Un medic a descoperit secretul tinereții: "Biologic, sunt mai tânăr cu 20 de ani". Cele 4 reguli alimentare pe care le urmează

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Secretul tineretii dieta - Foto: Freepik @vladimirpolikarpov
Secretul tineretii dieta - Foto: Freepik @vladimirpolikarpov

Un medic în vârstă de 78 de ani spune că și-a inversat vârsta cu 20 de ani. Iată care sunt cele 4 principii alimentare pe care le urmează pentru a rămâne tânăr.

Dr. Michael Roizen, un anestezist și doctor de wellness, a devenit un expert recunoscut în domeniul îmbătrânirii sănătoase. Acesta susține că și-a redus vârsta biologică cu 20 de ani.

La cei 78 de ani ai săi, Dr. Michael Roizen afirmă că vârsta sa biologică este de aproximativ 57,6 ani, ceea ce înseamnă că riscul său de a dezvolta boli cronice legate de vârstă este semnificativ mai mic decât cel al unei persoane care are vârsta sa cronologică.

Dr. Michael Roizen a aplicat aceleași principii care l-au menținut tânăr pentru a dezvolta un institut de wellness, oferind stimulente financiare angajaților pentru a adopta un stil de viață sănătos.

Din anul 2008, programul a economisit până la 200 de milioane de solari pe an în costuri de sănătate pentru cei 101.000 de angajați-pacienți. Aceste principii au informat și inițiativele de cercetare ale clinicii privind îmbătrânirea sănătoasă.

Iată principiile pe care le urmează Dr. Michael Roizen

1. Dieta Mediteraneană

Dieta mediteraneană constă în alimente integrale precum fructe și legume, leguminoase, proteine și lactate ce au un conținut scăzut de grăsimi, limitând consumul de carne roșie, alimente procesate și alcool.

A fost numită cea mai sănătoasă dietă tip de șapte ani consecutivi de către US News&World Report, iar cercetările au asociat-o cu o sănătate cardiovasculară mai bună, pierdere în greutate și un declin cognitiv redus, potrivit Business Insider.

Dr. Michael Roizen își obține principalele surse de proteine animale din păstrăv și somon, bogate în vitamina D și acizi grași Omega-3.

Potrivit Harvard Health, dieta mediteraneană tradițională se bazează pe alimentele disponibile în țările care se învecinează cu Marea Mediterană. Bazele acestei diete sănătoase includ:

- o abundență de alimente vegetale, inclusiv fructe, legume, cereale integrale, nuci și leguminoase, care sunt puțin prelucrate, proaspete în funcție de sezon și cultivate local

- ulei de măsline ca sursă principală de grăsimi

- brânză și iaurt, consumate zilnic în cantități mici până la moderate

- pește și carne de pasăre, consumate în cantități mici până la moderate de câteva ori pe săptămână

- carne roșie, consumată rar și în cantități mici

- fructe proaspete la desert, cu dulciuri care conțin zaharuri adăugate sau miere, consumate doar de câteva ori pe săptămână

- vin consumat în cantități mici până la moderate, de obicei la mese.

2. Masa principală la prânz

Dr. Michael Roizen spune că masa lui principală este la prânz.

El spune că mănâncă foarte puțin la cină, de obicei doar o salată, pentru că a observat că nu poate dormi bine după o masă copioasă și se simte mult mai rău a doua zi.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Alagoas din Brazilia a constată că majoritatea caloriilor consumate la prânz pot ajuta la prevenirea și tratarea obezității, indiferent de calitatea dietei participanților.

3. Restricția calorică 5 zile pe lună

Dr. Michael Roizen urmează și Dieta Longevității, dezvoltată de Valter Longo, profesor de gerontologie și director al Institutului de Longevitate de la Universitatea California de Sud.

Timp de 7 ani, Roizen a urmat această dietă care implică restricționarea caloriilor cinci zile pe lună pentru a imita efectele postului.

Un studiu arată că cei care au urmat această dietă aveau vârste biologice mai mici cu o medie de 2,5 ani după 3 luni de dietă. Participanții au consumat aproximativ 1.100 de calorii în prima zi a dietei, apoi aproximativ 700 de calorii în zilele 2 - 5.

"Nu este nerezonabil să credem că în timpul vârstelor cuprinse între 40 și 60 de ani cel puțin, acest regim de două ori pe an poate adăuga trei până la patru ani de viață sănătoasă, poate mai mult, la cei cu IMC, tensiune arterială, zahăr din sânge etc. mai ridicate.

Dieta este dură și persoanele active s-ar putea lupta să o urmeze. Programarea zilelor patru și cinci pentru zilele de weekend ar fi rezonabilă", a spus David Clancy, care studiază biologia îmbătrânirii la Universitatea Lancaster din Marea Britanie.

4. Mâncatul în 8 ore

Roizen ține și postul intermitent, mâncând între orele 11:00 - 19:00 în fiecare zi. Deși datele privind impactul postului intermitent asupra longevității nu sunt la fel de solide ca cele privind restricționarea calorică, lui Roizen îi place cum se simte atunci când urmează acest program.

"La sfârșitul acestei perioade de 16 ore, mă simt minunat și foarte energic. Dorm mult mai bine și, de asemenea, par să am mult mai multă energie", a spus el.

Potrivit Johns Hopkins Medicine, în cazul postului intermitent, mâncați doar într-un anumit interval de timp. Cercetările arată că a posti un anumit număr de ore în fiecare zi sau a mânca o singură masă câteva zile pe săptămână poate avea beneficii pentru sănătate.

Mark Mattson, neurolog la Johns Hopkins, a studiat postul intermitent timp de 25 de ani. El spune că organismul nostru a evoluat pentru a putea sta fără mâncare timp de mai multe ore sau chiar mai multe zile sau mai mult. În preistorie, înainte ca oamenii să învețe să facă agricultură, ei erau vânători și culegători care au evoluat pentru a supraviețui - și a prospera - perioade lungi fără să mănânce. Trebuiau să o facă: Era nevoie de mult timp și energie pentru a vâna vânat și a culege nuci și fructe de pădure.

Mattson spune că, după ore fără mâncare, organismul își epuizează rezervele de zahăr și începe să ardă grăsimi. El se referă la acest lucru ca la comutarea metabolică.

"Postul intermitent contrastează cu modelul alimentar normal al majorității americanilor, care mănâncă pe tot parcursul orelor de veghe. Dacă cineva mănâncă trei mese pe zi, plus gustări, și nu face exerciții fizice, atunci de fiecare dată când mănâncă, consumă acele calorii și nu își arde depozitele de grăsime", spune Mattson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel