SECHELE: Jumătate dintre pacienții cu COVID-19 sever, vindecați și externați, au inima deteriorată. STUDIU ALARMANT

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Bolile cardiovasculare
Bolile cardiovasculare

Un nou studiu arată că după ce s-au vindecat de COVID-19 sever și au fost externați, mai mult de jumătate dintre pacienți rămân cu sechele grave la nivelul inimii.

Dintre pacienții care au fost spitalizați cu COVID-19 sever și care prezintă niveluri crescute ale unei proteine numite troponină, 54% au leziuni ale inimii! Deteriorarea inimii la pacienții care au avut COVID-19 sever și s-au vindecat a fost detectată prin RMN la cel puțin o lună după externare, potrivit noilor descoperiri publicate în European Heart Journal (link direct studiu).

Deteriorarea include inflamația mușchiului inimii (miocardită), cicatrizarea sau moartea țesutului cardiac (infarct), aportul restrâns de sânge la inimă (ischemie) și combinații ale celor trei afecțiuni.

Studiul, care a inclus 148 de pacienți din șase spitale din Londra, este cel mai mare realizat până în prezent pentru a investiga pacienții cu COVID-19 convalescenți care au nivelurile crescute de troponină, indicând o posibilă problemă cu inima.

Nivelurile de troponină, semnalul de alarmă

Troponina, care este  un complex format din trei proteine (troponina C, troponina I, troponina T) prezente atât în mușchiul scheletic, cât și în cel cardiac, este eliberată în sânge atunci când mușchiul inimii este rănit. Nivelurile crescute pot apărea atunci când o arteră se blochează sau când există o inflamație a inimii. Mulți pacienți spitalizați cu COVID-19 au nivelurile crescute de troponină în timpul fazei de boală critică, când corpul prezintă un răspuns imun exagerat la infecție. Nivelurile de troponină au fost crescute la toți pacienții din acest studiu, care au fost apoi urmăriți cu RMN-uri ale inimii după externare pentru a înțelege cauzele și amploarea daunelor.

Profesorul Marianna Fontana, profesor de cardiologie la University College London (Marea Britanie), care a condus cercetarea împreună cu Dr. Graham Cole, consultant cardiolog la Imperial College London, a declarat: „Nivelurile crescute de troponină sunt asociate cu rezultate mai slabe la pacienții cu COVID-19 .

Pacienții cu boală COVID-19 severă au adesea probleme de sănătate legate de inimă preexistente, inclusiv diabet, creșterea tensiunii arteriale și obezitate. Cu toate acestea, în timpul infecției severe cu COVID-19, inima poate fi, de asemenea, afectată direct. Descoperirea modului în care inima se poate deteriora este dificilă, dar scanările RMN ale inimii pot identifica diferite tipare de leziuni, ceea ce ne poate permite să punem diagnostice mai precise și să vizăm tratamente mai eficiente”.

Cercetătorii au investigat pacienții cu COVID-19 externați până în iunie 2020 din șase spitale din Londra. Pacienților care aveau niveluri anormale de troponină li s-a oferit o scanare RMN a inimii după externare și au fost comparați cu cei dintr-un grup de pacienți de control care nu avuseseră COVID-19, precum și de la 40 de voluntari sănătoși.

Ce afectări au descoperit

„Pacienții recuperați după COVID-19 fuseseră foarte bolnavi; toți au necesitat spitalizare și toți au avut o creștere a nivelului troponinei, aproximativ unul din trei fiind pus pe un ventilator în unitatea de terapie intensivă”, a detaliat prof. Fontana.

„Am găsit dovezi ale unor rate ridicate de leziuni ale mușchiului inimii care ar putea fi văzute pe RMN la o lună sau două după externare. Deși unele dintre acestea ar fi putut fi preexistente, scanarea RMN arată că unele erau noi și probabil cauzate de COVID-19. Important, modelul de deteriorare a inimii a fost variabil, sugerând că inima este expusă riscului de a suferi diferite tipuri de leziuni. În timp ce am detectat doar o cantitate mică de leziuni în curs, am văzut leziuni ale inimii care erau prezente chiar și atunci când funcția de pompare a inimii nu era afectată și poate că nu ar fi fost observate prin alte tehnici. În cele mai grave cazuri, există îngrijorarea că aceste leziuni ar putea crește riscul de insuficiență cardiacă în viitor, dar este nevoie de mai multe investigații pentru a fi siguri de asta”.

Funcția ventriculului stâng al inimii, camera responsabilă de pomparea sângelui oxigenat în toate părțile corpului, a fost normală la 89% din cei 148 de pacienți, dar cicatricile sau leziunile mușchiului cardiac au fost prezente la 80 de pacienți (54%). Modelul de cicatrizare sau leziune a țesuturilor provine din inflamație la 39 de pacienți (26%), boală cardiacă ischemică, care include infarct sau ischemie, la 32 de pacienți (22%) sau ambele la nouă pacienți (6%). 12 pacienți (8%) păreau să aibă inflamație cardiacă în curs, arată studiul.

Prof. Fontana a spus că „Leziunile legate de inflamația și cicatricile inimii sunt frecvente la pacienții cu COVID-19 externați care au avut o creștere a nivelului troponinei, dar sunt de o amploare limitată și au puține consecințe asupra funcției inimii”. 

„Aceste constatări ne oferă două oportunități: în primul rând, de a găsi modalități de prevenire a prejudiciului, și din unele dintre tiparele am văzut, coagularea sângelui poate juca un rol, pentru care avem tratamente potențiale. În al doilea rând, detectarea consecințelor leziunilor în timpul convalescenței poate identifica subiecții care ar beneficia de tratamente medicamentoase specifice de sprijin pentru a proteja funcția inimii în timp”, a arătat cercetătoarea. 

Constatările studiului sunt limitate de natura selecției pacienților și au inclus doar pe cei care au supraviețuit unei infecții cu coronavirus care a necesitat internarea în spital.

„Pacienții convalescenți din acest studiu au avut boală COVID-19 severă și rezultatele noastre nu spun nimic despre ceea ce se întâmplă cu persoanele care nu sunt spitalizate cu COVID, sau cei care sunt spitalizați, dar fără a avea nivelul de troponină crescut. Constatările indică modalități potențiale de a identifica pacienții cu risc mai mare sau mai mic și sugerează strategii potențiale care pot îmbunătăți rezultatele. Este nevoie de mai multă muncă, iar scanările RMN ale inimii au arătat cât de util este în investigarea pacienților cu creștere a troponinei”, a concluzionat prof. Fontana.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel