele, asociate cu riscul cardiac mărit. Duc la moarte subită

Regula micului dejun: fasting intermitent

Unul dintre cele mai importante obiceiuri ale profesorului Sinclair este evitarea micului dejun. Acesta practică postul intermitent, încercând să nu consume alimente timp de 16-18 ore.

"Cred că trei mese pe zi plus gustări sunt prea mult. De aceea, este bine să existe o perioadă zilnică de post alimentar, începând cât mai devreme, chiar din tinerețe", a explicat profesorul în 2023.

Cu toate acestea, cercetările privind postul intermitent oferă concluzii mixte. Unele studii sugerează că săritul peste micul dejun poate crește riscul bolilor de inimă și obezității, în timp ce altele indică beneficii metabolice și o pierdere mai eficientă în greutate.

Secretul longevității, dezvăluit de un profesor de la Harvard. Regula micului dejun care întoarce timpul - FOTO: Freepik@The Yuri Arcurs Collection

Opiniile altor specialiști

Experții de la Harvard susțin că extinderea intervalului dintre mese ar putea fi benefică pentru organism. Dr. Valter Longo, directorul Institutului de Longevitate al Universității din California de Sud, recomandă o fereastră alimentară de 12 ore.

"Restricționați consumul de alimente la o perioadă de 12 ore; de exemplu, începeți să mâncați după ora 8 dimineața și terminați înainte de ora 8 seara. Nu consumați nimic cu trei-patru ore înainte de culcare", a explicat Longo într-un blog.

Vezi și: Utilizarea timpurie a statinelor, efecte cardiovasculare susținute

Alte reguli esențiale pentru încetinirea îmbătrânirii

Pe lângă postul intermitent, profesorul Sinclair urmează și alte principii care ar contribui la menținerea tinereții biologice:

Administrarea de resveratrol – un compus natural cu potențial antioxidant și antiinflamator.

Evitarea consumului de zahăr – zahărul adăugat este asociat cu un risc crescut de obezitate și boli cardiovasculare.

Un studiu recent realizat de Universitatea din Florida a arătat că glicogenul, o formă de zahăr simplu, poate acționa ca un "combustibil" pentru cancerul pulmonar, favorizând creșterea agresivă a tumorilor.

Profesorul Sinclair rămâne un susținător al modificărilor stilului de viață ca strategie anti-îmbătrânire.

"Este posibil să întârziem îmbătrânirea dacă respectăm câteva reguli simple. Corpul nostru are o capacitate uimitoare de regenerare, trebuie doar să-i oferim condițiile potrivite”, a spus prof. David Sinclair.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel