Vezi și: Secvențierea genomică, tratament personalizat pentru glioblastom
Secrețiile nazale sunt un aspect comun al sănătății noastre, dar culoarea acestora poate oferi indicii importante despre starea organismului. Deși este ușor să ignorăm acest detaliu, specialiștii în sănătate subliniază că nu trebuie să neglijăm mesajele pe care acestea le transmit.
Secrețiile nazale pot varia de la transparente și apoase la galbene sau verzi, iar fiecare nuanță poate indica diferite condiții. Secrețiile transparente, de obicei, sunt un semn de sănătate, sugerând că sistemul imunitar funcționează corect. Acestea sunt frecvente în timpul alergiilor sau infecțiilor virale, cum ar fi răceala obișnuită.
Secrețiile nazale, piatra de moară a părinților
Dr. Patricia Badea, specialist în pediatrie, a explicat recent pe pagina sa de Facebook care sunt cele patru culori ale secrețiilor nazale.
"Această piatră de moară a parentingului modern! Părinţi mai stresaţi de muci decât romanii, nu există! Începând cu primele zile de viaţă (când n.a fost aspirat bine la naştere=altă gogomănie) când nasul se încarcă de lăptic şi secreţii şi începe să fonfane şi până la 10 ani când efectiv nu îţi mai pasă dacă are mânecile pline de muci, părinţii ar face orice, ar încerca orice soluţie (de aceea şi piaţa e saturată de toate mizeriile, cum ar fi uleiurile volatile care generează alergii şi bronhospasm), orice spray, orice picături, doar, doar nasul copilului devine permeabil pentru aer!
Ţineţi bine minte şi mai spuneţi şi altora: mucii dintr-o viroză ţin 3 săptămâni timp în care copilul are timp să ia alta şi o ia de la cap cu unii noi!", a explicat dr. Patricia Badea, pe pagina sa de Facebook.
Secrețiile nazale - FOTO: Freepik
Secrețiile nazale, de patru tipuri
Conform expertului, există patru tipuri distincte de secreții nazale, fiecare cu propriile sale caracteristici și implicații:
"Există 4 tipuri de muci:
Apoşi, curg ca robinetul sunt primele zile de viroză, sunt plini de virusuri şi sunt foarte contagioşi.
Albicioşi gelatinoşi sunt secreţiile care încep să se încarce de celulele proprii de apărare care încep să înghită virusurile, apar în a 3-7 zi de viroză.
Mucii verzi spaima asistentelor, educatoarelor şi implicit a mamelor nu sunt altceva decât secreţiile reziduale, toate celulele care au luptat cu virusurile, care au tapetat mucoasele inflamate, etc. NU SUNT CONTAGIOŞI ŞI NU ÎNSEAMNĂ PUROI ÎN NAS!
Nu necesită antibiotic, dar necesită spălarea şi curăţarea nasului frecvenţă ca să se elimine. Dacă rămân blocaţi prin nas, fiind foarte vâscoşi, la unii copii, pot genera otite şi la adulţi sinuzite (dureri, febră!).
Aceştia durează 10-14 zile până se elimină complet, timp în care copilul poate merge în colectivitate cu condiţia să îşi/îi sufle cineva nasul!
Mucii galbeni fosfuorescenți sunt secreţiile suprainfectate de stafilococ care necesită tratament topic (Nu pe gură) cu antibiotic pe care vi-l recomandă medicul!!
Şi voi, părinţii, când auziţi la grădi alţi copii care tuşesc şi tusea e productivă, groasă...staţi liniştiţi, acel copil nu e contagios! Dacă în schimb vedeţi pe unul căruia îi curg mucii apoşi în gură...să fiţi siguri că v-aţi ars!", a explicat dr. Patricia Badea, pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.