Secretul fripturii de miel. Chef Ștefan Popescu: Tot sucul rămâne în ea. E perfectă

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
secretul. FOTO: Freepik @yarunivstudio
secretul. FOTO: Freepik @yarunivstudio

Cum să faci cea mai gustoasă friptură de miel. Chef Ștefan Popescu a dezvăluit secretul. Cât trebuie lăsată la macerat și care sunt beneficiile consumului de carne de miel. 

Se apropie Paștele, iar mesele românilor vor fi pline cu produsele tradiționale, printre care drob și friptura de miel, cozonacul și savuroasa pască, dar și ouăle vopsite.

Potrivit chef Ștefan Popescu, cea mai mare provocare este cea legată pască și cozonaci, dar și friptura de miel, în condițiile în care acest tip de carne poate să nu fie pe placul tuturor din cauza gustului specific.

În acest sens, celebrul Chef a explicat cum se poate realiza friptura de miel, care ”poate să fie fantastică” dacă o faci cum trebuie.

”Cea mai bună de miel depinde în primul rând de miel. În general mielul trebuie să fie o carne fragedă, pentru că este o carne tânără și atunci nu are timp să se întărească și să necesite mai mult timp de gătire.

Cea mai bună parte a mielului este pulpa, pentru că în alte părți nu prea ai alte bucăți de carne. Restul le folosești la borș.

Așa că pulpa de miel și dacă vrei să fie cât mai slabă, iar dacă are grăsime, eliminați-o, puțin câte puțin”, a declarat Chef Ștefan Popescu, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, în exclusivitate pentru DC Medical, Spectacola și DC News.

Cât privește cea mai bună metodă de a obține o friptură savuroasă și care să îi încânte pe toți cei ai casei, Chef Ștefan Popescu recomandă gătirea la cuptor, oferind în același timp și câteva secrete pentru a scăpa de gustul specific al acestui tip de carne.

”La cuptor, cu sau fără apă, cu multe condimente și usturoi. Poți să o acoperi, dar nu în folie de aluminiu, că este periculoasă, ci cu hârtie de copt. Aceasta are același efect de gătire în interior, tot sucul rămâne în ea, iese, intră înapoi în carne.

Lăsată la cuptor, la temperatură mică, 140-150 de grade, 3-4 ore.

Oricum ea este fragedă, se face și mai fragedă. Se rupe pur și simplu de pe os, friptura trebuie să cadă de pe os, să iei pulpa și să rămână carnea jos. Atunci e perfectă”, a mai spus Chef Ștefan Popescu.

Pentru a scăpa de gustul și mirosul specific de miel, Chef Popescu a precizat că acesta trebuie lăsat la marinat, pentru 24-48 de ore, și astfel nu doar că va avea un gust mai plăcut, dar va fi și mult mai fraged.

”Se străpunge carnea de miel, se maturează cu vin sau suc de lămâie. Pe lângă acestea, condimentele, sare, piper, cimbru, rozmarin, usturoi, se poate pune și ceapă, morcovi, țelină.

Se lasă acoperită, marinada să depășească puțin nivelul cărnii, apoi acoperită cu folie alimentară sau cu capac, și lăsată la frigider, cel puțin 24 de ore, chiar 48 de ore.Se duce și gustul, iar dacă era ceva mai tare se și frăgezește”, a mai spus Chef Ștefan Popescu.

Acest tip de friptură, la fel ca orice alt tip de friptură se poate consuma împreună cu salată, iar primăvara avem multiple opțiuni.

De altfel, Chef a atras atenția cu privire la ieșirea din post și tendința oamenilor de a înfrupta din toate cele de pe masă.

”După 40 de zile de post, să dai iama în mâncare și să mănânci mult, normal că o să ai probleme digestive. Și atunci trebuie să compensezi. Să mănânci mai puțin, să nu mănânci cu cartofi și cu legume rădăcinoase. Combinația cartofi, carne și un păhărel de vin pot să pună capac”, a mai spus Chef Ștefan Popescu.

Vezi și: De ce trebuie să mâncăm pește măcar de 2-3 ori pe săptămână. Bilic: Cu cât mai mic, cu atât este mai concentrat în EPA și DHA

Carnea de miel, valori nutriționale și beneficii

Potrivit Chef Ștefan Popescu, ”în România, 90% dintre oameni mănâncă miel de Paște și cred că doar 10% mănâncă în toată perioada anului”.

Carnea de miel este o carne roșie, mai bogată în fier decât carnea de pui sau decât peștele.

O porție de 100 de grame de carne de miel friptă furnizează următorii nutrienți:

- calorii 258

- apă 57%

- proteine 25,6 grame

- grăsimi 16,5 grame.

Carnea de miel este o sursă de proteine de înaltă calitate, furnizând toți cei nouă aminoacizi esențiali de care organismul dumneavoastră are nevoie pentru creștere și întreținere.

De asemenea, carnea de miel conține vitamina B3 și vitamina B12, aceasta fiind esențială pentru dezvoltarea neuronală a fătului, dar și minerale, precum seleniu, zinc, fosfor și fier.

Carnea de miel conține și nutrienți și antioxidanți, precum creatină, taurină, glutation, acid linoleic conjugat (CLA) și colesterol, arată Healthline.

Beneficiile consumului de carne de miel includ:

- întreținerea mușchilor. Carnea este una dintre cele mai bune surse dietetice de proteine de înaltă calitate.

- performanță fizică îmbunătățită. Carnea de miel conține aminoacidul beta-alanină, pe care corpul tău îl folosește pentru a produce carnosină, o substanță necesară pentru funcția musculară.

- previne anemia. Prin conținutul bogat de fier, carnea de miel previne deficitul de fier, deficit care poate duce la anemie. În plus, fierul obținut din surse animale este mult mai bine absorbit decât cel din surse vegetale.

Carnea roșie, între care intră și carnea de miel, dar și carnea procesată și ultraprocesată, este un tip de carne ce crește riscul de boli de inimă și anumite tipuri de cancer. Motiv pentru care se recomandă consumarea cu precauție, nu mai mult de o porție sau două pe săptămână și în cantitate cât mai mică.

Vezi și:  9 beneficii ale merelor. Reducerea tensiunii și a riscului de diabet, printre proprietățile lor

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel