Vezi și: De ce nu au efect medicamentele pentru diabet. Care este legătura cu vârsta pacientului
Ce se întâmplă în organismul nostru pe măsură ce îmbătrânim? De ce anumite celule esențiale își pierd capacitatea de regenerare, slăbind sistemul imunitar și favorizând apariția bolilor? Un nou studiu revoluționar, realizat de cercetătorii de la Universitatea Osaka, aduce răspunsuri surprinzătoare.
Oamenii de știință au descoperit un mecanism-cheie care influențează procesul de îmbătrânire și care ar putea fi ținta unor strategii menite să încetinească declinul celular. Mai mult, cercetările sugerează că o soluție simplă ar putea ajuta la protejarea organismului în fața efectelor trecerii timpului.
Importanța antioxidanților în prevenirea bolilor legate de vârstă
Antioxidanții joacă un rol esențial în neutralizarea speciilor reactive de oxigen (ROS), molecule foarte reactive care pot deteriora lipidele, proteinele și ADN-ul celulelor umane. Acumularea excesivă de ROS este asociată cu numeroase afecțiuni legate de îmbătrânire, inclusiv cancerul. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Osaka și publicat în revista Blood aduce în prim-plan importanța unei clase speciale de enzime antioxidante: selenoproteinele.
Vezi șiDe ce să pui un bol cu sare pe calorifer. Trucul care te salvează în nopțile de iarnă
Rolul selenoproteinelor în protejarea celulelor
Corpul uman conține 25 de tipuri diferite de selenoproteine, enzime ce ajută la transformarea ROS periculoase, precum peroxizii lipidici, într-o formă mai puțin dăunătoare. Acumularea acestor peroxizi afectează celulele stem hematopoietice (HSC), responsabile de formarea celulelor sanguine, fenomen observat frecvent în bolile asociate îmbătrânirii.
"Am observat că celulele stem hematopoietice îmbătrânite prezintă frecvent sinteză deficitară de selenoproteine, dar nu era clar în ce măsură acest fenomen contribuie la îmbătrânirea celulară și dacă poate fi inversat.
Am emis ipoteza că selenoproteinele sunt o componentă esențială a sistemului antioxidant care luptă împotriva modificărilor legate de vârstă în aceste celule", explică Yumi Aoyama, coautor principal al studiului.
Efectele întreruperii producției de selenoproteine
Pentru a analiza impactul selenoproteinelor asupra diferitelor tipuri de celule, cercetătorii au utilizat un model murin modificat genetic, în care un anumit gen a fost inactivat, afectând sinteza acestor enzime.
Rezultatele au arătat că deficitul de selenoproteine a avut un impact major asupra celulelor stem hematopoietice și asupra celulelor imune din linia B (un tip de globule albe), dar efectele asupra celulelor mieloide au fost reduse.
"Cel mai notabil rezultat al acestei modificări genetice a fost limfocitopenia de tip B, ceea ce înseamnă că numărul celulelor B era mai mic decât cel așteptat. De asemenea, celulele stem hematopoietice și-au pierdut o parte din capacitatea de auto-regenerare", explică Hiromi Yamazaki, celălalt coautor principal.
Vitamina E - FOTO: Freepik@isaac1112
Corelarea deficienței de selenoproteine cu îmbătrânirea celulară
Analize suplimentare au arătat că deficiența de selenoproteine determină o expresie crescută a genelor asociate îmbătrânirii, un fenomen frecvent întâlnit în bolile legate de vârstă. Cercetătorii au observat că efectele negative erau cauzate de peroxidarea lipidică, proces ce generează deteriorări celulare.
De asemenea, experimentele pe celulele prelevate de la șoarecii modificați genetic au indicat că lipsa selenoproteinelor favorizează trecerea celulelor progenitoare B către linia mieloidă.
"Datele noastre sugerează efecte specifice asupra diferitelor linii celulare atunci când rolul protector al selenoproteinelor este pierdut. Aceste enzime sunt esențiale pentru neutralizarea peroxizilor lipidici care se acumulează odată cu îmbătrânirea", afirmă Daichi Inoue, autorul principal al studiului.
Protecția oferită de vitamina E
Un alt aspect investigat de echipa de cercetători a fost posibilitatea de a combate efectele negative ale deficitului de selenoproteine prin intervenții nutriționale. Experimentele efectuate pe șoarecii modificați genetic au demonstrat că suplimentarea dietei cu vitamina E a avut un efect protector asupra hematopoiezei și a contribuit la restaurarea diferențierii celulelor B.
Cercetările sugerează că protejarea celulelor noastre de daunele oxidative, printr-un mecanism natural, joacă un rol crucial în încetinirea procesului de îmbătrânire.
Deficitul de anumite proteine antioxidante poate accelera îmbătrânirea și favoriza apariția bolilor, dar o alimentație sănătoasă și suplimentele cu vitamina E pot ajuta la repararea acestora. Astfel, avem posibilitatea de a sprijini sănătatea celulelor și de a combate efectele îmbătrânirii prin metode simple, dar eficiente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.